Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 7 augusti 2011

Exmoor Riks

Av Ann-Britt - 7 augusti 2011 10:20

Igår åkte Kenneth och jag på en trevlig utflykt ner till våra goda vänner, exmooruppfödarna Lotti och Måns Zetterberg på Vildrosens Stuteri i Genarp. En engelsk domare, David Brewer var på plats för att döma Exmoor, Fell och Highland part breed.

Ridklasserna Lead Rein (små barn som leds när de rider ponny), Open Ridden, maskeradklass och Open Working Hunter (hopping) bedömdes.

Det märks att England har en helt annan ponnykultur än vi har. För visst finns väl inte Lead Rein i Sverige? Jag är ingen större kännare av ponny och ponnytävling.

Sedan fanns det också en Handlerklass där det var enbart handlern och inte ponnyn som bedömdes. Sättet att visa ponny på engelsk manér skiljer sig mycket från vårt sätt att visa PRE. Vi visar på lång lina och vi befinner oss på insidan av hästen. Ponnyerna visades med handlern på utsidan för att inte skymma ponnyn och med vanlig kort fattning av tyglarna/grimskaftet och ponnyn hade träns. Vi visar i kapson/serreta/uppvisningshuvudlag (bettlöst).


 

Dett är en 2-årig och numera godkänd Exmoorhingst, Apple's Tip Top. Han var jättefin.


   

En favorit, Highland Part Breed, Eilean Shona (higland och kallblodstravare) en modig korsning som blev kanonfin. Highland har en del spansk blod inkorsat och det syntes på detta jättefina sto.


 

Fellponnyn Bluewater Henry, född 2003. Mycket fin kille.


 

Astrid Kamman i Lead Rein-klassen.


 

Maskeradklassen, och det gick förstås inte att utse enbart en vinnare utan det blev delad förstaplats för systrarna Astrid och Hanna Kamman. Så fina!


Lille charmknutten Peter Pan med store charmknutten Måns Zetterberg.


 

 

Lille Peter Pan och hans fosterfar Joey. Detta är det lilla föl jag skrivit om tidigare, som blev moderlöst vid fem veckors ålder. Gamle Joey har gjort ett kanonjobb att uppfostra den lille och Peter Pan är numera godkänd och inskriven i stamboken för Exmoor.



 

Lotti och Måns fick så mycket beröm för sin insats med Peter Pan. Dels har de matat honom med pellets och mjölk under lång tid (bara det värt en guldstjärna med allt jobb det innebär) och det David Brewer var mycket imponerad över var att de låtit en annan häst sköta uppfostran. Inte ett öga var torrt när han öste beröm över uppfödarna. David menar att det är annars väldigt lätt att överbeskydda ett litet föl, speciellt när det stammar från ens favoritsto. Det är så lätt att knyta det till sig och inte låta det gå bland vuxna hästar för man är rädd att det ska skada sig.

Nu får de gå promenader i skogen med den lille för att han ska få motion. Joey sparar på krafterna och några vilda hingstlekar blir det inte tal om.

Visst var väl det en härlig solskenshistoria en regnig söndag?





 
 
ylle

ylle

8 augusti 2011 20:30

Härliga och vackra små ponnier! Jo, lead rein finns också hos welsh mountain ponnierna på utställning. För att de kommer från England också, naturligtvis.
Söt solskenshistoria med Peter Pan!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Britt

8 augusti 2011 20:48

Aha, då fick jag lära mig något nytt. Jag tycker det är så gulligt att man ofta har ponnyn kvar i all evinnerlighet i England och hela familjens barn och barnbarn lär sig rida på den. Inget slit och släng där inte.
Lille Peter Pan kunde jag plockat med mig hem i handväskan. Han är ju rent onödigt söt.

 
Gitte

Gitte

9 augusti 2011 21:49

Härlig läsning och finfina bilder. Kul att få ta del av :)

http://www.nissebus.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11 12 13
14
15
16
17
18 19 20 21
22
23
24 25
26
27
28
29 30 31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards