Gustavsborg PRE

Alla inlägg under mars 2011

Av Ann-Britt - 13 mars 2011 16:43

Oj, nu börjar jag få frågor om färger och jag är INTE rätt person att fråga om denna komplicerade fråga.

Titta på ANCCE:s sida för massor av bra information:


http://webcapas.lgancce.com/genetica-pre/Capas-Genes-Caballo.aspx


Här finns mycket att läsa och där kan man också lägga in den info man har om sina hästars färger och förutsäga avkommans färg.

Lägger jag in Azora och Bailarino så ger de tillsammans en brun avkomma.

ANNONS
ANNONS
Av Ann-Britt - 13 mars 2011 10:21

Snödroppar och vintergäck blommar. Lärkan och tofsvipan har anlänt. Staren sjunger så han inte ens märker att vi kommer ut. De ska väl bygga under taket i år igen. Har inte hjärta att sätta igen deras "hål".

Kajorna bygger för fullt under nockpannan på stalltaket och duvorna inspekterar sitt gamla bo i kastanjen.

Det är såååå härligt!


Bildsvit på vår Gucci, den självklara drottningen på Gustavsborg.


  


Detta var en ny utsiktsplats hon hittade igår.


    


Ladyn blir 11 år och har nu bott hos oss i 6 år och blir oss bara allt mer kär för varje dag som går. Hon är den typen av dam som tar lite tid på sig att öppna upp, men nu är vi superkompisar och känner ömsesidig respekt och kärlek.


  


Perser och skogskatt lär hon vara.Av Ann-Britt - 12 mars 2011 13:57

Igår fick vi äntligen passen för Bailarino och Azora. Så nu skulle jag försöka begripa de här färgkrumelurerna...

Hm, ja det stod i klartext att Bailarino har anlag för fux, brunt, bayo, palomino och skimmel. 

Azora kan ge svart, askgrå (?), brunt, bayo och skimmel.

Bailarino har alltså spännande färganlag och tänk om jag kunde få en svart unge med Azora som mamma.

Det är något speciellt med svarta hästar tycker jag. Har alltid haft en dröm om en kolsvart häst. Det jag ser framför mig är väl en hingst, men det vill jag ju inte ha så det får bli ett svart sto med lång svävande man istället. Nu ska jag bara hitta en lämplig man till henne. Tyvärr är väl inga av de hingstar vi använt färgtypade.


Vi kommer nog att göra färgtypning framöver på fölen. Det var lite roligt att få pappren. Med, inte helt ovanlig, spansk logik står Bailarino fortfarande som fux i passet och sedan är det inklistrat färganalysen, brun, också. Varför ändrade man inte det skrivna när man visste rätt färg? Möjligen var passet redan tillverkat.


Jag satt med boken "Hästens färger" igår och kom på hur det funkade. Tidigare har jag begripit absolut nada. Det var verkligen rena gammalgrekiskan för mig, men nu klarnade det vartefter.


Fast sedan blir det vad det blir ändå. Vi har ju en mörkbrun hingstavkomma och en skimmel med samma föräldrakombination (båda skimlar). Säker kan man aldrig vara, jo med två fuxar (fux) eller en homozygot skimmel (alltid skimmel).

Man vet bara att det finns en möjlighet för en viss färg.

En bra häst har ingen färg. Det håller fortfarande.


  

Idag blommar vintergäcken!

Av Ann-Britt - 11 mars 2011 16:25

Nu ska man börja vaccinera smågaltarna med hormoner så de inte blir aggressiva eller utvecklar galtsmak i köttet. Detta istället för att kastrera utan bedövning (eller med bedövning).

Jag, som Blå Stjärna, skulle vara med och kastrera smågrisar för 10-15 år sedan men vägrade när jag fick veta att det gjordes utan bedövning. Jag ansågs mycket sjåpig. Själv förstod jag inte hur tusan de resonerade som sa att det inte kändes, för det gick så fort???!!! Nu har man nog beslutat sig för att det ska ske under bedövning.

Men vaccineringen anses som prima alternativ. Dock får inte gravida kvinnor, eller om det var i fertil ålder, utföra detta. Och om en man råkar sticka sig själv en gång så får han inte heller fortsätta vaccinera. Medlet har samma effekt på människor som på grisar nämligen.

Hormonet påstås försvinna i köttet. Nä, jag är tveksam. Får vi veta när vi köper köttet vilka som vaccinerats? Troligen inte.

Den där lille griseknoen, som vi skulle föda upp här, känns allt mer lockande.


Jag blev nästan lynchad när jag sa att jag var emot svininfluensavaccin. Det var ju helt ofarligt, men så var väl inte fallet kanske. Sömnsjuka bl a... Ska vi nu tugga i oss något mysko hormonvaccin också.

  


Rejäl och närande kost för en växande katt. Abbe (en av våra katter) hade släpat hem en harskank till småkissarna och lagt i deras matskål.

