Gustavsborg PRE

Alla inlägg under oktober 2013

Av Ann-Britt - 19 oktober 2013 13:41

men när Tuss i natt  kröp upp i min famn, la huvudet på min arm och efter ett tag strök mig över kinden med en mjuk tass då börjar jag undra. När jag öppnade ögonen låg hon och tittade på mig.


Hon har klurat ut var godispåsen finns (hennes alltså) och lyckats ta sig högst upp på skåpet och riva ner påsen. Efter det låste jag in den i ett skåp. Givetvis såg hon vart och försöker nu öppna skåpsdörren. Fast det är väl ganska normalt kattsmart?


Väldigt lik katten Findus i Pettsson-böckerna.


Mitt lilla plåster. Aldrig mer än 15 cm från mig tycker jag. Nu befinner hon sig bakom datorskärmen.


 


De är lösa i huset tillsammans och det går bra. Putte tycker att det är mitt fel att hon flyttat in och har kissat ett par gånger på mina saker. Men han slåss inte med Tuss och det andra lugnar nog ner sig också.


#katt

ANNONS
Av Ann-Britt - 19 oktober 2013 09:16

Det var frestande att ta frukosten först i morse. Gubben är på Rotaryuppdrag och jag är ju en seg person på morgnarna. Jag kom på bättre tankar. Satte eld i köksspisen, lastade vatten och hösilage till hästarna och tog en runda med fyrhjulingen.


Inte helt fel att komma tillbaka hungrig, kall om kinderna, för att mötas av en sprakande spis.


Vi har haft en rekordsommar/höst när det gäller hästhållningen. Alla hästarna är ute dygnet om och vi har inte behövt ge hösilage förrän nu. Och nu beror det inte på att de behöver det för att de är magra precis, snarare så att de är präktigt runda och fina, men de behöver lite tid att ställa om sina magar innan installningsperioden börjar. För det är bara att inse att snart viner skånestormarna runt öronen och då är det inte kul att vara häst här.ANNONS
Av Ann-Britt - 17 oktober 2013 21:06

Nu är det dags för lilla gumman att bli självständig. Cassi fick följa med mor och Azora upp till stallet och sedan gå in en sväng ensam i ridhuset. Mycket intressant. Hon kallas inte Hipp-Hipp för ingenting. Det är en glad flicka med mycket spring i benen, men hon lyssnar fint. Till att börja med mer i luften än på marken, efter ett par minuter började hon lyssna och vi avslutade mjukt och fint. Det där blir en duktig tjej, lik sin mor. Och vacker som en dag. Det är aldrig bra när man får se sina till-salu-hästar visa upp sig. Då är jag alltid på väg att ta bort dem från salusidan.


Estela fick sadel på ryggen för första gången och det var precis som om vi gjort det massor av gånger. Hon har gått och tjuvkikat på Azora och lärt sig genom att titta. Tidigare tyckte hon att tömkörningsgjorden var suspekt och nu var det bara att lägga på sadel. Jag tog henne i skritt och trav på lina utan någon dramatik alls. Jaha, då är det dags att slänga sig upp då. Ja, ja, slänga och slänga...


Azora blev vid-hand-jobbad idag och hon var mjuk och fin. Hon tyckte först att det var onödigt att följa med när vi hämtade, men ångrade sig när hon kom in i ridhuset och blev arbetsvillig till max. Hon frustade och pustade och gillade verkligen passet. Ingrid avslutade med att ha henne helt lös och det var kanonkul, tyckte visst båda två :-)


 


Cassiopeia, fotograferad av Denise Landerberg, Ängelholm


#PRE #häst #dressyr #unghäst #ridkonst

Av Ann-Britt - 15 oktober 2013 20:30

Tjohej så mycket man fixar och trixar med tyglarna utan att vara medveten om det. När vi läppte lös Azora utan huvudlag blev det väldigt tydligt att varken hon eller jag har så särskilt bra koll på vår riktning.


Azora är ju med knapp nöd inriden så hon kan inget och jag har inte suttit på en häst på evigheter. Men roligt hade vi och vi tog oss runt banan. Vi gjorde ett par fina ryggningar, utan motstånd eller sänkt rygg. Bara ett steg eller så, men dock.


