Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 24 januari 2013

Ett bra citat om ledarskap

Av Ann-Britt - 24 januari 2013 08:05

Leadership is based on inspiration, not domination; on cooperation, not intimidation.

William Arthur Wood


Det har han rätt i, eller hur? För mig bygger ledarskap på ömsesidig respekt. Vi har åtta ston i vår flock. De är mellan 2 och 15 år gamla. Aguila är ledarstoet och aldrig, aldrig, ALDRIG NÅGONSIN skulle någon av de andra damerna springa på Aguila. Hur tossiga, uppspelta eller rädda de än blir. Så varför ska jag acceptera att de gör det mot mig?


Vill man gå djupare i just detta problemet och bli lite hemmapsykolog så vill jag påstå att de som låter sig fösas runt av sin häst ofta låter människor också fösa runt sig. Nu blev det lite jobbigare. Det vill vi kanske inte se.


Ledarskap är lika med säkerhet dessutom. 5-600 kilon som far runt med mig är ohållbart och livsfarligt.


Jag läste en klok blogg, som också reagerat på Ponnyakuten, och hon skrev om utevistelse, mat osv. För mig är det självklart att hästarna går ute och i flock. Överenergiska hästar, p g a för lite motion, utan sällskap av andra hästar, för mycket mat är förstås svårare att samarbeta med. Det kryper under skinnet på dem om de inte får ut och rasta sig i en hage. De allra flesta överskattar vad deras ridning gör för hästen. En timmas ridning är inte mycket mer än vad en häst i flock presterar under en dag i hagen, lugnt promenerande. Det kräver inte en massa kraftfoder.


Jag ser kraften de har när våra hingstar drabbar samman i lek. Tänk att möta en sådan stöt. Jag skulle blivit mos. Att ha två vuxna hingstar tillsammans kräver lite tankeverksamhet av oss. Vi kan inte ha ston i hagen precis bredvid dem. Det spelar ingen roll hur snälla de är med oss om vi leder dem förbi ston. När vi väl släpper dem i en hage tar instinkterna över och då är de starka. Jag lovar. Vi får väl se hur det går framöver. Det finns inga garantier att det fortsätter att fungera. Våren är inte här än, men än så länge har de varandra och de har väldigt trevligt tillsammans.

 
ANNONS
 
Sara

Sara

24 januari 2013 15:57

Kanoninlägg :)
Jag har haft 2 stallkamrater tidigare som blivit omkullsprungna av min gamla Lady (f. 1979) i samband med intag... Hur det hela gått till har jag ingen aning om... men det måste ha med ledarskap att göra för hon har aldrig ens försökt med mig...eller vad jag har hört någon annan... försökt kanske men inte kommit undan med det... Dessa två har nog varit väldigt genomskinliga i Ladys värld. Jag har nog massor av händelser att berätta bara att fundera lite till men inte nu ;)

Kram

http://vogelberga.blogpspot.se

Ann-Britt

24 januari 2013 16:45

Visst är det så att hästarna behandlar oss olika. Jag ska ta upp den tråden också tänkte jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7 8
9
10 11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se