Gustavsborg PRE

Alla inlägg under oktober 2011

Av Ann-Britt - 12 oktober 2011 10:03

När vi flyttade stona till ny hage öppnades en helt annan och kuslig värld för dem, tydligen... De som alltid kommit glatt galopperande till grinden och ställt upp sig i insläppsordning, när vi hämtat dem, de står nu en bra bit ner i hagen och vi får gå ner och hämta Aguila innan de andra kommer. När de kommer är det kalabaliken i Bender som uppstår.

Igår åkte jag på rygg in under linorna till en annan hage, medan jag glatt höll kvar Estela och Cassiopeia i en hand. Tänka sig! De ville inte gå undan tillräckligt när jag skulle stänga "grinden" (tre linor och lite bökigt) så Cassi fick linorna på sig och det var förstås inte så behagligt och både mor och dotter tog en jätteskutt framåt och jag bara flög iväg. Alltså fick den lilla bekräftat en gång till att grinden och in-utsläpp är jättefarligt.

Puh! Bara att börja om. Jag fick lite ny energi av att titta på Cesar i England och med Cassi iklädd repgrimma tog vi om allt från början idag. "Calm, assertive", hon fick inte gå före mig, hon skulle vara lugn, hon blev inte avplockad grimman förrän hon stod lugnt vid min sida osv, osv. Behöver jag säga att det gick perfekt?

Det är så lätt att bli invaggad i ett lugn när man gör allt enligt gamla rutiner. Helt plötsligt får man börja tänka lite själv också. Ganska nyttigt och det var ju bevis på att hästarna blivit alltför inrutade. Skadar inte med något som bryter gamla mönster.

Men det är också då man ser hur snabbt det går när något går fel. Samma som när man rider på lång tygel i skogen och hästen helt plötsligt far i luften för att en fasan flyger upp t ex. Otroligt så snabba de där djuren är!


 

Hagen är mycket blötare än vi räknat med, men med allt gräs är det i alla fall inte lergeggigt... än. Killarna (2 st) har 3 hektar för sig själva så där lär inte bli nertrampat i första taget.

ANNONS
Av Ann-Britt - 11 oktober 2011 19:52

Idag har vi haft begravning för min lilla faster och det tar allt på krafterna, även om vi vet att hon troligen har det bättre där hon är nu. Men hon var en människa som följt mig genom hela livet och det är klart att det känns vemodigt.

Hon var en fräck tjej på sin tid. Superengagerad i Lottakåren och en mycket duktig skytt. Hon köpte motorcykel på 40-50 talet och det var ovanligt. Min mor berättade att hon åkte på bönpallen. Detta var före min tid dock. Jag har bara sett foton på åkdonet.

Visst är det lite otäckt att när man går bort så reduceras man på något sätt till de saker man samlat på sig. Någon annan ska rota runt i ens tillhörigheter och värdera dem. Ska de sparas eller slängas. Är det bara skräp och "hur sjutton kunde hon spara på detta"? Min far var ganska rationell och jag kommer ihåg att han sa att "det är bara att beställa en container och skyfffla in alltihop". Men det är ju klart att man inte gör. Far var dessutom en hängiven fotograf och filmare så det fanns MASSOR med diabilder och V8-filmer. Det gick ju inte att spara på allt och det kändes hårt att slänga.

Jag hoppas att jag har kraft och klarhet nog att rensa i min röra innan det är för sent. 350 kvm hus och 875 kvm stall (i två plan) är ingen hit för en ensam dotter att ta hand om.

Nu ska jag dricka en gravöl med faster!
ANNONS
Av Ann-Britt - 10 oktober 2011 17:51

Det kan väl inte bara vara jag som snart spyr på allt regn?  Tur att vi fick kört iväg vår gödselstack i rättan tid. Nu hade det nog inte gått att komma ut där. Det är sjöar överallt.

Vi tar in killarna också. Jag tror de behöver torka upp sina små fossingar. Lösdrift i all ära, men det ska ju vara berikande för hästarna.


Igår jobbade vi med Bailarino och Futura. Det är kul att Kenneth också börjar träna lite och det är väldigt nyttigt att vara två när man gör NH. Nyttigt att ha ett par ögon till som ser vad man gör för fel när det inte funkar som man tänkt sig. Man kan ju nästan alltid utgå ifrån att man själv står för felet och hästen gör rätt. Antingen positionerar man sig fel, backar fast man tror att man står still eller något annat oklart budskap.

Hästarna var duktiga och de verkar så nöjda när man äntligen förstår hur man ska göra för att de ska förstå. Bra lärare är de!


Vi ska ha med egna hästar på Ewas kurs den 22-23 oktober. Jag tycker att NH/Naturlig dressyr är så intressant, speciellt med alla våra unghästar. Kursen är fulltecknad och den är behaglig eftersom vi bara är 6 hästekipage. Dagarna blir inte så långa och det är tämligen hanterbart att vara både arrangör och deltagare då. Vi ser verkligen fram emot Ewas besök.

Vi har inte bestämt vem vi ska ha med. Kanske Azora, som ska ridas in i år och kanske unghingstarna. Vi får väl se. Det kanske blir lite av varje...


Av Ann-Britt - 8 oktober 2011 19:49

Det blev en liten kort indiansommar på ett par dagar och nu ska det bli frost inatt. Imorse fick vi hagel samtidigt som det åskade och blixtrade. Det låg "snö" under stuprören när vi kom ut.


