Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 12 mars 2011

Färganalyserna klara

Av Ann-Britt - 12 mars 2011 13:57

Igår fick vi äntligen passen för Bailarino och Azora. Så nu skulle jag försöka begripa de här färgkrumelurerna...

Hm, ja det stod i klartext att Bailarino har anlag för fux, brunt, bayo, palomino och skimmel. 

Azora kan ge svart, askgrå (?), brunt, bayo och skimmel.

Bailarino har alltså spännande färganlag och tänk om jag kunde få en svart unge med Azora som mamma.

Det är något speciellt med svarta hästar tycker jag. Har alltid haft en dröm om en kolsvart häst. Det jag ser framför mig är väl en hingst, men det vill jag ju inte ha så det får bli ett svart sto med lång svävande man istället. Nu ska jag bara hitta en lämplig man till henne. Tyvärr är väl inga av de hingstar vi använt färgtypade.


Vi kommer nog att göra färgtypning framöver på fölen. Det var lite roligt att få pappren. Med, inte helt ovanlig, spansk logik står Bailarino fortfarande som fux i passet och sedan är det inklistrat färganalysen, brun, också. Varför ändrade man inte det skrivna när man visste rätt färg? Möjligen var passet redan tillverkat.


Jag satt med boken "Hästens färger" igår och kom på hur det funkade. Tidigare har jag begripit absolut nada. Det var verkligen rena gammalgrekiskan för mig, men nu klarnade det vartefter.


Fast sedan blir det vad det blir ändå. Vi har ju en mörkbrun hingstavkomma och en skimmel med samma föräldrakombination (båda skimlar). Säker kan man aldrig vara, jo med två fuxar (fux) eller en homozygot skimmel (alltid skimmel).

Man vet bara att det finns en möjlighet för en viss färg.

En bra häst har ingen färg. Det håller fortfarande.


  

Idag blommar vintergäcken!

 
 
Charlotte

Charlotte

12 mars 2011 15:41

Hej Ann-Britt.
Vores sekretær, Zuzette Kraft, har speciale i farvegenetik. Spørg hende, hvis du er i tvivl om noget. Farvegenetik er rigtig spændende!!!

http://www.colinadelsol.dk

Ann-Britt

12 mars 2011 16:36

Tack för tipset. Ja, det är många bokstavskombinationer hit och dit och verkligen inte enkelt.

 
Malin

Malin

12 mars 2011 16:19

Hej!
Skoj med färganalyser, men nu blev jag fundersam. Är det vad de kan lämna för avkommor (i kombination med stoets/hingstens färggener) eller är det vad de bär själva? Har man skimmelanlag så blir man alltid skimmel, det är dominant (är inte säker på hur det är med konstantskimmel dock, det är ett annat anlag). Har man gulanlag (bayo, palomino - på svenska gulbrun o isabell) så syns det också på den egna färgen. Spännande dock att de börjat göra färgtest på fölen, görs det automatiskt på alla PRE-föl?
Hälsn Malin

http://vetmalin.dinstudio.se

Ann-Britt

12 mars 2011 16:35

Hej
Det är deras färganlag. Så har jag fattat det i alla fall. Sedan kan man gå in och kolla kommande avkommans ev färg om man har båda föräldrarnas anlag.
Vi har brun avkomma från två skimlar, så skimmel ger inte skimmel med automatik.
Det görs inte analys automatiskt utan man får beställa. Vi beställde för att se om Bailarino verkligen var fux. Nu hann det visa sig att han var brun under tiden vi väntade på analysen. Under 2010 var det två till priset av en och därför tog vi med Azora. Tydligen har ANCCE kvar detta erbjudande under 2011.
Gulanlagen är jag också tveksam till, men det stod så i pappren som vi fick.

 
Magda

Magda

13 mars 2011 08:04

HURRA för ett svart sto med fladdrande man!:-)

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

Ann-Britt

13 mars 2011 10:18

Fast så ska hon vara till salu också...

 
Malin

Malin

13 mars 2011 12:17

Om båda föräldrarna är skimlar och de får ett färgat föl så betyder det att båda föräldrarna bara har ett skimmelanlag var och att ingen av dem lämnat något skimmelanlag vidare till just den avkomman. Om ena föräldern har dubbla skimmelanlag (homozygot) så får den alltid skimmelavkommor. Jag har också brun avkomma efter två skimmelföräldrar, det är inget konstigt utan så blir det med dominanta anlag. Skimmelanlaget bryr sig inte om vad hästen har för färg i grunden, det slår alltid igenom om det finns där.
Skoj att dina föl har gulanlag :-)

http://vetmalin.dinstudio.se

Ann-Britt

13 mars 2011 13:03

Jag har inte hört vad för färger andra har fått fram när de gjort analyser. Jag är lite tveksam till gulanlagen, men de har inte samma anlag i alla fall, så jag antar att det är rätt och riktigt gjort. Champagne står också med trots att inga PRE har den färgen. Jag ska lägga deras papper som en länk på respektive häst sedan.

 
Sara

Sara

13 mars 2011 15:05

Är lite fundersam på vad bayo-anlag är. Om jag fattat rätt så är det som palomino...?

http://vogelberga.blogspot.com

Ann-Britt

13 mars 2011 16:43

De är ljust gulbruna. De har inte ljus man.
Men jag kan vara ute och cykla...

 
Nina

Nina

13 mars 2011 20:45

Å, vad spännande! Han har med andra ord bra färganlag den lille hingsten :)

http://www.dorado.bloggagratis.se

Ann-Britt

14 mars 2011 10:46

Ja, jag tror det. Men, som sagt, jag förstår väldigt lite om detta. Hans analys ligger på hans avdelning på Försäljningsssidan.
Jag ska försöka lära mig mer om detta ämne för det är spännande. För tillfället har jag precis begripigt AA och Aa, hm...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4
5
6
7
8
9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21 22 23 24
25
26
27
28 29 30 31
<<< Mars 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards