Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 21 februari 2011

10 år som PRE-uppfödare

Av Ann-Britt - 21 februari 2011 15:48

I år blir det 10 år sedan vi köpte Aguila. Då var hon det första bruna sto som importerades till Sverige. PRE var i sin linda och det fanns knappt 100 hästar i Norden. Det fanns bara ett fåtal ston i Sverige och bara ett par stuterier.

Figaro var med i den första kullen svenskfödda föl som registrerades. Tyvärr var allt nytt och all pappersexercis grundligt besvärlig och han blev aldrig införd som vår uppfödning. Lite tråkigt, men vi orkade inte börja nysta i det och vänta en evighet igen på hans pass.


10 år är lång tid och ändå tycker jag att det finns så mycket att lära. Lite beklämd är jag över utveckling av PRE i vårt land. Krisen i Spanien har gjort att många köper billiga hästar på annons eller genom oseriösa förmedlare och sedan blir de förvånade när inte så mycket stämmer när väl hästen står på svensk mark. Den är mindre än utlovad, kanske inte helt frisk osv, osv. En bra häst är sällan billig i Spanien och utannonseras inte heller så ofta. De köps upp av andra stuterier och seriösa förmedlare och säljs, om de säljs, INTE billigt.


Under våra 10 år i branschen har jag suttit med i en av PRE-styrelserna och min man i en annan av de olika konstellationer som funnits. Nu vet jag inte riktigt vad som händer med två olika förening/förbund igen. Det kändes bra förra året med föreningen och jag tyckte att det var en väldig ordning och reda på allt vad gällde registeringar, avelsvärdering osv, osv, osv. Det är mycket papper när man har PRE. Nu är det två olika igen, i och för sig inte i konkurrens med varandra. Jag kan inte riktigt förstå att vi som är renrasiga uppfödare ska behöva gå med i ett förbund för korsningar för att få vara med i den renrasiga föreningen. Känner mig tveksam om det var så ANCCE ville ha det. På min styrelsetid var det vattentäta skott mellan renrasigt och korsningar och ANCCE var stenhårda på reglerna. Inte mig emot att korsningarna ska få ha en förening, tävlingar och allt annat, men alla raser har ju en avelsförening. Kan inte tänka mig att man blandar friskt i New Forest-, Exmoor- eller Connemaraföreningen. Eller har jag fel?


  


Aguila och Franqueza. Franqueza hade vi på lån några år och hon födde två fina avkommor, Amorosa och Fuego. Båda såldes till Norge.


      


Detta är andra sommaren på gården. Du milde så mycket som hänt och så fort tiden går ändå.


Detta får bli en fotokavalkad över de första PRE-åren.


  


Figaro och Delfinus. Delfinus ägs av Fabelgårdens PRE och han har blivit Champion ett flertal gånger. Han var otroligt snäll "liten" bebis. Nu otroligt stor, vuxen och nog snäll fortfarande?


  


Buskillarna som skulle spendera något år tillsammans på vår lösdrift. Längst till höger Kalle, sv halvblod.


      


Figaro i högform.


  


Figaro, en fredriksborgare och Almero.


  


Min älskade Figge!



 
 
Charlotte

Charlotte

21 februari 2011 17:48

Tillykke med de 10 år! Tænk, at tiden går så hurtigt....

http://www.colinadelsol.dk

Ann-Britt

21 februari 2011 19:00

Ja, man måste försöka njuta lite av det man har för livet rusar iväg. Får nog erkänna att jag är dålig på att bara sitta och göra ingenting, men nu läser jag en god bok och undviker att fastna framför TV:n.

 
Nina

Nina

21 februari 2011 23:11

Vilket bra inlägg!

Det måste kännas roligt att fira 10 år med PRE hästen. Jag längtar till den dagen jag får göra det.

http://www.dorado.bloggagratis.se

Ann-Britt

22 februari 2011 10:19

Tack. Tiden går alltför fort. Bara vänta du, snart har 10 år gått utan att du ens märkt det.

 
Mari

Mari

22 februari 2011 07:17

Ett stort grattis till er för de 10 år i branchen och för de fina hästar ni har fött fram!
Vi ses snart!
Kram
Mari

http://solviksstuteripre.blogspot.com

Ann-Britt

22 februari 2011 10:20

Tackar, tackar!

 
Evisen

Evisen

22 februari 2011 08:01

Grattis!!

Vad mysigt ni har i halmen och vad det ser härligt ut med sommar!! Längtar!!

http://www.metrobloggen.se/evisen

Ann-Britt

22 februari 2011 10:20

Det var en riktigt magisk stund jag fick där med tre hingstar liggande i halmen. Jag trodde inte de skulle ligga kvar när jag gick in, men jo då det var så mysigt med sällskap tyckte de.

 
Magda

Magda

22 februari 2011 10:50

Ja ett stoooort Grattis!:-) Måste kännas jättekul! Och fina bilder, kul att se. Och ja, det är märkligt det här med avelsförenings-biten! Jag kan aldrig tänka mig att jag skulle få stå med i ngn Connemara-avelsförening bara för att Humlans pappa är renrasig, avelsgodkänd (och framgångsrik på allas dess vis har jag nyss upptäckt....) och mamma Honey är av härkoms:okänd och såld som arab/ ponnykorsning...enligt säljaren welsh men många tycker mer det ser ut som connemara i henne.
Gravid & glömsk..håll utkik i dagarna efter betalning för Ewa-kurs:-O KOm på det igår när jag läste om Hanna-kursen.
Ska bli kul!

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

Ann-Britt

22 februari 2011 12:46

Ses snart!

 
ylle

ylle

22 februari 2011 16:38

GRATTIS till tio år! Härliga bilder i grönskande hagar!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Annica

Annica

22 februari 2011 19:20

Ja tiden går fort när man är lycklig:)Ibland alldeles för fort faktiskt.
Ja, det här med priser på PRE är ju sorgligt. Precis som du skriver så säljs det många billiga PRE i Spanien nu, och många tror de gör ett "kap". Men blir besvikna. Därför blir det svårt för oss svenska uppfödare att få rätt priser på våra hästar. men en vacker dag kanske det vänder och spekulanterna inser att vi faktiskt har ganska fina hästar här.
Håller inte med dig om föreningen dock. Tycker det är utmärkt att det är en som bara har hand om den renrasiga PRE:N och en som har hand om allt annat, så alla kan få sina intressen tillgodosedda. Nu vet man ju exakt vilken avdelning man ska vända sig till i olika ärenden. Det är ju dessutom en billig medlemsavgift, vad gör det att man stödjer båda föreningarna. Båda har med PRE att göra och är till för bl.a oss uppfödare. Jag tycker vi ska vara glada och Tacksamma att det finns de som orkar hålla på med föreningslivet,
Glada hälsningar från Annica

http://www.yeguadafavorito.se

Ann-Britt

22 februari 2011 19:59

Jodå visst är det trevligt att folk vill engagera sig i föreningar.
Man har hela tiden vetat vart man ska vända sig. Stamboksärenden har alltid skötts exemplariskt.
Alla får ju ha sin åsikt och jag tycker att en avelsförening, som den såg ut tidigare borde fått vara kvar.
Det är fortfarande två skilda föreningar och då borde man kunna få välja var man vill gå med.
Men denna debatten kan bli oändlig och det var inte meningen...
Det är väl till syvene och sist ANCCE som har sista ordet antar jag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24
25
26 27
28
<<< Februari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards