Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 26 februari 2014

Nyttan med att träna hästen från marken

Av Ann-Britt - 26 februari 2014 16:41

Här finns ett mycket bra inlägg om att träna hästen från marken. Jag har hållit på med markarbete i så många år nu att jag inte längre tänker på att, eller om, det är något ovanligt. Men för många är det ju verkligen inte det vanliga sättet att träna sin häst. En hel del tycker dessutom att det bara är trams och en del tror att man inte vågar sitta på hästen osv, osv, osv i all oändlighet.


Läs och se om du får någon ny idé:


http://spellboundhorses.com/2013/03/07/horses-regularly-trained-with-ground-work-are-more-relaxed-when-ridden/


Det var trevligt att få mina egna tankar bekräftade och nu när vi håller på med inridning av ett par av våra ston ser vi vilken nytta vi haft av markarbetet. Allt som står i bloggen stämmer in. Trevligt att få lite perspektiv på det man gör och få fundera lite. Lätt att bara jobba på av gammal vana. Även om just denna gamla vana verkar rätt funktionell. Är det inte enkelt sunt förnuft bara?


Visst är det väl självklart att en avslappnad förare/ryttare gör att hästen slappnar av? En avslappnad häst gör att föraren/ryttaren slappnar av och det blir en god cirkel.


Bara en så enkel sak som att hästen står still när man sitter upp gör livet mycket trevligare. Jag hade inte kunnat gå in med Azora i ridhuset och skutta upp om hon inte lärt sig att stå still. En ovan häst och en rostig ryttare, då gäller det att hästen står blickstilla tills man kravlat upp. Den får väldigt gärna stå still tills man ber om något annat. Det är inte roligt om den stormar iväg när man precis landat i sadeln.


Ikväll tror jag att jag ska ha lite tygelträning. Plocka upp och släppa ut tygeln utan att Azora ändrar sin huvudposition, eller spänner sig i halsen. Nyttig träning för mig/alla ryttare. Och en svår sådan, även om det låter så enkelt.


Att befästa hjälperna från marken, som det står om i bloggen, är verkligen suveränt. Det är så lätt att spänna sig och göra för mycket när saker och ting inte fungerar. Istället för att göra mindre. Göra en sak åt gången. Inte lägga på en hjälp till när hästen inte förstod den första. Allt detta är mycket lättare från marken. Dessutom ser man så mycket mer när man går bredvid hästen.


Fram för mer markarbete :-)


 
ANNONS
 
Ingen bild

Madeleine Järvstråt

2 mars 2014 10:57

Intressant läsning, och instämmer att träning från marken ger resultat. Man kommer mycket nära sin häst och förstår varandra. När jag köpte min häst så tränade vi bara från marken i två månader för att vi skulle lära känna varandra. Nu följer hon mig vart jag än går när hon är lös.

Ann-Britt

3 mars 2014 08:05

Härligt! Ja, det är värt den lilla extra tid det tar innan man kommer upp på ryggen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se