Gustavsborg PRE

Alla inlägg under augusti 2014

Av Ann-Britt - 24 augusti 2014 16:34

Trött som en trasa hasade jag ut till stallet när Ingrid kom och pigg som en lärka studsade jag in till fikastunden ett par timmar senare. Oj, så bra det gick idag. Och vilken energi hästarna ger en när det går som en dans :-)


Estela är helt ridbar och tämligen styrbar utan longör. Det gick snabbt som tusan. Vi har fått till ett bra och fungerande koncept, Ingrid och jag. Kanske vi blivit lite modigare också och vågar släppa tidigare. Vet inte, men funkar gör det.


Här står Futura med mig och tittar och lär på lite avtånd.Jag hängde och klängde på Futura medan Ingrid jobbade med Estela och hon kändes redo att sitta på. Vår smidiga gasell Ingrid tog sig an uppgiften och mamma Estela stod hos mig och ingöt mod i barm.


Inga som helst problem. Vi hade först bara tänkt att Ingrid skulle trampa i stigbygel och hänga, men Futura kändes redo att sitta på. Hon stod blickstilla utan att spänna sig det minsta. Sisådär då har vi en ridhäst till.


 

 


Kenneth jobbade med hingstarna lösa och Bailarino fick sadel på sig och blev även han hängd på. Inga problem där heller så "vi" (dvs gasellen) hoppar upp nästa gång.


Aciano fick fatta galopp några gånger och nästa gång ska vi jobba Estela lös och få henne att förstå galoppkommando. Hon vill INTE fatta på lina och eftersom hon är otroligt känslig kanske det räcker med kapsonens tryck och linans tyngd för att störa henne. Galoppera kan hon ju! Vi får prova utan attiraljer och se vad som händer.
Spännande att bryta ner uppgifterna i små delar och se vad som behövs göras för att det ska bli bra. Man lär sig hela tiden. 


ANNONS
Av Ann-Britt - 23 augusti 2014 08:02

Estela reds för första gången utan longör igår och jag var uppe och hängde på Futura. Slängde upp foten på korset och lite annat smått och gott. Det gick kanonbra.


Idén att ha både mor och dotter sadlade i ridhuset var bra. Det skapar trygghet och Futura kan lära av vad hon ser Ingrid göra med Estela. Sedan blir det lite allmänt oorganiserat när jag ska hålla två hästar plus att jag ska ta kort. Det avdramatiserar också situationen. Vi har rätt kul nämligen :-) och väldigt snälla hästar.


    


Lösjobbet med hingstarna gick jättefint. Det kan kanske tyckas tramsigt att hålla på med dem lösa, men det hjälper ofantligt mycket i all hantering. Om de lyssnar när vi har dem lösa så gör de troligen det även när vi sitter på dem.


 


Aciano måste bara kolla in grannens supermaskin. Killar....


 


Sista svalkullen för året? I fjol höll de på till oktober, men det var inte så lyckat. Den kullen nådde inte sydligare länder.

ANNONS
Av Ann-Britt - 21 augusti 2014 18:30

Idag satte vi en böjd rad med stolar som avgränsning mot läktaren. Det gjorde arbetet mycket enklare. Den lilla rundningen gjorde stor skillnad.

Vi slapp modiga hingstar på läktaren och det blev ett helt annat och jämnare flyt i träningen.

Samtidigt är det stort nog för dem att fritt välja om vi är intressanta nog att vara med. En rundcorral ger dem inte mycket val.

Bailarino följer gärna. Trots att han verkar kaxigare så är han inte dominant. Bara lite slyngelyngling. Vill gärna nafsa i saker och ting när han blir osäker. Ganska lätt att jobba bort.

Aciano är vänligt dominant. Han går med huvudet vänt utåt och visar att han vet bättre än vi. Ingen stress eller otrevligheter utan det tog bara längre tid innan han kom in till Kenneth. När han visade intresse och kom fram till Kenneth avbröt vi övningen för dagen.

Kände oss nöjda allihopa. Det är väldigt spännande att jobba dem lösa. Då får man verkligen kvitto på om relationen fungerar.

