Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 11 september 2013

Päron och äpplen mustade

Av Ann-Britt - 11 september 2013 09:29

Sex hinkar frukt blev till must igår. Dottern och jag försökte oss på detta experiment. Vi har aldrig gjort det förut och nu hoppas vi att det fungerar och att vi slipper exploderande burkar i skafferiet.


Päronmust kom Alexandra på och det hade varit kalas om det gick bra. Päron är ju tämligen hopplös frukt. Det faller drivor av dem i vår trädgård och det är svårt att ta hand om alla. Ingefärspäron är gott, men i måttliga mängder. De minsta är som valnötter i storlek, dock väldigt söta och saftiga. Helt värdelösa till efterrätt på grund av sin minimala storlek, men de passade perfekt i musten för att höja smaken på de större och inte så smakrika frukterna.


Vi köpte råsaftcentrifug på MAXI. De har ett bra erbjudande med 800:- rabatt! Annars ska det till en väldig massa saft för att det ska löna sig med maskinen.


Receptet vi skapade var enkelt:


Ta bort stjälken, den blev för häftig för den stackars centrifugen.

Kör frukten i maskinen

Skumma bort det, lite utseendemässigt äckliga, skumskiktet som ligger ovanpå juicen

Pastörisera i flaskor/burkar i ugnen till 79 gr så jästsvamparna dör

Klart!


Nu ska det stå ett tag och förhoppningsvis klarnar musten. Den ser lite mystisk ut för tillfället med skumskiktet. Vi filtrerade inte den, men det ska vi prova nästa gång. Det får bli lite trial and error i början. Har vi tur utan error :-)

Skummet har blivit lite mindre tjockt till idag. Kanske att det klarnar ännu mer efter någon månad.


Ekologisk, garanterat perfekt frukt utan mask och annat konstigt, borde kosta en hel del i färdigt mustskick. Vacker färg har den dessutom. Kanske vår centrifuginvestering kan bli ett bra drag. Vår egen arbetsinsats får vi förstås inte räkna in. Då är det bra mycket billigare att köpa färdigt i en dyr juicebar ;-)


Före


 


Efter


 



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3 4
5
6 7 8
9 10 11 12
13
14 15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28 29
30
<<< September 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards