Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 19 januari 2011

Trivsam dag

Av Ann-Britt - 19 januari 2011 17:07

Har haft halvsemester idag. Stall på förmiddagen och lunch på stan med dottern på eftermiddagen. Det behövs lite miljöombyte då och då.


Jag skrev om uppfödartankar igår. Nu finns det verkligen bra hjälpmedel med stamboken på nätet och andra nät-verktyg, som Gescab. När vi köpte vårt första sto fick man lita på uppfödare/stuteri/förmedlare och det kunde vara en vansklig historia. Ibland hade man tur och det var sant det man fick veta.
För det mesta var alla fakta något upphaussade. Fördelen på den tiden var att avelsvärderingen var poängsatt så man fick en liten hum om kropp och gång på så sätt. Dock fick man säga till om att få se pappren med poängen. Det var inte överallt som man "hade kvar dem" utan de "hade kommit bort" osv. De tyckte att jag var ganska besvärlig som ville ha en massa papper. Hade man fått höga poäng så fanns i regel pappren kvar...


Något år efter att vi köpt Aguila kom Gescab. Ett program man fick köpa och som i och för sig innehöll mycket fakta, men som hade förmågan att hänga sig stup i kvarten. Men man kunde i alla fall kolla stamtavlor, se om det fanns avkommor och kolla resultat från utställningar. Allt var inte uppdaterat så det var lite si och så med vad man kunde få fram. Sedan blev det bråk mellan ANCCE och Gescab och vi stod utan bra info något år. Nu finns alltså båda verktygen igen och det är en otrolig hjälp.


Tyvärr verkar fortfarande många köpare inte titta i stamboken. Ett råd från mig är att lusläsa och kolla alla fakta. Tro inte på allt som sägs. Att en hingst är en Escalera-hingst kan tyvärr betyda att den har en Escalera-förfader långt tillbaka, om du råkar på en oseriös säljare. Tre-fyra generationer tillbaka utgör inte många procent. Visst är det trevligt att ha kända förfäder i stamtavlan, men som sagt det betyder inte så mycket om de ligger så långt bak.

Detta gäller givetvis också för dig som ska välja hingst att betäcka med. Var lite besvärlig! Det är dina pengar och ditt sto.


  


Lille Fuego G med Helen, hans norska ägare. Fuego blev döpt långt innan hans vida berömda namne kom på tal.


 
 
Carina

Carina

19 januari 2011 17:50

Ja, stamboken är som en bibel:) om man är stam/blodslinjenörd.

Det har ju varit svårt att hitta info generellt om rasen då nästan allt stått på spanska tidigare men det börjar ändra sig och nu kan man hitta mycket intressent att läsa på engelska, bla ElCaballo som jag tycker är jättebra.
Som stoägare kan man också ha nytta av SH:s Blå Basen som finns på www.svehast.se, där man kan se svenska PRE-hingstars antal avkommor och inrapporterade språngsedlar om man är intresserad av det.
Ha det!

http://www.legendariopre.blogspot.com

Ann-Britt

19 januari 2011 18:04

Det var ett bra tips om SH.
El Caballo är mycket trevlig.
Jag kan bli lite stamboksnörd, men även om inte man är det så är det bra att kolla att fakta stämmer. Blir man lurad redan på stammen så kan man nog anta att det är mer som inte stämmer.

 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

19 januari 2011 21:59

Ett roligt bry att välja hingst och visst hittar man det mesta nu via datorn.
Gamla gener kan visst poppa upp, jag har en kusin som är vår morfar upp i dagen;-)

http://barasaras.bloggplatsen.se

Ann-Britt

20 januari 2011 12:09

Jovisst kan de poppa upp om man har tur. Som all avel så vet man aldrig säkert vad som kommer fram.

 
ylle

ylle

20 januari 2011 11:17

Bra tips!
självklart ska uppfödarna ha sin del av äran med att ta fram bra individer!!! Butterflie Flips uppfödare är ju t ex en som verkligen nämnts i alla olika sammanhang, när Malin- BF har firat framgångar...

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

Ann-Britt

20 januari 2011 12:10

Jag måste alltså hitta en dressyr-Malin...

 
Charlotte

Charlotte

21 januari 2011 09:53

ANCCE har lavet et program, som hedder Agenda Equina (det er også på engelsk). Her kan man. bl.a udregne indavlsprocent osv. Programmet indhenter data via Inernettet og ANCCEs databaser. Det kan købes via ANCCEs hjemmeside.

:-)

http://www.colinadelsol.dk

Ann-Britt

21 januari 2011 12:58

Detta fanns också på Gescab på den tiden när jag hade det programmet. Jag antar att de har kvar det nu också. De som har Gescab verkar nöjda, men jag har varit lite snål och inte köpt nu när ANCCE har så bra info på hemsidan.

 
Ingen bild

Johanna

22 januari 2011 12:35

Att ha tillgång till GESCAB kostar några hundralappar per år och det är lätt att skriva in sig och att betala. Jag använder det varje vecka, så jag tycker absolut det är värt pengarna :-)

Ann-Britt

23 januari 2011 13:34

Jo, jag har också funderat på det nu när det är nätbaserat och inte som förr ett tämligen tjurigt program.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4
5
6 7
8
9
10 11 12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22 23
24 25 26 27 28 29
30
31
<<< Januari 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards