Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 20 februari 2013

Ibland får jag inte ihop logiken i forskningsresultaten

Av Ann-Britt - 20 februari 2013 16:36

I alla fall inte när det gäller häst. Ett sådant resultat är att hästar fryser inte när de står och skälver. Öh, nähä...Nej, det gör så för att hålla värmen säger forskningen. Men är det inte samma sak som att frysa? Jag darrar också när jag fryser.


Jag har gjort en högst ovetenskaplig studie av våra egna hästar. Bl a i förrgår när vi hade vind, blötsnö och kallt väder. Ett par av våra hästar frös då inte :-), utan stod bara och skälvde (märkligt ord). De hade inte läst den här undersökningen, men enligt dem själva frös de som bara den och var halvt hysteriska och ville in i sina torra fina boxar.


Får ni ihop logiken? Jag har märkt att om de får stå tillräckligt länge och skälva så blir de helt tomma i blicken. Jag kan inte få in i mitta lilla tröga huvud att det bara är myusklierna som håller värmen åt dem och att de INTE fryser.


Ett annat formidabelt resultat säger att hästar är gräsätare och mår bäst på hö. Jo, det har vi nog räknat ut de flesta av oss. T o m hästar i hård träning klarar sig på hö och det skulle då bli billigare än att ge kraftfoder och hästarna mår bättre. Att de mår bättre av hö/gräs tror jag också, men att det skulle bli billigare tror jag inte. Hästarna i undersökningen åt mellan 16 och 29 kilo hö och då hö av kanonkvalitet, plus lucernpellets. Tjoflöjt, det blir inte billigt det inte.


Jag undrar också hur hästen som tuggar i sig 29 kg hö hinner träna.


Men jag köper idén att de mår bättre i sina magar. Och visst, det var intressant att de faktiskt orkade prestera lika bra med enbart hö.


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se