Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 14 mars 2015

Ibland ryms de vackraste själarna i enkla boningar

Av Ann-Britt - 14 mars 2015 11:23

Under vår tid i Stockholm jobbade jag flera år med handikappridning både på ridskola och privat med vår egen ponny. Tillbaka i Skåne har jag inte haft passande häst för ändamålet men vår gård var, ett par år, värd åt daglig verksamhet en dag i veckan.


Jag lärde mig att umgås med personer som var annorlunda i kropp och psyke och jag lärde mig att uppskatta dessa personer väldigt mycket. Den ärlighet och värme som de gav var berikande. Jag lärde mig också att uppskatta hästarna jag jobbade med. Deras lugn och vänlighet när vi satte upp en svårt funktionshindrad ryttare. Just den hästen kunde jag ha sett på en vanlig lektion tidigare i veckan, bockandes och studsandes med icke funktionshindrade ryttare. Men på våra lektioner gick de som på tunn is. Aldrig att de busade eller bar sig illa åt.


Jag har kikat i Hempflings bok "Hästens själ" och försökt klura ut vad våra hästar skulle passa in i för karaktärstyper enligt hans sätt att kategorisera.


Jag har alltid sagt att Futura är lite som de personer jag beskriver här i början. Hon är en vacker själ, så otroligt snäll och nyfiken. En oförstörd personlighet. Jag tror inte jag träffat på någon sådan häst någonstans. Hos Hempfling hittade jag hennes karaktär och det är den häst han kallar "Barnet". Visst, det är ju på pricken!


En personlighet som är lekfull och som inte lämpar sig för högre skolning eller långa, utdragna träningspass. En häst som man kommer att kunna ha många glada stunder med om man själv är vuxen. Två barn som möter varandra blir ingen bra kombo.


Barnet är charmig, intagande och vacker. Den har ett gott temperament. En häst som aldrig kommer att bereda en några problem om man tar hänsyn till Barnets begränsningar. Man måste lotsa den långsamt framåt.


Det är precis detta jag märkt nu när vi börjat förbereda henne för ridning. Tar man allt lugnt och metodiskt och låter henne fundera så fungerar det perfekt. Det har gått mycket bättre än vad jag förväntat mig. Hennes mamma har ett helt annat temperament, med mycket mer ifrågasättande. Futura köper allt man säger om man gör det lugnt och ärligt. Hon tror inte någon om något illa utan litar blint på en. Nästan lite rörande.


När vi säljer henne blir det alltså extra viktigt att hitta någon som förstår Barnets personlighet och som uppskattar dess synsätt på världen. Man får en fantastisk vän som är med på allt från galna upptåg till lugna promenader. Som ser på världen med oskyldiga ögon.


Det måste ju finnas någon därute som söker en vän. En person som inte har några jätteambitioner utan vill ha en snäll häst.


Foto på uppslaget i "Hästens själ" som visar Barnet.


 


Nog finns det mycket Futura i hästen till vänster?


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11
12
13 14 15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se