Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 31 maj 2011

Rysligt glupska hästar

Av Ann-Britt - 31 maj 2011 12:37

Ibland har man tur (och lite skicklighet). Vi tar in och nattar samtidigt våra hästar, nu när de kommer in vid 20-21-tiden. Vi lägger in hö i boxen och morötter i krubban, som de kan mumsa på under tiden vi plockar in alla från hagarna. Sedan får de sitt kraftfoder innan vi släcker.


Futura är normalt helt tossig när hon ska ha sitt älskade kraftfoder, men igår stod hon bara helt still och såg allmänt borta ut. Sedan vinglade hon till och efter det la hon sig och rullade en gång. Åh nej, inte kolik väl? Hon var ju pigg när vi tog in.


Jag gick ut med henne på gårdsplanen och promenerade och då var hon som vanligt. Antagligen hade hon svalt en stor morotsbit och var lite tagen av det.


När vi går där ute hör jag hur någon hostar i stallet.


Vad nu då? Då var det Dula som verkligen satt i halsen. OK, ut med henne också och promenera lite och massera halsen. Har ni sett en häst med foderstrupsförstoppning? Det är inte kul. Estela hade en lätt sväng för några år sedan och det fixade vi så jag blev inte så rädd nu. Men det är inte trevligt alls när det väller ut bubbligt slem ur näsa och mun i litersvis.

Förra gången slängde jag mig på telefonen och pratade med vår veterinär och fick råd och grejade det utan veterinärbesök. Denna gången lyckades vi också fixa det själva.


Himla hästar att vara glupska. Idag har jag skurit morötterna i bitar hos både Futura och Dula. Vilken tur att jag såg Futuras sinnesstämning annars hade vi missat Dula och då hade det kanske inte slutat så väl.


Jag såg en intressant film om hur olika sadlar kvinnor och män behöver.


 
 
Sara K

Sara K

31 maj 2011 13:07

De är läskigt med foderstrupsförstoppning. Dock har jag nog inte haft de så allvarligt på mina då de aldrig slemmat ur näsan. Men fick order av veterinär att motionera dom med högt huvud ifall de satt långt ner. Tur de iallafall slutade väl.

http://www.yeguadask.bloggplatsen.se

Ann-Britt

31 maj 2011 15:28

Usch ja, det ser dramatiskt ut.

 
Evisen

Evisen

1 juni 2011 16:41

Vad skönt att ni fick ordning på det! Vad fick du för råd, hur ska man göra om de får det? Har lyckligtvis missat detta!

http://www.figaro16.se

Ann-Britt

1 juni 2011 18:52

Denna gången ringde jag inte och jag ska nog ärligt säga att jag inte kommer ihåg vad jag fick för råd då när Estela hade det. Rent instiktivt så masserade jag halsen och så promenerade vi med henne. Jag tryckte där som veterinären brukar kolla hostreflexen och masserade lite upp och ner längs halsen. Vet ej om detta var de jag skulle fått som råd, men det funkade. Det verkade som hon tyckte det var skönt också. Det bästa är nog att ringa veterinären och sedan göra vad man kan medan man väntar. Det går ju liksom inte att stå med armarna i kors och bara vänta.
Det är säkert mycket värre om de förätit sig på t ex betfor och det sväller i halsen. Nu visste jag att det kunde bara vara morot och att den biten måste jag få loss.
Annars är det veterinär och behandling som gäller.

 
Nina

Nina

1 juni 2011 23:24

Min förra häst Casper fick foderstrupsförstoppning en gång när vi var på tävling. Jag hade precis ridit och lämnat honom i stallet. Plötsligt kommer det en liten flicka och ropar att min häst håller på att dö. När jag kommer in i boxen så ser jag en stor knöl i strupen, förmodligen ett äpple. Med min tränares hjälp lyckades vi massera bort det :)

http://www.dorado.bloggagratis.se

Ann-Britt

3 juni 2011 10:07

Visst är det otäckt.

 
ylle

ylle

4 juni 2011 09:35

Usch ja, foderstrupsförstoppning är gräsligt dramatiskt! En av mina nordsvenskar fick det när hon åt pelleterad betfor. Betforslem for ut genom näsa och mun och andningen var forcerad. Vi masserade strupen och lugnade henne och det slutade väl. Efter det gav jag aldrig mer betfor i pellets och äpplen/morötter har jag alltid skurit i skivor, inte i bitar. Skönt att det gick väl för er också!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Britt

5 juni 2011 17:11

Här skärs det också numera, åtminstone till de glupska.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4
5
6
7
8
9 10 11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21
22
23 24 25 26 27 28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards