Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 30 maj 2015

Såhär vill jag jobba med våra hästar

Av Ann-Britt - 30 maj 2015 18:49

Nu vet jag vad jag vill bli när jag blir stor – eller i varje fall är jag klar över hur jag vill fortsätta jobba med våra hästar.


Jag har tidigare arbetat mycket med så kallad handikappridning och sett vilken enorm utveckling som sker både fysiskt och psykiskt med ryttarna. Men det händer lika mycket med icke-funktionshindrade, speciellt kanske på det mentala planet om man vågar låta det hända.


Vi upplevde fantastiska stunder på kursen vi hade i maj med Mia Holm.


Yvonne, en av deltagarna sa efter kursen:

”Tar med mig upplevelsen av Hästarnas närvaro, de bekräftade mig när jag var på plats i mig. I det mötet kändes det som om allting var möjligt!

 I slutövningen var jag helt fokuserad och ganska nervös. Jag kände villkorslös kärlek och hur Hästen ville mig väl. Hon hjälpte mig över "mina" hinder. Jag tittade djupt in i hennes ögon, Total respekt, så fantastiskt vackert. Något bestående hände i mig och jag är tacksam! ”


Jag stod bredvid en av deltagarna och Ninfa vid en övning och när de fick kontakt kände jag hur håret reste sig på mig. Detta helt utan ord och utan att de vidrörde varandra.


En forskare som heter Candace Pert har skrivit om hur molekyler som bär känsloinformation inte bara genereras av hjärnan utan till väldigt stor grad av hjärta och tarm/mage. Om man då tänker att hästar har enormt mycket tarm och ett stort hjärta jämfört med oss människor borde de alltså vara väldigt bra på att tolka känslor. Prat om magkänsla är inte helt fel.


Det kvittar hur bra du än försöker dölja dina innersta känslor så plockar hästen upp vad du egentligen känner. Ditt centrala nervssystem skickar ut dina sanna känslor och hästen är expert på att känna av.


Hästen kan inte lukta att du är rädd, vilket man ofta hör, utan den tolkar helt enkelt vad du känner trots att du försöker visa dig tuff, glad eller något annat.


Visst är det nästan lite läskigt?


Är du rädd, tala om det för hästen! Och stå sedan alldeles stilla med den ett tag och ta emot det du får. Du behöver inte stå alldeles intill och inte heller röra den. Bara ta fram din innersta, äkta känsla och se vad som händer.

En häst som hanteras av en rädd person, som försöker spela något annat, kan bli osäker och det gör inte situationen bättre. Nu behöver man ju inte ta en sprallig hingst och öva med, utan börja lite försiktigt om du vill lära dig umgås med hästar. Om du har en egen häst är det ännu viktigare att du är äkta. Man kan göra en lugn häst fullständigt stirrig genom att inte vara närvarande. Ni ska ju dessutom umgås varje dag.


Många hästar blir missförstådda på grund av detta. Visst har vi väl alla sett hur en problemhäst kan bli som ett lamm med en annan person på bara några minuter. Alla dessa magiska uppvisningar med Hempfling, M Roberts m fl. Det var ju sällan hos hästen problemet låg. Jag använder alltid mig själv som exempel på detta och vårt halvblod Mandingo. Det har jag skrivit om i många inlägg. Vi hade definitivt haft en annan relation om vi mötts idag.


Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen – det blir bara svårare ju mer man börjar tänka!


Jag kommer ta emot det hästarna vill lära mig och inte prompt tvinga på dem det jag tycker att de ska lära sig.


Sedan har det visat sig att de gärna lär sig saker och att de gärna vill göra lite gymnastik tillsammans med mig. Då tackar jag och tar emot.


Aciano som bebis

     

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5 6
7
8
9 10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se