Jag har plockat in mynta, oregano, persilja, lavendel och timjan och lagt i frysen. Har kommit på att en liten kvist lavendel är jättegott tillsammans med kyckling och lamm.


Olivträd och pelargoner har flyttat in i stallet.


Amryllis från förra året har planterats om i vår eminenta gödseljord och så får vi se om de behagar blomma igen. Kanske det bara blir blad i år. Vi får väl se.


Gossarna kom in på box igår och även inatt. Rätt mysigt att ha dem inne och de beklagar sig inte. Jag passade på att verka Aciano imorse och tar väl Bailarino imorgon.


Vi fick göra ett nytt ut/insläpp till tjejhagen. Det var för blött där vi hade det först. Nu är det nära vägen, vilket innebar att vi fick göra en avgränsning/staket och en grind mot vägen. Alltid är det något som ska fixas med. Jag som skulle latat mig idag....

Av Ann-Britt - 7 oktober 2011 11:29

Idag åker vår fina gödsel ut i hagen och plöjs ner. Äntligen. Jag tror vår tunga. trötta lerjord tackar oss.


 

Det finns ingen som kan överyga mig om att detta inte skulle vara bättre för jorden och livet i den, än små vita gödningskorn.

 

Tänk så lite som behövs för att glädja en bondmora!
   

Här jobbas det för fullt.


Igår hade vi besök av Kenneths kurskamrater från Grön Omsorg, ett LRF-projekt. Vi har ju idag vårt goa torsdagsgäng, men vi skulle vilja utöka denna verksamhet. Vi känner att vi har väldigt mycket att erbjuda för funktionshindrade och vi ser vilka framsteg personerna i torsdagsgänget har gjort. Så det är en win-win. Nu ska bara kommunerna få upp ögonen för vilken kvalitet det finns i Grön omsorg. Sakta men säkert går det framåt och det är nu några kommuner som går ut med upphandlingsförfrågan.


På kvällen åkte vi Helsingborg-Helsingörfärjan och åt middag. Vi var ett stort och glatt gäng som fick mycket god mat. Inte helt fel med avkoppling i allt slit.

Av Ann-Britt - 5 oktober 2011 19:24

Doktorand Malin Axel-Nilsson bedriver ett forskningsprojekt vid SLU, Uppsala där det är tänkt att hon ska forska fram ett mentaltest för häst.


 http://www.slu.se/sv/om-slu/fristaende-sidor/aktuellt/alla-nyheter/2010/9/ratt-hast-till-ratt-ryttare-forskningprojekt-vid-slu-/


Det kanske är bra det, men när tänker man ta fram ett mentaltest för folk som skaffar djur? Ibland tittar jag på Cesar Millan och det brukar vara helt förfärligt att så okunniga människor får ha hund. Igår var det filmat i England och det var faktiskt betydligt mer sansat än den amerikanska varianten. Jag kan inte förstå att folk tror att det är OK att kånka runt på en hund i en påse på magen och sedan tro att den ska uppföra sig normalt. Eller att motionera den en kvart en gång i veckan... osv, osv.


Det är väl nästan omöjligt att få ett rättvisande mentaltest för häst om inte den som visar hästen är testad??? En lugn person kan ju lugna den stirrigaste hingst och en nervös person kan stressa upp den lugnaste av de lugna.


Av Ann-Britt - 4 oktober 2011 20:27

Det är ditt fel, dotter min, att jag har kommit i "skogshuggartagen". Det började i söndags nere i dungen och igår blev det plommonträd och några äppelträd.


Efter en kvalitetsstund med kaffe och två katter i knäet var jag redo för såg och grenkap igen. Nu vart jag helt vild och gick lös på fyra syrenbuskar, som vuxit sig helt oformliga, lite till på plommonträden och lite mer på äppelträden.


Nu är jag så trött så ögonen går i kors. varför kan jag aldrig lära mig att göra lite varje dag och inte mycket... varje dag?


 

Det ser inte så mycket ut på fotot, men jag lovar att det är en gräslig massa grenar som ska släpas bort.


 

Kenneth putsade vallen så att den är fin inför nästa års höskörd.


Imorgon ska jag ta det lite lugnare (ha, ha...). I alla fall ska jag sitta helt still hos frissan ett par timmar, och få lite nya slingor. Tror ni jag somnar?
Av Ann-Britt - 4 oktober 2011 20:18


När jag kom körande idag och passerade grannens hus och såg alla våra hästar i samlad flock då fick jag nästan lite rysningar. Det såg så himla maffigt ut. Vissa bilar har saktat in och antagligen njutit av synen de också.


Det har varit helt lugnt, inga rangordningsbråk alls. De har trots allt gått i två-tre hagar några månader och Aguila brukar vilja sätta alla på plats en runda. Men, allt har bara varit fridens liljor.

Ninfa fullkomligt hatade stackars Bianca tidigare och det gick inte att ha dem i samma hage, men nu är de två bundisar och bästisar. Lilla Divina går från den ena till den andra och verkar tycka det är jättekul med en viting till. Nästan en mamma till!


 

Ni får ursäkta skakningarna på filmen. De är så långt borta att jag måste ha full zoom och då blir det lite hipp som happ.


 

Divina med sina mammor.


 

  


Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5
6
7 8
9
10 11 12
13
14
15
16
17 18 19
20
21
22 23
24 25 26
27
28 29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se