Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 20 februari 2013

Jag hittade en liten spännande bok i mina gömmor

Av Ann-Britt - 20 februari 2013 16:12

Lider av rensa-i-röran-mani just nu och sorterar bl a i mina böcker inför vår bokloppis. Då hittar jag en liten, liten bok "Om odödlighet - Ett brev till en hund" av L Lind af Hageby. Den såg gammal ut och mycket riktigt är den tryckt 1916.


"Denna lilla bok säljes till förmån för den svenska purpurkorsverksamheten för sårade hästar i fält". Skriven till författarinnans hund, Barry.


Nyfiken som jag är hade jag helt plötsligt rotat runt i Wikipedia och hamnade sedan i tidskriften Idun från 1917. Nej, det här hade jag inte tid med. Jag skulle ju rensa i röran.


Men Lizzy Lind af Hageby var en spännade dam, född i Sverige och sedan utflyttad till England för att studera medicin. Hon var djurrättsaktivist, feminist och vegetarian. Hon föddes 1878 och dog 1963.


Purpurkorsverksamheten blev Svenska Röda Stjärnan, som sedan blev Svenska Blå Stjärnan och där var jag själv en mycket aktiv medlem under våra Stockholmsår. Jag mötte några av de äldre damerna som kom ihåg tiden runt finska vinterkriget. Vilka tuffa tjejer på den tiden som gav sig ut i krig och körde hästambulans. I lång klänning! Man måste sätta det i sitt rätta tidsperspektiv och tanken svindlar. Kvinnor hade inte ens rösträtt förrän 1919.


Så den boken stannar i min egen bokhylla. 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20 21
22
23 24
25
26
27
28
<<< Februari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se