Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 22 februari 2012

Lite vanligt bondförnuft är rätt bra

Av Ann-Britt - 22 februari 2012 20:38

Nu har man kommit på att extra kalk inte alls är bra för unga hästar utan snarare kan orsaka skelettproblem, om det inte ges i rätt förhållande till magnesium och fosfor. Och det är väl sällan folk har absolut koll på det förhållandet? I början av vår "karriär" som uppfödare fick jag råd från folk som visste så mycket bättre än vi att vi måste ge extra kalk. Nu var våra hästar utrustade med bra bondförnuft och vägrade äta det där äckliga pulvret, så de tog ingen skada.


Sedan såg jag i en artikel att föl som halkar ofta i boxen också kan få problem senare i livet (lösa benbitar om jag inte minns fel). En fet halmbädd är alltså toppen för de små liven. Det säger ju nästan sig själv, men jag trodde nog ändå inte att det skulle kunna spela så stor roll. Skönt att vi haft den där feta halmbädden och slipper oroa oss för just precis det problemet. Det finns ju tillräckligt ändå att oroa sig för menar jag.


Kraftfoder diskuteras i det oändliga och frågar man tre personer får man tre olika svar och därför tänker jag nu berätta vad vi gör så kan ni lägga en variant till, till de andra.

Vi ger väldigt lite! och det är väl inte så smart när vi nu säljer kraftfoder? Men jag tror att ett bra hö/hösilage är det viktigaste och vi lyckas få tämligen övergödda hästar med enbart hösilage. Det är endast våra unghästar som får kraftfoder. T o m de dräktiga och lakterande stona får bara lite kraftfoder. Max 1/2 kilo och egentligen kunde de vara utan det också. Men det känns som att de kan få lite extra fjäsk när de är duktiga mammor.

Däremot får alla bra vitaminer o mineraler.

Små föl får inget kraftfoder alls och det är inte förrän de är 8-9 månader och står i egen box på natten som de kan få en liten dos. Divina äter det inte ens utan får ett par bitar morot istället. Corazona vägrade också äta kraft, så det är individuellt. Så länge de växer och har bra hull behöver de inte det heller. Bra hö och sedan mjölk hos mamma på dagen verkar räcka långt.


Tilläggas bör förstås att äldre hästar kan behöva extra näring. Återigen, lite sunt förnuft är aldrig fel. Är hästen smällfet så ge inte 3 kg kraft bara för att alla andra gör det. Är den mager, jamen då är det klart att man måste ge något annat eller något extra.


   Här speglas jag och kameran i det vackra ögat. 
ANNONS
 
Nina

Nina

22 februari 2012 21:22

Riktigt bra inlägg. Vilket fint öga :)

http://www.dorado.bloggplatsen.se

Ann-Britt

22 februari 2012 23:13

Tack. Ja visst blev fotot lyckat. Jag såg inte att jag fanns med där förrän jag lagt upp det på datorn.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14 15 16
17
18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28
29
<<< Februari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se