Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 14 september 2015

Min bloggs vara eller inte vara

Av Ann-Britt - 14 september 2015 16:29

 


Nu har jag antagit Företagarens bloggutmaning under 21 dagar. Det innebär att jag får träffa många nya bloggbekantskaper och jag måste dessutom bruka lite allvar själv. Vill jag fortsätta blogga och dela med mig av mitt och gårdens liv, eller ska jag lägga ner.


Jag vill fortsätta och idag slängde jag ut frågan på fb om vad du som läsare vill veta mer om. Några tips ramlade genast in via kommentarer och pm. Jag tackar för det! Ett tips jag fick var:


Er inre och yttre resa till där ni är i livet nu och hur umgänget med hästarna speglar det.


Det var en lurig fråga att besvara i ett kort blogginlägg. Då ska jag sammanfatta 25 år med hästar lite snabbt och lätt.


Det allra snabbaste svaret blir att jag kom på att jag var fullständigt panikslagen när jag träffade en häst och att jag genast måste ta tag i detta genom att börja lära mig rida. Hur skulle jag annars kunna köra dottern till ridlekis och kanske kratsa en hov eller leda en häst. Ve och fasa!


Finns det någon annan sport som folk håller på med och är illamående av skräck varje gång de ska ge sig iväg? Det finns säkert, men är nog inte så vanligt. Däremot hör jag gång på gång att man är livrädd för hästar, men kan ändå inte sluta åka till stallet för att träffa dessa magnifika djur.


600-700 kg kraftpaket som man måste hitta ett sätt att kommunicera med. Muskelstyrka duger inte. Den minsta lilla ponny kan få dig att åka ”vattenskidor” utan att använda ens halva sin styrka.


Jag kom över det. Det tog ett bra tag och många illamående timmar, men det gick. Vi köpte världens snällaste halvblod, en gigantisk kuse, som tog hand om oss. Ja, jag säger oss för jag lyckades få min man att rida också. Så nu var hela familjen engagerad.


Några år senare, när det mesta var frid och fröjd, blev jag halvt ihjälslagen när jag åkte av en häst som jag provred. Det blev inget köp av den, kan jag väl lugna dig med.


Vi köpte en annan vilde istället. Man faller för ”good looks” ibland. Rädslan kom tillbaka, egentligen var det inget som hände, kanske bara min hjärna som kom ikapp. Många timmar av olycksdagen är fortfarande helt borta ur mitt minne. Kroppens sätt att skydda sig antar jag. Det är inget jag jobbar med att återfå heller.


Jag har hela tiden sökt efter mjuka metoder för att träna hästar och det innebär att jag även får träning själv. Det är ett givande och tagande hela tiden. Man måste öppna upp sitt sinne och vara ödmjuk. Ibland är det fruktansvärt jobbigt att se sig speglad i hästen. För det är det som sker. Hästen är din spegel oavsett du tycker om det eller ej.

Nu har vi 7 ston och 2 hingstar. Jag har träffat på ännu en mjuk metod som nog är den mjukaste av dem alla, Happy Horse Training och där var ytterligare en pusselbit som föll på plats. Ofta tränar man hingstar med lite hårdare metoder. Låter dem inte komma nära för de kan bita eller slå med ett framben osv, osv. Nu fick vi lära oss att göra precis tvärtom. Att visa vår egen sårbarhet för att hästen ska våga visa sin. Det var stort och ett mycket känsligt ögonblick när Bailarino och Kenneth hittade varandras sårbarhet på vår senaste kurs. Mer om det i ett annat inlägg.


Tror du på reinkarnation? Men det får också bli ett annat inlägg. Nu börjar du väl bli trött på att läsa?


 
ANNONS
 
Linda @ Bloggsucce

Linda @ Bloggsucce

14 september 2015 18:18

Först vill jag säga att det är så kul att du antagit utmaningen! :)

Intressant historia och jag tror många känner igen sig. Jag har även jag några hisnande historier med hästar och ändå så älskar jag dessa fantastiska djur. Ska bli spännande att få följa med mer på er resa.

http://bloggsucce.se

Ann-Britt

14 september 2015 21:29

Spännande. Du måste berätta mer om dina äventyr :-)

 
Kristina

Kristina

14 september 2015 20:16

Jag är imponerad av de vackra starka djuren med det fantastiskt känsliga emotionssystemet som kan tolka och spegla varandra om människor. Jag ser fram emot att få en inblick i hur ni möts - du och hästarna.
Jag brukar jämföra tonåringar med hästar, för deras emotionella system är också känsligt på samma sätt för andra. Men tonåringarna upplevs svåra att förstå... (jag gillar tonåringar bättre än hästar - men det har mer med vana att göra tror jag?)
/K

http://exist.se

Ann-Britt

14 september 2015 21:31

Jag har jobbat lite med tonåringar och hästmöten och det är intressant. Jag ska se om jag hittar någon bra länk till dig.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15 16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se