Gustavsborg PRE

Alla inlägg under september 2013

Av Ann-Britt - 15 september 2013 15:23

Fem glada kvinnor samlades i ett uterum på en koloniträdgård i Åstorp och syrade grönsaker idag. Jag var en av de fem.


Kom hem med fyra 1,5 liters burkar fyllda med godsaker. Det blev vitkål/morot, vitkål/rödbeta, hopkok av allt möjligt och en med hela grönsaker. Spännande! Jag syrade en hel del när vi bodde i Stockholm. Hade en god vän som var fena på detta ämne och det blev så gott. Och nyttigt är det ju dessutom.


Mitt resultat med hela bitar då var katastrofalt, men det är bara på det igen. Gjorde en burk idag som prov. Fast jag har en del mindre burkar hemma och en ryslig massa tomater som nog inte mognar och bönor som jag glömmer äta. Det får bli några burkar till med hela minsann.


Vårt samlade resultat. De där perforerade bitarna är himla läckra. Måste ut och försöka hitta en sådan mandolin/rivjärn. Det var en tysk uppfinning som var med i köket nu. Det borde väl finnas även här i en välsorterad köksredskapsaffär?


   


#mjölksyrning #grönsaker #mat


ANNONS
Av Ann-Britt - 14 september 2013 11:51

Ibland är det lätt som en plätt, som med Azora. Ingrid har suttit på henne 4-5 gånger medan jag har varit longör. Vi började dagens pass med markarbete, först Ingrid på marken och sedan jag som longör med Ingrid på ryggen. Därefter beslutade vi oss för att ge Azora förtroendet att gå utan longör några varv. Ingrid har befäst signaler från marken som t ex svänga, stoppa, halvhalter osv. (Lite enkelt och slarvigt förklarat)


Vi är mycket nöjda med resultatet. Tanken är att Azora ska vara ridhäst till Hannas novemberkurs och det kommer helt säkert att fungera :-)


Jag jobbade med Estela. Hon fick tömkörningsgjorden på och jag hade tänkt mig lite vid hand och tömkörning, men kom snart på att det var "De sju lekarna" jag borde börja med. Skynda långsamt och befästa allt noggrannt var det ja! Estela är otroligt kvick i tanken och har rörelserna i sig redan och det är lätt att få för bråttom. Idag backade jag tillbaka till lek 1 och 2. OK, där är vi och där fortsätter jag ifrån nästa gång.


Ingen prestige får infinna sig! Det är så vansinnigt lätt att drabbas av hybris med de snabblärda spanska prinsessorna.       
#ridkonst #PRE #inridning #longör #sadel 

ANNONS
Av Ann-Britt - 12 september 2013 11:12

Kära nån vilken klätterapa vi fått i huset. Med god aptit på livet tar sig Tuss an alla sorters skåp och trappräcken. Kenneth hade ont i hjärtat efter hennes senaste eskapad.


Då fick hon för sig att kolla om "balustraden" i vardagsrummet på andra våningen var kul att titta ner ifrån. Hon satsar och hoppar upp på det blankmålade, hala trappräcket och där spankulerar hon omkring, vänder elegant och spankulerar tillbaka innan hon hoppar ner igen. Detta sker alltså 4,5 meter upp ovanför golvet nedanför. Kenneth satt blickstilla i sin stol och vågade knappt andas.


Nu har vi arrangerat två flyttlådor, fyllda med tunga böcker, som trappa upp till hennes älskade garderob. Hon envisas att ligga där och spana ner så det är lika så gott att hon får något som förenklar nedstigningen. Vilken energi!


     Av Ann-Britt - 11 september 2013 09:29

Sex hinkar frukt blev till must igår. Dottern och jag försökte oss på detta experiment. Vi har aldrig gjort det förut och nu hoppas vi att det fungerar och att vi slipper exploderande burkar i skafferiet.


Päronmust kom Alexandra på och det hade varit kalas om det gick bra. Päron är ju tämligen hopplös frukt. Det faller drivor av dem i vår trädgård och det är svårt att ta hand om alla. Ingefärspäron är gott, men i måttliga mängder. De minsta är som valnötter i storlek, dock väldigt söta och saftiga. Helt värdelösa till efterrätt på grund av sin minimala storlek, men de passade perfekt i musten för att höja smaken på de större och inte så smakrika frukterna.


Vi köpte råsaftcentrifug på MAXI. De har ett bra erbjudande med 800:- rabatt! Annars ska det till en väldig massa saft för att det ska löna sig med maskinen.


Receptet vi skapade var enkelt:


Ta bort stjälken, den blev för häftig för den stackars centrifugen.

Kör frukten i maskinen

Skumma bort det, lite utseendemässigt äckliga, skumskiktet som ligger ovanpå juicen

Pastörisera i flaskor/burkar i ugnen till 79 gr så jästsvamparna dör

Klart!


