Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 7 mars 2014

"Hårdträning" med hingstarna

Av Ann-Britt - 7 mars 2014 18:44

Nu får vi bruka lite allvar med killarna så det blir "folk" av dem också. Aciano var med på en Hanna-kurs för ett tag sedan och jag har jobbat lite halvhjärtat med dem lite då och då. Målet är att rida in dem innan hösten och kanske är det väl dags att jag tar tag i träningen?


De är bara helt underbara att jobba med. Första passet var lite vimsigt med ett flertal frågetecken från killarna. "Ska vi göra så?" "Varför kan jag inte få rulla mig?" "Måste du bestämma vart vi ska gå?" "Varför ska du gå på den sidan nu?" "Ska jag gå framåt?" "Varför ska du bestämma takten?"


Tålamod och åter tålamod.


Pass nummer två var tämligen solklart. "Jaha, vad det bara detta du ville?" Yes, precis så enkelt var det. Ni ska följa mig. I min takt. Åt det håll jag vill. Inte rulla. Japp, även i detta varvet.


Idag fick jag t o m något galoppsprång från Aciano när han egentligen skulle trava vid min sida. Det är ju bara att berömma och tacksamt ta emot. Han var nämligen lugn och fin, så det var inget stolleryck.


Men då, så kär jag är i dem. De får nog faktiskt stanna kvar hos oss. Kanske få något föl med något sto. Aci är klar och avelsgodkänd. Baila ska eventuellt visas i år. Vi får se om han ser klar ut i kroppen. Han verkar ha stannat av i växten, 166 cm. Nu ska han bara bredda sig och muskla sig en del.


Det är betydligt hårdare krav vid avelsvärderingen sedan något år tillbaka och det tycker jag är mycket bra. Sedan är det väl tveksamt om jag håller med om att de ska behöva mätas på en miljon ställen, men det är kanon att de visas i skritt, trav och galopp. Tidigare var det bara att stå stilla i stallgången och mätas på ett tiotal ställen. Visar de sig vara helt ohanterliga ska de inte vara i avel, så det är gott tänkt.


Använder vi våra i avel blir det antagligen fribetäckning. Då får de öva på något snällt, äldre sto som vet hur saker och ting går till. Samma där, vet de inte hut och beter sig ordentligt ska de inte vara avelshingstar. Sorry, men jag tycker att om ett sto inte låter sig betäckas eller om en hingst beter sig förfärligt illa så är de inte OK som avelsdjur. Sedan har jag full respekt för skaderisker osv. Jag kan mycket väl tänka mig semin senare när de bevisat att de är gentlemen. Sedan har jag också förståelse för att alla individer inte passar ihop. Ett sto kan rata en hingst, men acceptera en annan och vice versa. Detta kan jag skriva massor om, men det får bli fler tankar framöver....


 


Aciano och Bailarino för några år sedan. Första hopsläppet, som inte alls gick bra. Aci jagade i princip ut Baila ur hagen och det var bara att skilja dem åt raskt. Nu går det desto bättre tack och lov :-)

 
ANNONS
 
Ingen bild

jojo

8 mars 2014 01:46

sunt tänkt :-) Och jag har samma tänk för ston med , ett sto ska prövas med naturlig betäckning först ,för det finns ston som inte tar hingst överhuvudtaget ! Även om dom har kanonbrunster så sparkar dom och beter sig illa mot hingsten , Många ggr tänker man bara på att hingsten ska vara snäll och belevad :-) men svårighet med ston nedärvs lika mycket som för hingstiga hingstar , Så det kan ju bli lika illa där om man går på semin på en gång med ett maiden sto t e x , man vet inte om hon står för hingst eller ej ? men det är mina tankar det om det hela , finns säkert tusen andra åsikter :-)

Ann-Britt

8 mars 2014 09:57

Tycker som du :-)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se