Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 10 november 2013

Min farfar hade Parkinsons sjukdom

Av Ann-Britt - 10 november 2013 20:54

Vad har nu detta med hästar att göra. Ingenting, jag bara kom att tänka på min farfar idag när jag såg en bild av Sankta Maria sinnesjukhus på en facebookväns sida.


Läs den här artikeln först:

http://hd.se/helsingborg/2005/02/25/en_sluten_vaerld_inpaa_stadens/


Farfar fick sin diagnos i en tid när det inte fanns bromsmediciner och prognosen var usel. Sjukdomen bröt sakta men säkert ner honom och förändrade honom totalt, både psykiskt och fysiskt. Från att ha varit en glad gamäng med glimten i ögat förvandlades han till en paraniod och elak man.


Vid en eller kanske ett par tillfällen, jag har svaga minnen från den tiden, hamnade han på Sankta Maria. Det var ett hemskt ställe att träffa honom på. Jag kommer ihop att jag var så rädd när vi skulle dit. Psykvården då och nu är väsensskild. Detta var någon gång runt början av 70-talet. Det måste ha varit precis innan de reformerade sättet att behandla patienterna, som det står om i artikeln.


Sjukhuset var och är ett vackert område. Som en egen värld innanför murarna. Numera omgjort till fint bostadsområde. Den fina miljön dolde eländet bakom väggarna.


Farfar betedde sig märkligt emellanåt och vid ett tillfälle var han ute och hotade bilar med yxa. Jag har för mig att det var efter att farmor dog. Det var så hemskt. Vi åkte förbi huset med skolbussen, flaggan hängde på halv stång för farmor. Den var alldeles trasig och jag kommer ihåg att man skrattade åt det på bussen och jag tyckte det var så förfärligt ledsamt. Det var min roliga farfar som blivit så tokig.


När vi hälsade på farfar på sjukhuset såg jag en gammal lärare jag haft i lågstadiet. Han var också inlagd. Han och hans fru miste båda sina döttrar. Hans fru blev aldrig sig lik och sedan blev han också sjuk. Jag kommer ihåg att vi tyckte illa om honom för han var så kramig. Antagligen blev vi barn något slags substitut för hans egna förlorade döttrar, men inte förstod vi det då. Visst, så ska det ju inte vara heller förstås. Men ibland är livet inte snällt mot folk. Snuskgubbe var han troligen inte. Bara väldigt ledsen och ensam.

 
ANNONS
 
Anna

Anna

11 november 2013 11:53

Usch så ledsamt. Min morfar hade också parkinson och var väldligt labil i humöret. Men han var nog aldrig varken rolig eller snäll innan sjukdomen heller.

http://obergs.blogg.se

Ann-Britt

11 november 2013 15:42

Nej, det är ingen snäll sjukdom.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4 5 6 7
8
9 10
11 12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se