Gustavsborg PRE

Alla inlägg under maj 2015

Av Ann-Britt - 15 maj 2015 13:46

Jag har läst om allt gott med meditation, men har haft rysligt svårt att få till det på egen hand. Tills jag kom på att Youtube har ju allt möjligt att erbjuda.

Och givetvis finns det en uppsjö av guidade meditationer där. Jag har en alltför aktiv hjärna för att greja det med att säga auummm, sätta mig i lotusställning, dessutom på tok för stel kropp ?, och sedan tro att det ska bli meditation av. Då vimlar tankarna runt och ut och in i mitt huvud.

Däremot gillar jag sagor och fantastiska berättelser. När jag hör någon läsa med lite avslappnande musik i bakgrunden går jag in i dimman.

Idag gjorde jag en kortis lutad mot stallväggen. Här är min utsikt när jag återvände till verkligheten.

ANNONS
Av Ann-Britt - 11 maj 2015 14:08

Idag bestämde Mia och jag att nästa kurs i Hästunderstödd utveckling blir helgen 6-7 juni. Vilket sätt vore bättre att fira Nationaldagen med?


Jag har fortfarande inte fått ihop ett blogginlägg om förra kursen. Nu får jag ta mig i kragen!


 


Bakom virrvarret av körsbärsblommor skymtas rapsfälten.

ANNONS
Av Ann-Britt - 11 maj 2015 13:22

Precis lika lätt som om jag vill att en människa ska göra som jag vill. Eller rättare sagt, lika svårt. Man kan inte ändra en annan människa. Alla som lever i ett förhållande vet nog det, hi, hi. Jag måste ändra mig själv!


Jag måste bemöta min häst på ett annat sätt för att få en annan respons. Åh, så jobbigt, måste jag tänka om helt? Ja, ibland är det nog så. När man gör det hittar man ibland kvaliteter hos hästen som man inte hade en aning om fanns där. Som Futura t ex, som visar sig vara en kandidat för högre skolan. Hon stod och gjorde levader, i ultrarapid, i ridhuset, när vi hade kurs. Kände efter var tyngdpunkten baktill låg och lyfte sakta sina framben. Sedan stod hon kvar ett par sekunder. Gjorde om manövern en gång till. Varför hade jag inte en filmkamera på? Hon gjorde det alldeles själv, bara som om hon testade lite vad hon kunde visa upp för oss. Hon var helt lös och stod för sig själv. Rolig tjej det där.


Resultatet har blivit att vi ser en helt annan Futura och hon växer i sin personlighet hela tiden.


Jag läste om något som kallas "autopoiesis", vilket betyder att oavsett hur gärna vi än vill vara objektiva så uppfattar vi världen till 80% utifrån tidigare erfarenheter, referensramar och mentala modeller.


För att kunna ändra detta måste vi känna oss trygga. Vi måste alltså skapa ett tryggt rum för att hästen ska kunna lära sig. Den måste känna sig sedd och känna att vi lyssnar till den.


Jag är som person mycket mottaglig för känslor och stämningar. Jag kommunicerar inte med djur på så sätt att jag hör ord eller ser bilder, men jag vet på något sätt ändå hur de känner sig och vad de vill. Det är jobbigt, kan jag berätta. Tänk så mycket enklare allt skulle vara utan att ha alla dessa funderingar. Och ju mer jag grunnar ju jobbigare blir det att bara köra på i vanliga hjulspår. Ibland känns det som jag bara står och stampar och aldrig kommer vidare, men så helt plötsligt tar en häst ett jättekliv framåt. Eller någon, som inte klivit alls innan, kliver in och tar plats och vill vara med.


Det är otroligt spännande.


 

Av Ann-Britt - 10 maj 2015 18:56


Det är bra att ha många hästar för då utsätts inte bara en för all träningsmani. Inte för att jag lider av någon sådan mani precis, men ändå ?

Idag föreslog jag att vi tar de hästar som anmäler sig självmant. De vet ju precis vad som väntar när vi kommer med grimmorna.

Vill de inte komma har vi tråkigt nog inte varit tillräckligt intressanta i vår träning. Surt, men sant. Eller gjort för mycket.

Futura kom och otippat, fast egentligen inte, var det Aguila som anmälde sitt intresse. Hon var först framme till alla övningar på helgens kurs också.