Av Ann-Britt - 20 augusti 2014 14:04

Maken och jag spenderade hela förmiddagen med Estela, Cassiopeia, Aciano och Bailarino. Vi hade så roligt att jag glömde bort min jäsande bröddeg, men den väntade tåligt i byttan :-)


Jag verkade "några hovar" på tjejerna innan vi tog in dem i ridhuset. Estela hade redan partytälttränat så vi tänkte att hon skulle bli en bra läromästare för dottern. Det gick faktiskt riktigt bra. Först hade vi dem i grimmor och sedan fick de botanisera fritt i ridhuset.     


Hingstarna tyckte det var helkul. Yes! Party! Vi tog först in Bailarino. Han stegade med raska steg rakt fram till tältet utan någon som helst tvekan. Han är den modigaste av de två i och för sig. Men Aciano gjorde precis likadant.


 


Vi jobbade med dem helt lösa också efter introduceringen av tältet. Det är bra att passa på när speglarna är skymda av tältet. Lite riskabelt med lösa hingstar och en hel spegelvägg. Vill inte ha några skador tack. Vi ville ha dem att följa oss. Vända, backa osv. Det är lite svårare när man har hela ridhuset. Då gäller det att ha bra koll på sitt kroppsspråk.


Vi ska göra en picadero senare i veckan och ta in gungbrädan. Aciano klev helt sonika upp på läktaren, men det var inte vår idé. Jisses, tänk om den inte hållit för vikten. Där fick vi vifta ner honom. Det blev för modigt. Vi får hitta på lite svårare övningar.


Tiden går fort när man har roligt och helt plötsligt var det lunchdags. Dags att stoppa brödet i ugnen och äta lite mat. Vi släppte ut fyra nöjda hästar i hagarna. De tycker det är kul när det händer något och de får visa sig duktiga.

Av Ann-Britt - 19 augusti 2014 18:24

Det dyker ofta upp frågor på olika forum om bett. Hästen skenar eller är svårtstoppad och vad gör man då? Skarpare bett frågar många om. Andra sätt att få stopp på hästen osv. Stökiga hästar i största allmänhet frågas det om. Det finns alla varianter på problemen.


Det finns inte ett bett i världen som kan få stopp på en häst om den verkligen bestämt sig för att dra. Problemet är tyvärr att du inte har en bra relation med din häst om den beter sig på det sättet. Tråkigt, men sant.


Om jag riktigt ska hårddra det hela är det så illa att om du inte kan sitta på din häst utan träns eller kapson - att ha den helt fri - är den inte inriden. Nu är jag riktigt provocerande :-). Jag säger inte att jag slänger mig upp utan något på alla mina hästar. Men jag anser inte heller att de är fullständigt inridna om jag inte kan göra det.


Jag skulle aldrig få för mig att ge mig ut på en häst jag har en så dålig relation med att den skenar med mig på ryggen varenda gång vi rider ut i skogen. Det är livsfarligt!


Kliv av och jobba från marken med att befästa er kommunikation! En häst som litar på sin människa skenar inte iväg i första taget. Om du är den hästen litar på stannar den. En ensam häst skenar inte iväg från sin flock i hagen. Gör den det skulle den bli ett lätt byte för rovdjur. Jag tror faktiskt att samma gäller för oss och våra hästar. Litar den på dig så stannar den hos dig även om den blir rädd.


Det är aldrig ett nederlag att kliva av och leda hästen. Det är heller aldrig ett nederlag att gå ner ett trappsteg på utbildningstrappan om något knasar sig.


Vi behöll partytälten i ridhuset efter vårt kafferep. Det är lite social träning för pållarna. De lullar runt därinne och allt ser likadant ut varje gång. Det var dags för lite förändring. Liiite läskigt var det, men de vande sig snabbt.

Futura är den som fick visa sin mamma att det var inte alls var så farligt som hon trodde.


Vi hade sadlar på båda hästarna. Jag kan sadla Futura helt lös i boxen och den här gången kunde jag hoppa upp och ner på pallen bredvid henne, hänga lite på sadeln osv. Det var tryggt för henne att ha mamma med. Det gäller att göra inridningen till en trevlig upplevelse. Har man en häst som blir det minsta osäker när den är ensam finns det all anledning att förenkla livet för både den och oss själva. Mamma med sadel på - ja men då måste det vara OK.


Jag kunde både skritta och trava henne vid hand med sadel på. Framsteg.


 

Nosa lite på tältet kan man ju prova.

