Gustavsborg PRE

Alla inlägg under augusti 2013

Av Ann-Britt - 15 augusti 2013 08:07

Det började bli lite magert med gräs i stohagen, men det har å andra sidan varit ganska nyttigt med mindre mängd mat till våra tjockisar. Nu ser de mer normala ut.


Igår fick killarna släppa sin hage till tjejerna och våra killar stannade på stall inatt. Om i fall regn och åska skulle fortsätta. Det finns inget skydd i deras nya hage. Tack vare att vi tog in blev natten fin :-) Det var väl snällt av oss.


Tjejerna var helt vilda av lycka över att komma ner i stora hagen. De sprang som stollar och pep av lycka. Alla hästar älskar den hagen. Den är stor och de kan springa och springa och springa. Det finns träd runt den som skyddar och den går i vinkel så det är alltid vindskydd någonstans. I morse såg vi hela gänget vid skjulet. Några i och några utanför.


Nu kan vi hoppas på fint väder några dagar enligt SMHI. Halmen, hur blir det med den i år? Alltid samma vånda. Tänk om vi fått in den innan helgen. Torr, fin och gul. Det krävs det någon/några veckor med torka.


 ANNONS
Av Ann-Britt - 13 augusti 2013 21:27


Den piggade upp min dystra dag. Lars Svendsen, som filmat, jobbar på Bjuvsnytt. Nystartad webtidning i kommunen. www.bjuvsnytt.se


Berättelsen om Pi var mysko. Jag drar nog mer åt svärsonens håll, att man sover ganska gott till den. Överreklamerad i media kan man väl säga.ANNONS
Av Ann-Britt - 13 augusti 2013 18:08

Vi känner oss nedstämda och saknar vår lille Tiger. Även Putte, Tigers bror, har varit annorlunda. Igår följde han med mig överallt, ut och in i huset. Han gick bara ut korta stunder. Gick jag ut gick han med och sedan ville han med in om jag gick in. Han som annars är så kavat.


Ett litet liv på drygt 4 kilo fyller upp bra i ett hus och inte minst i hjärtat.


Dotter med familj kom hit och fikade och piggade upp oss ett tag. Hjälpte oss att riva tälten, så nu är det inte ett spår kvar av Kafferepet. Det blir som vakuum efter ett så stort evenemang. Fullt upp i flera veckor och sedan helt stiltje. Märklig känsla. Jag blir rastlös, men orkade samtidigt inte ta tag i något.


Vi har tittat lite på katt/katter runt ett års ålder och frågat Putte om han kan tänka sig att uppfostra en eller två små busar. Det känns alldeles för tomt med en katt. Vi har mist två stycken på ett halvår och det var två för mycket. Vi gråter som små barn både jag och maken.


Regnet har forsat ner i omgångar idag och min planerade plantering av fina växter blev inget det heller. Hade orken och lusten funnits hade jag nog fått gjort det, men idag....


Plommonen rasar ner från trädet i blåsten. Det blir till att plocka imorgon. Några burkar med marmelad ska kokas och in i frysen med några kilon. Gott att plocka fram på vintern.


Lånade två filmer av dottern, Berättelsen om Pi och En oväntad vänskap. Det blir alldeles lagom att underhålla mig med. Berättelsen om Pi sover man visst gott till, enligt svärsonen. Den börjar jag med nu när Kenneth är på ett möte.


 Av Ann-Britt - 12 augusti 2013 21:06

Vår älskade Tiger fick somna in imorse. Han drabbades av svår hjärtsvikt och gick inte att rädda. Det känns helt overkligt.


Han som var min bästa hjälpreda i trädgården. Han rev upp blommorna. Jag ogräset och han hade hejdlöst roligt. Lite irriterande blev det när han var alltför ihärdig, men nu skulle jag ge vad som helst för att ha min blomuppsprättande katt i livet. Jag hade med glädje låtit honom riva upp hela rabatten.


       


Han visste att njuta av livet, som alla katter.

Av Ann-Britt - 11 augusti 2013 19:00

Vi vaknade inatt av att världens oväder bröt ut. Regnet piskade rutorna och vi hade blixtar o åska precis över huset. Riktigt ruggigt. Det var inga förvarningar om att det skulle bli så illa och alla hästarna var ute. Fy, innan det blev så ljust att vi kunde gå ut och räkna in alla och se att de var OK.


Gårdsplanen såg ut som en sjö och vi befarade att hagen, som skulle tjäna som parkering, skulle se likadan ut. Men mot gryningen avtog regnet och vädret artade sig ganska bra. Nästan bättre med lite svalare när man ska använda ridhuset. För någon vecka sedan var det drivhusvärme där och tämligen otänkbart att ha utställning i.


Vi är mycket nöjda med vår dag. Ninna räknar pengar, men snabbt räknat har vi fått in mer i år än i fjol. Jag tror att alla utställare är nöjda. Det var mer kommers hos de som ställde ut och de flesta verkar vara inne på en repris nästa år.


TACK! till alla besökare, utställare och funktionärer


Mat är alltid populärt. Fruemöllans Bär med ekologiska bär, Olofsgården med goda potatis och rotfrukter samt Brunslövs mejeri med läckra ostar från gårdsmejeriet. Lena Gavuzzis tavlor pryder väggen.


