Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 23 juni 2014

All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet

Av Ann-Britt - 23 juni 2014 13:31

Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål, måste jag först finna henne där hon är och börja just där.

Den som inte kan det lurar sig själv när han tror att han kan hjälpa andra.

För att hjälpa någon, måste jag visserligen förstå mer än vad hon gör, men först och främst förstå det hon förstår. Om jag inte kan det så hjälper det inte att jag kan och vet mera.

Vill jag ändå visa hur mycket jag kan, så beror det på att jag är fåfäng och högmodig och egentligen vill bli beundrad av den andre istället för att hjälpa henne.

All äkta hjälpsamhet börjar med ödmjukhet inför den jag vill hjälpa och därför måste jag förstå att detta med att hjälpa inte är att vilja härska utan att tjäna.

Kan jag inte detta så kan jag inte heller hjälpa någon.

Sören Kirkegaard.

 

Kloka ord som är lika gällande om man undervisar barn, vuxna eller djur. Jag tänker ofta i dessa banor utan att jag satt så bra ord på det som Kirkegaard gör. Prestige är en annan sak som fördärvar otroligt mycket. Så fort man börjar jämföra sig med andra blir det mest skit av det man gör. Börjar man dessutom jämföra sin häst med andras eller börjar lyssna på vad alla tycker och tänker då blir det garanterat mindre njutbart att umgås med sin häst.


Visst är det en tanke värd att tänkas att man måste förstå vad personen/hästen kan och förstår för att kunna lära den ytterligare något mer. Det är så självklart egentligen att man måste mötas på samma nivå innan man kan gå vidare till nästa.


Då spelar det mindre roll om hästen är 5 år och borde kunna göra öppna och sluta. Om den inte kan det, så kan den inte och då får man börja på den nivån där den befinner sig.


Hur ofta ser vi inte tränare som tar över hästen och visar hur enkelt det är. Det hjälper ju föga för den som äger hästen och inte är på den nivån själv. Möjligen lyckas man bli ännu mer nedryckt i skorna, men framåt går man knappast. Visst, ibland måste man få prova själv med elevens häst för att veta om det ens är möjligt det man ber om. Men väldigt ofta är det bara tränarens ego som lyser igenom.


Man inser ju också att en okunnig ryttare som undervisar en okunnig häst har ett tufft jobb. Först måste man kunna mer än hästen för att kunna undervisa den samtidigt som man är ödmjuk nog och möter den på en lägre invå om den behöver det. All utbildning av ens egen person är av yttersta vikt. Om det så gäller kroppsmedvetenhet eller ren teknik om skolorna osv. Om vi inte kan själva är det givetvis svårt att lära ut.


Ödmjukhet är ett bra ord när det gäller bemötande av både folk och fä. Och att ta det som erbjuds idag för vad det är. Inte jämföra med vad du/hästen kunde igår eller hänga fast i idéer om vad du/hästen borde kunna. Njut av det du erbjuds just nu idag!


Man lär så länge man lever och ju mer man lär ju mer förstår man att man inte vet. Visst är det så?


Azora mjukas upp av Ingrid innan ridpasset. Vi räknar Azora som hyfsat inriden numera, men hon behöver fortfarande en hjälpande hand för att bibehålla en fin böjning och ställning. Det räcker att jag, om jag går på marken som longör, tar försiktigt i kapsonens mittring och påminner om ställningen. Sedan kan jag gå ifrån igen och låta Ingrid, ryttaren, ta över.


     

  
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se