Halterna satt som en smäck. Och det är ju betryggande. Det finns väl folk som tycker jag är komplett galen som sitter där helt utan nödbroms, men det är som jag sa i något tidigare inlägg - förtroende och ömsesidig respekt är inte helt dumt att bygga. Jag vågar inte sätta mig på en häst där jag har minsta misstanke om att hon ska slänga av mig eller braka iväg som en tok.


Ingrid inledde med arbete från marken, sedan satt jag upp med Ingrid som longör/ledsagare. Men det vart så många snören och grejor så vi tyckte det var bättre att plocka av kapsonen. Vi var förstås tvungna att prova denna roliga ridning båda två. Det verkade som Azora var lika nöjd som vi.


 

Av Ann-Britt - 15 oktober 2013 09:27

Jag är ju inte alls renlärig men min röda tråd har visat sig vara olika ”metoder” som har ”Feldenkraiskänsla”. De olika metoderna jag fastnat för och använder mest är TTeam och AR. TTeam är utvecklat med Feldenkrais som grund. Den akademiska ridkonsten har ju inte alls detta som uttalad utgångspunkt, men trots detta sammanfaller de båda synsätten.


Jag har fått mycket hjälp av Feldenkraislektioner för min dåliga rygg. Jag tror inte alls på att slita och dra av samma orsak som jag inte tror på inspänningar. Drar någon i min nacke eller rygg så spänner jag emot så det visslar om det.


Den akademiska ridkonsten jobbar också med att få hästen att bli mer funktionell. Att belasta sitt skelett på rätt sätt. Att vi ska visa hästen ett alternativt sätt att röra sig. Vi vill ju inte att hästen ska hänga på innerbogen t ex. Då gäller det att vi har olika idéer att presentera för hästen på hur den kan avlasta sitt inre framben.


Enligt Feldenkrais kan man lära om på en enda lektion om denna inte innefattar smärta. TTeam jobbar också efter principen att om hästen inte gör som vi ber den beror det antagligen på smärta eller att den helt enkelt inte förstår vad vi menar. Det är mycket, mycket ovanligt att en häst funderar på hur den ska kunna djävlas med oss och göra tvärtom mot vad vi ber den om.


Här är ett superbra citat som tyvärr är alltför sant i mycket av vår träning.


”The definition of insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results” - Albert Einstein


Det är ju precis det vi gör manga gånger, speciellt om vi blir frustrerade. Maler på och maler på, istället för att helt ändra tillvägagångssätt.


Jag har hört en dansk man försöka beställa vindruvor, talande danska, på en italiensk restaurang. När kyparen inte förstod talade han först högre och sedan långsammare och långsammare. Kenneth och jag vred oss i skrattkonvulsioner. Det blev inga vindruvor kan jag meddela.


Kliv av hästen, jobba från marken, lek, gå ut i skogen eller vad tusan som helst. Men gör vad du nu gör på något annat sätt om det sätt du gör inte fungerar.


En trevlig bodega på ett spansk stuteri vi en gång besökte. Kanske jag ska ha som förebild?


 #PRE #AR #ridkonst #dressyr #häst #Feldenkrais

Av Ann-Britt - 14 oktober 2013 12:12

Alfamärr, kontroll, underkastelse, träning, dominans, framåt-neråt, böjning och ställning och ditten och datten. Alla dessa ord. Och alla dessa metoder för att få hästen dit vi vill.


”Motsatsen till kontroll är förtroende.” Jag tror det är Hempfling som sagt dessa kloka ord.


Jag blir så ledsen när jag ser inspända unghästar, med diverse remmar och sattyg. Ibland med ursäkten att annars går det inte att sitta på honom/henne. Nej, men då ska du kanske inte göra det heller! Tar tankeförmågan slut när vi rider in en häst? Det finns inte en enda inspänning, oavsett hur lätt, som inte skapar en spänning. Och spänningar är det vi vill undvika. Prova själv. Spänn in någon egenhändigt vald kroppsdel och notera vad det gör i resten av kroppen.