 Vackra Futura 

Av Ann-Britt - 14 augusti 2014 10:54

Man ska ju skriva ner sina mål för att de ska nås sägs det. Jag går ett steg längre genom att både skriva ner dem och offentliggöra dem :-) Nu ska det alltså bli allvar av med träningen. Hm...


Ingrid och jag har planerat in två träningspass tillsammans per vecka och några pass tar jag själv. Vi tänkte oss att ha både Baila och Futura ridbara inom tre månader. Sitt- och styrbara i alla fall. Det borde vara en plan som kan hålla.


Baila får ridhusträning och Futura blandat vandringar i byn och ridhus. Futura biljarderar ordentligt och kommer att säljas som trevlig familjehäst/kompis för livet. Jag tror inte hon har någon tävlingskapacitet. Däremot är hon en ljuvlig individ som kan bli hur bra allroundhäst som helst.


Hon har haft sadel på sig flera gånger, men inte ryttare än. Där tänkte vi ta med Estela på promenad runt byn, med ryttare på ryggen så får Futura titta och lära. Hon har faktiskt knappt sett en häst med ryttare. De lär sig mycket genom att gå bredvid och titta på. Precis som barn och vi vuxna för den delen. Då ser hon att det där är ju helt normalt beteende och inget att oroa sig för.


Baila kommer att ridas in med en blandning av akademiskt och klassiskt. Det mjuka akademiska tänket, mycket AR-markarbete, men med mer "vanliga" hjälper. Han hamnar mest troligt hos en ryttare som vill rida dressyr och kanske tävla lite.


Azora är ridbar utan longör och snart även Estela. Så vi tuffar på framåt i lugnt och sakta mak.


Avslutar med mina favoritbilder på 2-hästars hästtransport ā la Spanien.


   

Av Ann-Britt - 4 augusti 2014 10:51

Usch, i natt var det riktigt otäckt att ha hästarna ute. Himlen var nästan konstant upplyst av blixtar. Som tur var en bra bit bort från oss.


Enligt dmi är ett nytt oväder på gång. Vi gick ut innan sju imorse och tog in hela gänget. Ganska korkat att riskera något när vi har möjlighet att ta in dem.


Regnet öser ner och den halm som låg, osträngad och opressad, till oss är nog bortom räddning. Vi får hoppas att det finns mer vete att tröska. Alla blommor är tacksamma över vattnet och jag slipper springa runt med slangen, vilket annars var mitt projekt på dagens lista.


Då går jag ut och verkar några hovar istället.


Foton på två fina katter vi en gång hade glädjen att leva med <3, Tiger och Hugin


   

Av Ann-Britt - 3 augusti 2014 09:36

Igår klippte hon ogräs, dvs tistlar och annat otyg, i hagarna. Med grensax. Armarna var som spaghetti efter några timmars klippande. Vi ska ha parkering i hagen närmast vägen och flyttar hästarna ett snäpp längre bort. Därav detta jobb, som kanske verkar totalt onödigt just nu när vi har så mycket annat att stå i. Vi vill inte bara mala ner ogräset och riskera ännu mer av samma sort när det fröat av sig. De här tistlarna är födda i helvetet. Jag fattar inte hur hästarna kan äta blommorna. Sylvassa taggar tränger genom tjocka fodrade handskar. Alla delar på eländet sticks och taggarna fastnar i handskarna och sticks igen och igen.


Maken tyckte att jag kunde samla skräpet i IKEA-påsar. Han är rolig han. Det blev 4-5 släp att köra bort. Inte konstigt jag var trött.


Bara för att skoja till det lite mer har "farfar" bytt lägenhet och den gamla ska röjas. Där spenderar maken söndagen tillsammans med sina bröder.


Jag tänkte greppa häcksaxen, elektrisk den här gången, och ge mig på avenbokshäcken och lite annat smått och gott.


 


Liggande bild på en del av mitt projekt.


   


Killarna agerar med glädje gräsklippare på dagen och så får tjejerna gå över dit på natten, dock utan killar då. Estela och Azora har återigen rumsarrest på natten. Nåväl de betar snabbt av så tjockisarna får komma tillbaka ut till gänget på nätterna.


Nu skiner solen igen efter en liten, men totalt onödig regnskur. Jag säger så för vår halm ännu inte är bärgad. Jag får väl rycka mer ogräs och klippa häck. Fast först en kopp kaffe.

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20 21
22
23 24
25 26 27
28
29
30
31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se