Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 28 mars 2011

Tankar om hästförsäljning

Av Ann-Britt - 28 mars 2011 12:24

Hästbranschen är i kris sägs det i tidningarna och nog stämmer väl det. Det säljs ut hästar till höger och vänster och i vissa fall verkar det vara i ren panik. Spanien är det land som är värst drabbat inom EU med ett enormt lånebehov för att komma ur krisen. Tydligen är deras behov lika stort som för tre av de annars hårt drabbade länderna tillsammans, som Grekland t ex.

Som uppfödare måste man tänka igenom att det kan bli svåra år innan man sätter igång att "producera". Man måste ha plats och råd att behålla hästarna annars kan det stå en dyrt. Att tvingas sälja för att man inte har råd att behålla lockar alltid fram tämligen otrevliga kunder.


Vi har själv ett helt gäng i stallet nu. Men vi kommer INTE att ha någon REA. Då får man hitta på andra saker så man kan behålla hela gänget om ingen vill betala för kvalitet. En bra häst kostar, så är det bara. Visst, man kan ha tur och ramla över en riktigt fin häst billigt, men det är sällsynt. Nej, vi avvaktar. Det blir väl hästbrist om ett par år, eftersom betäckningarna dalat i antal.


Dessutom tycker jag det är att svika de kunder som betalat ett normalpris något år tidigare. Det tycker jag är att lura "gamla" kunder. Skulle man ha tagit ett överpris det året? Nej, så fungerar det inte. Ni vet själv hur förbaskad man blir när de rear TV:n för halva priset veckan efter man själv handlat för fullt pris.


Man blir inte rik som uppfödare. Så är det! Man måste skjuta till pengar hela tiden, men det är ju så himla trevligt jobb. Kryddan i livet är våren med de nya fölen. Skulle vi kunna leva på våra föl skulle vi behöva ta 200 000:-/föl och sälja 10-15 st/år. Vilket är orimligt båda delarna.


Här är några av de hästar vi kan förmedla från Spanien. Inte heller REA-hästar. Unghästarna kostar över 10 000 Euro och den ridna hingsten ännu mer. 

   

Idag delade vi på Aguila och Corazona även i hagen. Det gick kanonbra. Ninfa och Futura tar hand om småttingarna och det har varit så harmoniskt i deras hage. Ninfa är snällheten personifierad.

Stackars Aguila har verkligen fallit ur och jag förstår varför. Vi kom på när vi delade dem på natten att Corazona äter inget kraftfoder alls och inga mängder hö heller. Hon har alltså uppnått sin rekordhöjd och vikt på i princip enbart mammas mjölk. Nu får mamma vara utan lilla igeln och då tar hon sig nog snart igen.

 
ANNONS
 
Ingen bild

nina.nordengren@agriculture.ministry.se

28 mars 2011 13:08

Oj, blir lika illa berörd varenda gång jag tänker på den ekonomiska krisen och dess effekter på hästar i t.ex Irland och Spanien. Kan bara beundra dig för att du inte skaffat dig fler hästar än du kan ta hand om.

Ann-Britt

28 mars 2011 15:38

Ja, det är tufft för många. Ibland önskar jag att de hellre slaktade än behöll in absurdum. Men kanske att man som människa bara "slår ifrån" när det blir för jobbigt. Det har vi sett många fall på både bland ko- gris- och hästbranschen.

 
Ingen bild

Annie

29 mars 2011 08:10

Jag blir varmt berörd av dina tankar.
Det är alltid svårt att sätta ett pris på en vän, och att dumpa priset på en vän är på något sätt att dumpa vänskapen.
Att läsa dina kloka ord om att tänka om innan, det värmer. jag tror allt för många vill ha en gullig föl unge efter sitt älskade sto o glömmer att det blir en unghäst med krav på livet , som sedan måste säljas snabbt av tid o penga brist.
din tanke om att de gamla hästägarnas väl, hade jag inte innan tänkt på, men inser att den är väldigt riktig!
Kommer på mej mer än en gång att önska att du haft en passande häst till salu när jag letade PRE.

Tänk om alla som tar föl o valpar kunde tänka på kris senarios innan det beger sig, man måste kalkylera för de onda dagarna inte bara räkna med sötebröds dagarna.
Tummen upp för din inställning
Annie o Bandido

Ann-Britt

29 mars 2011 10:37

Jo, det är mycket man ska väga in när man sätter ett liv till världen, oavsett djurslag.

 
Magda

Magda

29 mars 2011 16:14

Håller verkligen med kommentaren från Annie, vartenda ord!

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se