Gustavsborg PRE

Alla inlägg under januari 2013

Av Ann-Britt - 17 januari 2013 18:49

Ja, men nog är vi väl så lite till mans. Hittar man en artikel där det som står överensstämmer med ens egna värderingar så tycker man att det är en bra artikel.


Nu var det en artikel i Ridsport om Karslunds gård utanför Sthlm som drog till sig mitt intresse.


Bl a står det att för hög form på unga hästar ger ryggproblem och de flesta ryggproblem kommer av felaktig ridning. Ryggkotpelaren är inte färdig förrän hästen är sju år! Men medellivslängden på svenska halvblod var, i alla fall för något/några år sedan, sju år. Skrämmande eller hur? Förr i tiden räknades hästen som unghäst tills den var 7-8 år. Idag tittar folk konstigt på en om man inte ridit in hästen när den är tre. Jag är lite gammalmodig i det avseendet och vi lägger helst inte sadel på våra förrän de är fyra år. Jo, de kan ha sadel på, men inte ryttare.


Vissa hästar känns klara vid tre, som Azora och Aciano, men som tur är har tidsbristen gjort att de ändå fått gå och dra benen efter sig i hagen. Jag kommer så väl ihåg den spanska veterinären förra året som blev mycket förtjust i Bailarino och som bestämt sa till mig att "börja nu långsamt med honom och rid honom INTE när han är tre!"


Vi jobbar dem vid hand och lär dem allmänt gott uppförande osv. Det tycker jag man kommer långt med i unga år. Vår lilla Futura och Bailarino känns absolut inte mogna som ridhästar och då blir ändå Futura fyra i år. Hon får vänta ett tag till. Baila är fortfarande min lille bebis och han är barnslig och gänglig. Inte redo varken i huvud eller kropp.

Azora var stadig som en klippa vid 2 1/2 och Aciano likaså. Man måste se till individen.


Jag vill gärna att de blir 25 år, minst, och då spelar det inte så stor roll i det långa loppet om man klättrat upp vid tre eller fem års ålder.


 


En bild från Linda Tellington Jones, med body-wrap. Detta är något som man kan använda på alla hästar. De behöver alltså inte ha några problem. Det är aldrig fel att jobba med kroppsmedvetenhet. Här kan jag tänka mig att de använder det för att skapa trygghet hos hästen. Den här övningen är bra förberedelse för lastning. Hästen lär sig gå mellan och över lite läskiga saker, som plast. Ovana underlag som förbereder den att gå på rampen i transporten.

Man börjar med stort mellanrum och minskar det vartefter som hästen känner sig OK med övningen. Till slut går den på plasten.


Som med allt gott ledarskap ska man öka förtroendet hos individen, inte tvinga den på något sätt. En avslappnad individ lär sig mycket snabbare och man får en mer bestående kunskap. All spänning och rädsla motverkar detta. Sunt förnuft, eller hur? Dessutom är allt som är roligt lätt att lära sig!

ANNONS
Av Ann-Britt - 16 januari 2013 09:08

I tidningen står det att det ska bli 1-4 grader kallt idag, men vår termometer visar -16 grader! Tvi vale, jag tror jag tar en kopp te till innan hästutsläpp.ANNONS
Av Ann-Britt - 13 januari 2013 18:04

Frosten som kom har gjort hagarna rent hemska. Leran har frusit till stenhårda vassa knögglor och kanter som tar hårt på hästarnas stackars hovar. Vi bytte hage till hingstarna idag igen. Bailarino envisades med att ta sig till den del där det i princip var omöjligt att gå och sedan visste han inte hur han skulle ta sig därifrån. Inte så intelligent kanske... Jag fick hämta grimman och leda honom genom alla faror bestående av isplättar och hårda lerklumpar. Då var han nöjd. Men när vi skulle ta in dem hade han krånglat sig dit igen och då vart jag mindre road. Hagen är stor och när de ska in vill jag att de står snyggt och prydligt vid grinden. Inte att jag ska behöva spankulera ett hektar iväg för att rädda en 3-åring.