Gammtanten hade inte glömt sina moves och Futura var jätteduktig. Banne mig så börjar hon sätta muskler.

Det är lurigt med den stillsamma träning vi bedriver för den är kraftfull. Man tycker att man knappt gör något.

Efter dessa två ställde sig Azora vid grinden. Det har hon inte gjort på ett tag. Riktigt trevligt det också. Hon hade bra energi och kändes framåt. Hon kan ha en tendens att släpa sig fram.

Nya fönster var det.


Futura i grönaste hagen.


Aguila och Futura

Av Ann-Britt - 9 maj 2015 15:03

Vi har jobbat med Futura några gånger den här veckan och hon gillar det verkligen. Älskar att ha ryttare på ryggen och älskar att vara duktig.

Idag däremot ville hon absolut inte ha någon ryttare i sadeln. Då gäller det att lyssna på detta. En så positiv häst får liksom inte för sig att dj-as med oss. Troligen har hon lite träningsvärk.

Det vore bedrövligt av oss att köra på enligt vår plan utan hänsyn till henne.

Dessutom mycket kontraproduktivt för träningen.

Vi tog av sadeln och provade lite öppna och sluta vid hand. Det gick hon glatt med på :-)

Härlig stämning i hagarna. Båda hingstarna låg och vilade i gräset vid lunchtid.

Av Ann-Britt - 6 maj 2015 19:57

Vi jobbade med Futura och ridning ikväll. På schemat stod att hon skulle vara lugn ensam i stall och ridhus. Första gången vi gjorde detta anföll rymden, men hon lugnade sig snabbt. Första gången ensam ute på gårdsplanen var samma hemska moment, enligt henne, speciellt när kompisarna i hagen stod och skrek att det snart faller meteoriter från himlen :-)

Ikväll var hon dock jätteduktig. Lugn i stallet och lugn i ridhuset. Fullt ridbar. Vi var mycket nöjda, alla tre, Ingrid, Futura och jag. Imorgon gör vi om detta och befäster hur duktig hon är. Mycket viktigt att hon känner sig duktig!


När vi släppte ut henne i hagen var hon minsann lite kaxig. Det märks direkt på de ranglåga hästarna när man börjar ge dem uppmärksamhet. De tar sig en bit uppåt på rangskalan. Alla stod vid grinden och väntade på henne. Det brukar de inte göra när vi tar ut en ranglåg häst. De bryr sig knappt. Tar vi däremot en ranghög står de vid grinden och väntar hela tiden.


Vi satte oss på en bänk och njöt av att bara titta på vår flock. Hingstarna hade full uppvisning i sin hage och det är fantastiskt att iaktta dem. De stegrar och busar och ett, tu, tre satte de full fart och galopperade som tokar. De försvann runt hörnet i hagen, bort mot byn. Efter ett tag kommer de igen och tar en sväng ner mot grinden och sedan bort igen. De måste ha sprungit flera kilometer. Helt ljuvligt att se dem.

Då inser jag att hur tusan ska jag kunna sälja dem? Om de är kvar som hingstar får de en ensam tillvaro och troligen inga 3 hektar att rasta sig på. Det är ju inte rimligt att tro att någon köper en fullvuxden hingst och riskerar att släppa ihop den med någon annan häst. Jo, om det inte finns ett sto i närheten, men vem har det så.


Nä, de där två är nog kvar för all framtid om inte något oväntat dyker upp. Vi får hitta på en uppgift till dem så de kan vara med i verksamheten. Kanske i våra hästunderstödda utvecklingskurser. För de mer avancerade deltagarna eller momenten. Närvaron hos en hingst är magisk. Så är det bara.


Studie av bushingstarna. Först Bailarino i boxen med mig. Inte sååå busig precis och sedan båda i full swing. Bilderna är ett par år gamla, men de beter sig likadant fortfarande.


       

Av Ann-Britt - 5 maj 2015 22:14

Alla hästarna sover inne i natt. Eventuellt är det ett ruskigt åskväder på G och då känns det tryggast att stoppa in dem på box.

Vi hade en kanonkurs i helgen. Hästunderstödd utveckling - och vad är nu det? Ja, det krävs lite tid för att få ihop en bra text. Jag ska grunna någon dag och försöka samla mina tankar.

Så länge tackar jag Mia Holm för ditt goda ledarskap och deltagarna för ert mod.

Ninfa njuter av gräshagen.

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se