Jag tror att hästar är tänkande varelser. De är dessutom helt fantastiska som låter oss sitta på dem. Och att de sällan använder sin styrka mot oss.


Kan man inte hantera sin häst lös i ett ridhus och få den att följa utan linor så tycker jag inte heller att den är klar att sitta på. Andra får tycka vad de vill, men detta är min ”metod”.


Jag kan kortsiktigt tvinga fram saker, men förr eller senare blir det ett bakslag. Med en häst kan det bakslaget bli kännbart.


Har man ett ömsesidigt förtroende är det i allmänhet inga problem med inridningen. Har du inte bevisat att du är en ledare värd att följa och visat att du lyssnar så tycker jag inte heller att du är värd förmånen att få sitta på din häst. Nu är jag kanske lite hård, men för mig är det en grundläggande filosofi.


Om hästen litar på dig så följer den. Lätt som en plätt, eller hur?


Jamen, jag har ju hållit på ett halvår nu och vi kommer inte ifrån gården, eller jag har inte kommit upp på ryggen, eller han kastar av mig. Jaha, det var ju tråkigt, men det är nog till att kliva av hästen och börja om igen. Vem har sagt att det ska gå snabbt? Det grundläggande arbetet, som tar tid, sparar tid i slutändan. Vi vill ju att hästen ska lyssna på en viskning från oss. Det är klart att det tar tid att bygga upp detta!


"My horse's feet are as swift as rolling thunder,

 he carries me away from all my fears,

 And when the world threatens to fall asunder,

 his mane is there to wipe away my tears."

Bonnie Lewis


 

Vår fina Ninfa med stoföl när vi hittade henne i Spanien.


"With flowing tail and flying mane,

Wide nostrils never stretched by pain,

Mouth bloodless to bit or rein,

And feet that iron never shod,

And flanks unscar'd by spur or rod,

A thousand horses – the wild – the free -

Like waves that follow o'er the sea

Came thickly thundering on."

- Lord Byron


#häst #ridkonst #PRE #inridning #unghäst

Av Ann-Britt - 12 oktober 2013 11:01

Mitt inlägg om företagande slog läsarrekord. 410 personer läste min blogg och många höll med. En god vän påpekade att jag glömt dra bort egenavgifterna. Usch, och jag som tyckte det var illa nog som det var när jag räknade ner. Jag gör inte om ekvationen nu. Det är bara att konstatera att vi nästan kommer ner till O:-.


Men vad vore Sverige utan oss småföretagare. Så häng i, ge inte upp. Jobba vidare. Vi sysselsätter massor av människor. Måhända oavlönade, vi som driver företagen, men de anställda får i alla fall lön ;-)


Jag vill inte byta. Tänk att en promenad på stranden med mina hästar ingår i mitt arbete. Eller en skogspromenad. Då känner jag mig lyckligt lottad.


Det innebär att jobba i princip alla dygnets vakna timmar när man är hästföretagare och det krävs annan inkomst också för att ha råd. Så de timmarna måste jag också hitta.


Jag kan inte köpa allt jag önskar och efter ett tag har jag kommit på att jag inte heller behöver allt jag önskade mig. Fördelen med mitt jobb är att hästarna struntar i om jag bär Prada eller H&M på jobbet. Jag har levt det andra livet också där jag kunde köpa allt jag önskade mig och det skänkte inte mer lycka.


Men sponsrar med boxar det gör jag dock inte.


Keep on smiling.  


 


#företagande, #PRE #hästföretagare #häst #lycka #höst #

Av Ann-Britt - 12 oktober 2013 10:45

Lilla Tuss är med i positiva klubben och sprider fullständig glädje omkring sig. Tycker vi, men Putte är inte helt övertygad än. Men hon jobbar på det.

Nu kan vi ha dem i möblerade rum och utan vår övervakning hela tiden. De får fortfarande delat hus på natten. Skönt att det börjar lossna.


 

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7 8 9 10 11 12
13
14 15
16
17
18
19 20
21 22 23
24
25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se