Gustavsborg PRE

Alla inlägg under mars 2011

Av Ann-Britt - 9 mars 2011 08:36

Vår router pajade i förrgår och tänk så beroende man är av den där databurken. Det kändes vldigt märkligt igår utan dator och jag hade plötsligt en del tid över...


Vi delade på killarna igen. Bailarino uppskattade inte storebror och fick inte hänga vid staketet. Aciano blev irriterad på den lille som bara ville titta på mamma. Vi tog beslutet att dela dem innan det hände något.

Trist, men vad gör man? Vi har haft blandad hingstflock tidigare. De var från 5 månader (Inte vårt föl som avvandes så tidigt) upp till 2 år och det gick prima. Men de skulle nog ha varit fler i så fall. Då hade vi fyra stycken och det fanns kompis till alla.


    


De var fina ihop den lilla tid som det blev.


  


Tiger hjälpte mig att kolla och var beredd att rycka in om det skulle behövas.

ANNONS
Av Ann-Britt - 6 mars 2011 13:54

Lutad mot en varm stallport satt vi och njöt av solen igår, dottern och jag. Underbart väder, när man kom undan vinden.

Idag blev det ånyo fika ute, lutad mot samma varma port och med en lika varm katt i knäet.


Gårdagens kurs gick prima. Mer om det senare. Hittade en trevlig NH-film på YouTube. Jag gillar det lilla knasiga fölet som gör helt egna övningar.


ANNONS
Av Ann-Britt - 4 mars 2011 15:22

Imorgon är det NH-kurs med Ewa Angantyr. Gubben min är borta på annat uppdrag så vår snälla tös kommer och hjälper mor sin med utsläpp och mockning. Det är lilla mor väldans glad över.


Tänk idag skiner solen och det är absolut plusgrader. Underbart. Snödropparna har tittat upp och jag måste bara ut och plocka in några. Stjälkarna är så korta, så korta. Får nog lägga lite grus i botten av vasen så de inte drunknar.


    


Futura och, i bakgrunden, Bailarino.


Av Ann-Britt - 3 mars 2011 11:08

Oj, så lugnt det blev nu då när Aguila inte får göra sig till för "Söte-Göte". Eller ja, får får hon ju, men det är liksom ingen idé nu med en hage emellan.

Dula delar hö med ungarna och frid och fröjd råder.


  


Corazona G

Av Ann-Britt - 3 mars 2011 09:17

Nu är det verkligen vår på gång. Aguila var väldans brunstig igår och drogs som av en magnet till staketet där Aciano stod. Det kändes som 1,5 meter var alldeles för tätt just nu.


  


Idag brukade vi därför allvar och delade på Ninfa och hennes åring. Estela och Ninfa får gå bredvid Aciano och de andra i en annan hage. Delningen var helt odramatisk. Lite konstigt bara när mamma gick ut och lillen var kvar i stallet, men sedan var det helt OK. Ninfa bevärdigade inte honom med en blick när han kom ut och då hetsade inte heller han upp sig. Han har ju sina lekkamrater i hagen samt snälla tant Dula och sura Aguila.

Dula är så snäll. Hon låter fölen äta ur hennes höhög och när hon gav di verkade hon inte bekymra sig om det kom en unge till och kollade mjölkbeståndet.


Ett tips alltså är att dela sent för att slippa stressade föl. De är INTE redo vid 5 månaders ålder.Av Ann-Britt - 2 mars 2011 15:50

Idag var det dräglig temperatur och jag tog med mig kameran ut i hagen.


  


De lyckas skrapa fram lite gräs nu och är nöjda med tillvaron.


  


Magarna växer på Estela och Ninfa. Jag hoppas att det är mer än hö i dem.


  


      


Vi kikade på alla mått idag och Ninfas tre killar leder ligan höjdmässigt när de är 11 månader. Ganska lustigt, detta lilla sto. Alla tre har varit 146 som 11 månaders ungdomar.


Corazona är numera exemplarisk att leda ut. Hon var en riktig busunge innan. Men så tittade jag på Ceasar Millan och hans eviga tjat om calm and assertive och att hundarna inte fick gå utanför dörren när de var uppjagade i humöret. Aha, det ska jag prova med vår lilla busunge.

Hon fick backa undan för mig och först när hon var helt lugn och lyssnade på mig gick vi ut ur boxen. Sedan fortsatte jag ute på gårdsplanen att stanna och hon fick gå undan ett steg och på tre dagar hade jag en ny "unge".

Jag hade använt alldeles för hög energinivå på henne och först när jag blev helt lugn som en kossa lyssnade hon fint. Andra hästar kan man behöva andra knep med, men de här energiska är detta en bra metod tror jag.


Ser fram emot NH-kursen på lördag. Jag gillar verkligen Ewas metod, lugn och fin och vänlig. Kursen är fulltecknad för hästekipage, men det finns fotfolksplatser om du är intresserad. Jag tyckte att hennes metoder var mycket lugnare än de jag sett innan vad gäller NH. Det har varit mer viftande med grimskaft osv. Här var det nästan meditationsstämning.


Hanna, Kenneth och jag pratade om vikten med att ha "lydiga" hästar när vi käkade middag på lördagskvällen och det blir ju väldigt tydligt för oss som har många pållar. Har man en eller två så kan man väl stå ut med att bli omkringdragen, omkullsprungen ibland, trampad på och lite diverse. Men har man 11-20 stycken måste de bara uppföra sig civiliserat. Annars orkar man inte hålla på mer än en vecka. Hårda bud i Mellerud när man är föl/häst på Gustavsborg och Ekeskogs.

Av Ann-Britt - 1 mars 2011 19:44

Ja, de verkar få både kärlek, mat och luft för de växer de små liven. Bailarino är 146 cm, Corazona 141 cm och Aciano 158 cm.


Bailarino framför allt börjar kännas stor. Lite staketmodell kanske för han drar iväg på höjden. Bredvid sin mamma ser han nästan lika hög ut som hon nu. Jag har inte tittat än hur han ligger i förhållande till de tidigare fölen. Lustigt nog så har de alla legat väldigt jämnt i sin växtkurva.


Corazona har klarat avskiljningen på natten mycket bra. Hon var helt lugn i morse och när vi kom ut för att släppa ut i hagen, låg hon helt platt i sin box och sov så gott. Det visar att hon är trygg. Detta var första natten i egen kupé.

Hon äter inte kraftfoder och det är ovanligt. De andra vi haft har vi fått hålla undan när det var kraftfoderdags. Bailarino har inte heller varit hård på det när han delade box med mamma, men nu är det smaskens.


  


Aciano som föl.
Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se