     


Chomper gladde barnen.


 


Trädgårdsredskap kan man väl aldrig få för många av, så jag fyndade ett handvertyg och en kantskärare hos Solium. I hörnet ser ni Dagmar Glemmes helt fantastiska glasskulpturer och målningar.


 


Sidenschalar från Ny Familj Kambodja gick åt som smör i solsken. Tora Greve sålde bl a fina handstickade vantar och bredvid henne hänger tavlor av Marianne Mjöberg. Dalia Lopez Madrona band vackra böcker.


     


Några "vimmelbilder". Mitt i bild ungefär, bakom skolbänken, sitter Marianne Rönnberg Galmor som startat lokala webtidningen Bjuvsnytt. Marianne hade med sig sina fina handsmidda pallar med skånemotiv.


   


Närmast i bild Lill Jönssons keramik. Sedan Dockan Lotta och i hörnet Simsalabim, från Höganäs, med möbler och inredning. Därefter Kristine Jakobsson med läcker trädgårdskeramik.


 

Pernilla Unger med skulpturer och målningar. På golvet, under Ingrids armbåge Scotts (Scott med ryggen mot fotografen) fina tavla som Ninna fick glädjen att inhandla. Vi har lovat Scott en alldeles egen väggbit på nästa års Kafferep. 


Alpackorna från Österlen Alpacka drog till sig folk som magneter. Vem kan motstå en alpackas ögon?


 


Och sist, men verkligen inte minst, vad vore en sådan här dag utan flitiga funktionärer. Tusen miljoner tack till alla som ställde upp. Utan er hade det inte gått att genomföra dagen.


 


Jaha, så åkte alla hem och det blev så tyst på vår gård. Det här får vi göra om!


 

Av Ann-Britt - 8 augusti 2013 07:48

Nu har vi en helt fenomenal utställarlista till Kafferepet. Senaste tillskottet kom i onsdags kväll, Lena Gavuzzi, och nu är vi uppe i 20 st. Allt mellan konst, mat och trädgård. Lille Chomper (ponny som bjuder på ridning) är på plats även i år till barnens förtjusning.


 


 


Dagmar Glemme har skapat en fantastisk trädgård och ateljé i motorcykelgängets gamla lokal/tomt i Hasslarp.


 


Fruemöllan är en av matutställarna. Fler finns på plats på söndag.


Kort sagt, missa inte Kafferepet!   Av Ann-Britt - 3 augusti 2013 14:37

I dagens Helsingborgs Dagblad finns lite fakta om kvinnor i lantbruket och om att söka olika företagsstöd för lantbrukare. Nog kan man undra när Skåne har näst högst andel sökande kvinnor i Sverige, men näst lägst beviljandegrad.


Slutklämmen i artikeln är:

1 Andelen kvinnor är dold - många sökande företag ägs/är registrerat av män.

2 Männen söker för dyrare investeringar - typ maskiner. Kvinnor söker inom mikroföretag och turism.

3 "Vi gör också allt för att rannsaka oss själva när vi går igenom ansökningarna, så vi inte beslutar utifrån fördomar. Kanske kan ansökningarna anonymiseras, säger Louise Andersson".


Min egen dåliga erfarenhet är att allt som har med häst att göra prioriteras mycket lågt. I begynnelsen av vår verksamhet försökte vi ansöka om investeringsstöd. Tillsammans med LRF skrev vi mycket noggrannt i alla "miljoner" uppgifter, efter att ha fått "lite muntligt sådär besked" om att det nog skulle gå att söka för just det vi ville. Men ack nej. När väl allt var ifyllt, inskickat och stämplat fick vi helt kalla handen. Hästföretag låg lägst på listan över företag som fick stöd.


Öch jag kan inte för mitt liv begripa varför ansökningarna ska behöva anonymiseras om det inte är så att de verkligen behandlar ansökningar från män och kvinnor olika. En tiondedel av företagsstöden går till kvinnor visar en ny rapport.


40,8 % är andelen kvinnor i lantbruket idag.


Husdjursagronom och veterinärutbildningen har en majoritet kvinnliga elever. Hund- häst- och smådjursutbildningarna likaså.


Det borde alltså rimligtvis vara så att kvinnor står för ungefär lika stor del, som män, när det gäller att skapa arbetstillfällen.


Hur är det nu - är det år 2013 vi lever i?


   


#lantbruk #jordbruksstöd #husdjur #häst #PRE #investeringsstöd #HD #diskriminering
Av Ann-Britt - 2 augusti 2013 13:01

    


Med lite oskärpa på bilden blev det ännu bättre.


 


Alla med trädgård under 2000 kvm - det lönar sig föga att gnälla på trädgårdsarbete hos mig. Ni får ingen sympati eller medömkan   


Kenneth har kört runt med traktor o klippt kanterna vid hagarna och en av de små hagarna. Nu har vi gjort oss förtjänta av en paus med Sommar i P1. Får hoppas hon är bra, så vi kan förmå oss att sitta helt stilla ett tag.


#sommar #trädgård #ogräs #blommor #hibiskus

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28 29 30
31
<<< Augusti 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se