Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 24 februari 2012

Träningsdag med gossarna

Av Ann-Britt - 24 februari 2012 16:10

Vi har tränat Bailarino och Aciano två gånger idag i ridhuset. En och en har jag lekt och löslongerat dem. När vi släpper lös båda blir det bara tredje värlskriget, fast vänligt sådant, för de blir så lyckliga över att inte slira omkring när de krigar. Hagarna är rent förfärliga nu efter det sista regnet.


Samtidigt får de träna på att vara ensamma i stallet. Två flugor på smällen alltså.


Jag har faktiskt inte haft Aciano lös och tränat på det sättet förut. Baila har varit min kille och Kenneth har haft Aci, men det var en angenäm upplevelse. När han sprungit av sig överskottet och undersökt den där tråkiga killen i spegeln som inte ville leka fick jag kontakt av tredje graden.

Det var helt magiskt och jag kände nästan tårarna komma. Givetvis hade vi ingen kamera med oss, men å andra sidan går det inte att filma en känsla. Det är något visst med en hingst när allt klaffar. T o m jag får nog erkänna det, som annars bara vill ha ston.


I senaste Ridsport var en artikel om några ponnys som blivit utsatta för vandaler som klippt svans och pannlugg av dem. Svansen var klippt jäms med svansroten (heter det så? Jag menar alltså precis där svansbenet slutar) på den ena och ägaren kallade det djurplågeri. För nu hade hästen i svans att vifta bort flugorna med. Jag håller helt med henne och hur länge ska vi fortsätta tolerera att PRE-föl rakas helt och hållet. Där åker lugg, man och svans. Jag inser att det är ingen idé för oss att åka med våra åringar till en utställning fullt bepälsade. Vi hamnar nog utanför tävling. Här ser ni ett reglementsenligt klippt föl och rumpan på ett sto, så som man tycker att de ska se ut.

Jag blir bara allt mer uppretad på att man gör saker utan att egentligen tänka på varför. Varför har denna idiotiska sedvänja uppkommit? Ingen vet riktigt säkert för man får olika svar; lättare att hålla rena (kan nog så vara) enklare vid betäckning (stämmer säkert också) fölen får inget riktigt tagel annars (skitsnack, vi har aldrig rakat och de har sannerligen fått granna svansar ändå) osv. Finns det en ras till där fölen behandlas på detta sätt? Det är ju inte ens vackert med råttsvans!

Sisådär nu blir jag utskrattad igen av en del kollegor för att jag tycker som jag tycker. Men vet ni vad jag struntar i det, för våra föl kan vifta bort flugor i sommar.


 


Här kommer vårt lurviga gäng   


 


 
ANNONS
 
MagdaMagdada

MagdaMagdada

24 februari 2012 20:13

Hejja, hejja,hejja för ert lurviga gäng, och jag håller med dig om man & svans! De finns där för en orsak.
Håller med dig om kraftfoder & betfor oxå!
Och det är då sannerligen ingen myt att PRE hästar är lättfödda...min lägger lättare på sig än min ponny och de får samma giva "godishink" på kvällen..och ponnyn är lättare om magen...:-S

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

Ann-Britt

24 februari 2012 23:03

De lever på kärlek och luft och lite halm.

 
Ingen bild

Ingela R

25 februari 2012 10:08

Kul att se någon som reagerar på klippningen av man och svans. Det fyllde säkert en funktion en gång, likaväl som kupering av svansar och öron på hundar. Jag tycker inte det är snällt bara.
En gång när jag köpte ett halvblod så hade hon lång fin man och svans. Vilket jag också kommenterade. När jag en vecka senare hämtade henne hade ägaren klippt av både man och svans. Sedemera har jag sagt till att de inte får röra man och svans på häst jag ska köpa. Man lär så länge man lever.

Du undrade vad betfor gör för nytta. Jag fick en gång lära mig att betforet är mat till bakteriefloran i hästens mage. De blir lyckliga av det och arbetar ännu bättre. Men har man lättfödda hästar så arbetar bakterierna nog för fullt ändå.

Ann-Britt

25 februari 2012 14:41

Jo jag vet att det ska vara bra för bakteriefloran, sägs det... men jag tror de lever lika lyckliga utan. Våra har i alla fall full sprut på sin bakterieflora.
Jag tänkte faktiskt på kupering också, men det är ju ännu värre för det växer aldrig ut igen. Men tanken är lite likadan, man har alltid gjort så och till slut tänker folk inte ens på varför det görs.
Den som klippte ditt sto ville säkert vara duktig och lämna en "välvårdad" häst. Tänk så fel det kan bli :-)

 
ubitt

ubitt

25 februari 2012 14:40

FY vad fult med hästarnas man och svans stympade på detta sätt! jag håller med helt och fullt. Såg just det i Spanien, på stona. Vadå "hålla rent lättare"? Orkar man inte hålla sin häst ren så får man låta bli att ha någon. Hästarna behöver verkligen taglet på sommaren som skydd mot flugfän, det begriper väl minsta barn? Tacka vet jag era håriga naturliga hästar!!!!!!!!

http://alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Britt

25 februari 2012 14:44

Upp till kamp för lurvet!
Det där med att hålla rent kommer sig väl av att de har så många ston och oftast på lösdrift i Spanien. Det är ingen som hanterar dem och ingen som borstar dem. En lång lockig man som ingen borstar blir inte så vackra rastaflätor. Men här i Sverige är det ju knappast någon som har fler hästar än att man hinner brosta lite manar.

 
Ingen bild

Anne-Lie o Mackan

29 februari 2012 15:52

Håller med dig. Vad skulle vara lättare med stubb??? Kan bara vara spanska män som hittat på något så idiotiskt.

Ann-Britt

29 februari 2012 19:29

Kan nog så vara...:-)

 
Sara K

Sara K

1 mars 2012 16:41

Håller med dig med taglet, mina föl klipps inte heller. Dock fick jag hem en 1åring som vart klippt och stackarn hade det jätte jobbigt med alla knott som vi hade.
Fast ja kan tycka att de är finare när de är klippta i stubb (stona alltså).
Så mina föl får också ha långa svansar i sommar :)

http://www.yeguadask.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se