Av Ann-Britt - 11 mars 2011 11:47

Jag säger ofta/alltid att detta är det snällaste fölet vi haft eller sötaste eller goaste osv. Vår dotter brukar påpeka när jag säger så igen... "Mamma det säger du om alla fölen".
Det gör jag nog, men det är ändå så att vissa nästlar sig lite längre in i hjärtat än andra.

För Kenneth var det Corredor, som nu bor i Finland. Det var hans älsklingkille.


  


Inte så svårt att förstå, eller hur?


För mig är det Azora och Bailarino. Han är bara så otroligt "hjärte-go" den lille. Han älskar allt man gör med honom. Står och myser när man borstar, är med och kollar när man kratsar hovarna osv.

Nu börjar han tappa sin lurviga päls och fram kommer en riktigt röd färg. Verkligen som en fux, men med mörkare man. Snyggt!

Azora är ju bara en dröm.


Gårdagens regn har förvandlat våra förut riktigt trevliga hagar till lersörja. Att det kan gå så fort. Det var storm här inatt. Riktigt otäckt. Jag vaknade av en rejäl stormby som dundrade in i hustaket. Men otroligt nog klarade sig alla takpannorna denna gång.

Av Ann-Britt - 10 mars 2011 13:47

Varför har vi så många ursäkter för att inte jobba våra hästar. Ja, jag är inte bättre än någon annan! Jag är så lat så det är inte klokt emellanåt.

Men när det gäller NH så finns det faktiskt inga ursäkter som håller. Nu är jag riktigt elak   

Man behöver inget ridhus, det gör inget om det är is ute eller om det snöar. Det går att göra de flesta lekarna i boxen eller på stallgången och på väg ut till hagen.

Gå undan för tryck kan man öva när man borstar, friendly game gör man väl alltid...eller? Circling game kan man ta på väg till hagen och även squeeze game. Sätt ut någon tunna eller stol och kläm er emellan.

Om det inte blåser halv storm alltid, som hos oss, kan man lägga en presenning som man passerar över. Hos oss är den i grannkommunen innan vi fått på grimman, men man kan lägga en lastpall eller vad som helst.

Lite tips alltså, så nu går det inte att slippa undan.

Vi börjar direkt med fölen t ex. Gå undan för tryck är basic och inte gå emot trycket från grimman.

Yo-yo game går att göra i stallgången. Be hästen backa och sedan komma tillbaka kräver inte mycket plats.


  


Yo-Yo game


  


Anette och hennes islandshäst.


  


Jag tror det är circling game på gång med Melker.


  


Definitivt circling game.


  


Man står still och låter hästen gå runt. Man skiftar grimskaftet bakom ryggen och vänder sig alltså inte runt. Skönt för oss som blir yra vid longering. Nu ska hästen bara gå ett par varv, så risken för yrselattack är kanske inte så stor i och för sig.
Av Ann-Britt - 9 mars 2011 15:30

Jag försöker bojkotta TV:n måndag-torsdag för det finns egentligen inget jag är intresserad av då. Sätter jag på burken och sätter mig, blir jag sittande. Men nu har jag hunnit en massa annat trevligt istället.

I måndags lekte jag de sju lekarna med Espera, Bianca och Dula. Gick först in med Espera och glömde att jag hade lamporna styrda av rörelsedetektorn... Nu sa ju Ewa att vi skulle stå alldeles stilla och låta hästarna jobba när vi gör de sju lekarna.
Duktig liten soldat, som jag då är, står jag blickstilla och låter Espera jobba istället. Hm, plötsligt blir det becksvart i ridhuset. Precis becksvart. Ojdå, då var jag glad att jag hade en stillsam och lydig häst med mig, för det var bilar och diverse stolar i manegen. Jag såg absolut ingenting och skulle nu alltså försöka styra oss förbi stolar och annat bort mot utgången så att lamporna tändes igen. (Detektorn sitter vid dörren).

Kabrak hör jag bakom mig. Då har Espera gått in i en stol. Jag trodde hon såg bättre än jag i mörker?? Nåväl hon är ju stencool och brydde sig inte det minsta.

Vi fick igång ljuset igen och kunde fortsätta vårt arbete.

Det gick riktigt bra med alla tre tjejerna och jag var så nöjd med min kväll. Mycket roligare än TV.

Nästa gång har jag lyset på för fullt när jag börjar...


Vi har nog hittat en jämnårig lekkamrat till Bailarino. Toppen! Vi kan ta emot två åringar till under sommaren om du känner någon som söker bete.


Är det någon som har en gammal valack som vill gå på bete med vår 2-åring? En stadig typ, som inte bryr sig om en bensprättande, manslängande kastanjettspelande flamencokung. Aciano är mycket snäll, men en precis avvand åring var ingen match. Aci har gått i blandad flock tidigare och var inte någon bråkig typ alls. Tvärtom!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se