Nu ska det stå ett tag och förhoppningsvis klarnar musten. Den ser lite mystisk ut för tillfället med skumskiktet. Vi filtrerade inte den, men det ska vi prova nästa gång. Det får bli lite trial and error i början. Har vi tur utan error :-)

Skummet har blivit lite mindre tjockt till idag. Kanske att det klarnar ännu mer efter någon månad.


Ekologisk, garanterat perfekt frukt utan mask och annat konstigt, borde kosta en hel del i färdigt mustskick. Vacker färg har den dessutom. Kanske vår centrifuginvestering kan bli ett bra drag. Vår egen arbetsinsats får vi förstås inte räkna in. Då är det bra mycket billigare att köpa färdigt i en dyr juicebar ;-)


Före


 


Efter


 Av Ann-Britt - 10 september 2013 10:02

Bailarino har sovit skönhetssömnen passad av storebror.


       

Dags att stiga upp coh ta sig an dagen.#häst #PRE #Bailarino #Gustavsborg

Av Ann-Britt - 10 september 2013 09:52

Det är lite skillnad på en påhittig ettåring och en mer stabil och soffliggande nioåring. Tuss undersöker tvättrummet, där hon känner sig mest trygg efter Puttes påhopp, och jag hittade henne i färd med att försöka komma upp i ventilationstrumman. Hu, fram med locket, som bara legat där på torkskåpet till ingen nytta tidigare, och i med det raskt och så hopps jag hon glömmer det spännande äventyret och inte petar loss locket.


Nästa eskapad var upp på garderoben och där är numera dammat och fint, efter 10 år i full frid från städning. Tuss är ännu mer grå, men rätt nöjd.


Hon försöker nu klura ut hur hon ska kunna hoppa från den ena garderoben till den andra. 2,5 meter fritt fall... Hoppas hon ger upp den idén. Utrymmet mellan garderob och tak är ganska litet, vilket bidrar till dålig satstagning.


Putte var stressad igår. Han vimsade ut och in femtioelva gånger och visste inte vad han ville. Feliway kopplades in i vårt sovrum, eftersom han brukar ligga mycket hos oss på natten. Nu har jag flyttat mojängen till gästrummet, där han snusar sött i soffan vaggad av feromonernas dimmor.


Bildstudie av lilla busan.


         


#katt #Feliway
Av Ann-Britt - 9 september 2013 08:30

Lilla Tuss har varit nedstämd sedan sin flytt. Inte så märkligt heller. Igår kom jag på den lysande idén att använda mina homeopatiska kunskaper på henne. Det finns ett medel som är bra när man avvänjer t ex föl och kalvar och det testade jag på Tuss. Hon fick några piller i sin vattenskål igår kväll.


Imorse tog hon kontakt med mig genom att sticka ut nosen under gardinen där hon gömt sig i två dagar. Putte var ute så vi öppnade upp alla dörrar inomhus och det var som en hel lavin av kel, gos och nyfikenhet bara vällde fram hos Tuss.


Hon och jag gick på upptäcksfärd och allt dessemellan kom hon till mig för att bli klappad och få bekräftelse. Hon pratade och pratade. Nu sitter hon i mitt knä vid datorn och kan inte få nog av klapp och kel.


Helt otroligt vilken skillnad.


Här är hon på rundtur i vardagsrummet på övervåningen. I den tidiga morgonstundens ljus.


   Av Ann-Britt - 8 september 2013 15:59

Inte jaga häst med reflexskärm heller. Mycket märkligt, får nog be dem kolla över sina prioriteringar.


Ja, nu är det den årliga sommar-vin-simringen som ska bort igen. Puh! och räknar poäng det gör jag. De där aktivitetspoängen stämmer inte alls med min livsföring. Men jag skulle väl tro att verkning av icke stillastående unghäst är som hårt trädgårdsarbete och att jaga häst, i hage, med reflexskärm borde väl motsvara jogging. Eller?


Vi fick besök av en ung, trevlig fotograf idag och det blev porträtt av hingstarna, Cassiopeia och Futura. Lite busbilder är alltid populärt och då kom reflexskärmen till nytta. Kenneth och jag sprang som små illrar och skulle dessutom försöka ringa in hästarna och hålla dem mot en någorlunda trevlig bakgrund. Puh igen!!


Cassiopeia var riktigt duktig och sedan fick det bli lite bilder på Futura också. Hon bara älskar att vara i centrum och det är hon sällan, så det fick bli hennes dag idag.


Nu ser vi med spänning fram emot resultatet.


 


Alissa fotograferad av Natalie Lindholm för 4 år sedan.


#Viktväktarna #vin #häst #PRE #fotografering

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6 7 8
9 10 11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se