Jag är så glad att de fortfarande kan gå tillsammans och stå i samma stall som stona. Vi får väl se hur det går när alla brunster kommer igång, men då får de väl flytta ut i granndelen av stallet bara. I samma hage kan de gå och det är underbart. Tänk på all energi de tar ut på varandra istället för på oss eller att de får andra olater för sig.


Ni som har massor av snö kan väl posta lite till oss så vi kan täcka de vassa kanterna? Vill inte ha varken hovbölder eller vrickade leder.

Av Ann-Britt - 11 januari 2013 18:48

 


Body-wrap ser ut t ex på det här sättet. Väldigt enkelt och väldigt effektivt. Man kan få en häst att bli mer medveten om sin kropp och man kan få en orolig häst att känna sig mer bekväm och lugna sig när den blir mer kroppsmedveten.

Det kan alltså användas till lite olika ändamål. En ung häst kan behöva bli klar över att de där stolparna där bak tillhör deras egen kropp och en häst som har haft någon skada kan bli mer klar över sitt rörelsemänster osv, osv. Bara fantasin sätter gränser.


Det går fint att rida med också.

Av Ann-Britt - 11 januari 2013 18:46

Man kan ju tycka att de är rysligt söta, men man kan också ha vissa synpunkter på 15 timmars lunchrast. Eller?


 


De påstår att det står så i deras kollektivavtal, fast jag får nog ta och checka det där lite mer ingående.

Av Ann-Britt - 10 januari 2013 18:58

Nu är det roligheter på gång igen. Ny Familj Kambodja och, förhoppningsvis, ett helt bokvänsgäng till ställer till med Böcker & Brunch den 10 mars på Parapeten i Helsingborg.


Tanken är att det ska vara bokloppis, författare och annat bokrelaterat och sedan kan man avnjuta en smaskig brunch dessutom.


Mer om detta kommer.

Av Ann-Britt - 10 januari 2013 18:48

Igår åkte stora dunken med varmvatten fram och fyra hästars svansar blev rena och fina. Det var milt väder och bäst att passa på. Klippte av lite på längden också så de går fria från den värsta lergeggan. De står snällt i sina boxar när jag doppar hela svansen i hinken och gnuggar och har mig. De tyckte väl det var skönt att bli av med ler-rastaflätorna :-)


Jobbade Bianca lite vid hand och det gick fint.


Idag tog jag Azora och provade ett par steg i sluta. Öppnan funkade fortfarande. Kors i taket, ingen försämring alls sedan sist. Tvärtom, det känns som vi börjar landa. Någon månad på detta spåret och sadeln får åka på. Attans trevlig dam att jobba med.


Vi bytte hagar idag. Alla damer fick överta killarnas 3 hektar och killarna får gå i hagen vid vägen. Två hästar förstör inte trots att den är blöt och den är tillräckligt stor för dessa två att hitta mark där det är gräs och hyfsat underlag. Lite värre om de är 6-8 stycken. 


Corredor och jag innan han åkte till Kerstin i Finland.


Av Ann-Britt - 8 januari 2013 20:43

Förra gången jag jobbade med Azora var det fullständig katastrof. Halsen var som ett S, ingen bjudning och inget annat stämde heller. Men det är ju bara att ta nya tag.


Ikväll var det hallelujastämning minsann. Hon var sååå fin. Vi provade t o m öppna. När jag skulle byta varv och bytte spöhand, ställde hon själv om och gjorde sig redo för andra varvet. Det här låter ju rörigt om man inte vet något om AR, men det får ni tåla. Annars blir det en lååång historia. Jag vill bara förmedla min euforiska känsla. Låt mig leva med den ett tag, för nästa gång kanske vi är tillbaka på ruta O igen he, he.


    


Här är hon, Azora den fina, för ett par år sedan.Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se