Gustavsborg PRE

Alla inlägg under maj 2010

Av Ann-Britt - 19 maj 2010 21:15

    


Vår semintank anlände redan idag och vi tog med oss Estela, dumpade henne hos veterinären, åkte över till Kastrup och hämtade semin. Vi körde hemifrån klockan 14.30 och var hemma 20.00. Vilken tid allt tar.

Estela var inte klar för brunst och vi tog med henne hem igen. Hon kan lika gärna gå hemma hos oss och skrota. 

Imorgon är det Ninfas tur att åka, men hon får stanna. Där ska det vara dags i alla fall.

Det är Estelas nya man som är på fotona. Honom borde hon vill inte fnysa åt? Ja, nu får hon inte se mer än små frysta strån, men jag får visa henne ett foto innan hon åker nästa gång.

Himla tur att vi kunde köra ett sto idag för det hade blivit förfärligt stressigt imorgon. Vi åker på fredag morgon till Bornholm och lite vill vi hinna titta på vad som ska packas. Vi är så inkörda i jeans och tofflor så det krävs lite ansträngning när finkläderna ska packas. Lätt att glömma nylonstrumpor och finskor t ex. Trätofflor är inte snyggt till klänning.   

ANNONS
Av Ann-Britt - 18 maj 2010 16:54

  


Estela är duktig på att göra halsen till ett S och når låååångt under staketet i sin jakt på gräs. Det är bara hon som anstränger sig så av alla våra hästar.


 


Bailarino ser ut som en färgkarta för rödbrunt just nu. Men i mina ögon är han lika söt ändå. Det är inte som han är smutsig alltså.


  


Estelas viga dotter, Futura.


  


Frid och fröjd råder.


På torsdag ska vi lämna två ston på seminstationen och sedan åka över till Kastrup och hämta tanken med "små föl". Vi vågar inte chansa på att det verkligen levereras på fredag.

Förhoppningsvis blir det något av allt jobb. Hade varit skönt om vädret slog om och det blev lite varmare. Estela vet vi inte alls var hon befinner sig i brunstcykeln. Inget av våra ston brunstar hemma.


Fredag-söndag befinner vi oss på Bornholm och måste därför fixa med stona innan vi åker. Alexandra och sambo tar hand om hus och djur. Alexandra kan djuren och sambon är stor och stark väktare så allt är i mycket goda händer.


Alissa kör vi till hingst i nästa vecka. Vi har hittat en fin brun pojke till henne som betäcker naurligt. Vi vill inte prova med fryst, eftersom det är första gången hon ska betäckas. Alldeles för dyrt om det inte blir något och stressande för henne. Hittar vi dessutom en riktig snygging här är det värt att testa. Spännande stam har han dessutom. Jag berättar mer om några dagar.
ANNONS
Av Ann-Britt - 18 maj 2010 11:55

Fick hjälp med min märkliga långsamgående dator igår. Tänk vad tekniken kan ta energi och tid från oss. Jag tycker det är fascinerande med människor som kan det här med det tekniska på sina fem fingrar. Jag sitter där och hummar och håller med när teknikern säger "Det här behöver du inte ha kvar" "Det här kan vi ändra på" "Det här kan vi göra så här istället". Ja, just det säger jag, ungefär så jag också tänkte. Oh bara han inte frågar några frågor där jag måste svara vettigt, utan det ska räcka med att jag hummar lite.

Läste en skribent i Dagens Industri, som skrev om all tid vi lägger ner på våra datorer och hur detta skapar stress. Och nog är det väl så.

Facebook har jag inte alls begripit mig på. (Det förvånar väl ingen som följt min blogg). Jag finns där, men är inte aktiv. Kan man inte lika gärna maila dem man vill ha kontakt med. Måste hela listan ha koll på allt man gör. Ja, jag har säkert fel som vanligt när det kommer till teknik.

Men att uppdatera hemsida och blogg är tillräckligt med tid framför burken för mig. Detta är roligt jobb tycker jag och det är lätt att fastna i timmar.

Solen skiner och allt är frid och fröjd. Ha en skön dag gott folk!

Av Ann-Britt - 16 maj 2010 19:48

Vi tog in hingstarna igår på box. Nu gjorde vi rätt, enligt Rombo, och tog in dem i stostallet så han fick stå bredvid sin mamma. Nu fungerade det jättefint och det var som om de aldrig varit på lösdrift överhuvudtaget.

Vi har tränat dem på att gå ut ur stallet ensamma och lite annat. Springa i lina på gårdsplanen när alla de andra står i stallet och skriker till dem och sådant där spännande. Exemplariska faktiskt. Det får jag nog erkänna att jag inte riktigt förväntat mig. Det brukar bli lite väl uppiggande med konsert i stallet när de ska springa i lina.

Killarna på box innebar att vi hade 12 boxar att mocka imorse och 24 höpåsar att göra. Tur att gubben och jag börjar få ett bra teamwork för det kändes inte särskilt betungande.


Bailarino ser ut som en luggsliten mjukishäst och det kommer fram mer och mer av hans rätta färg. Benen blir svarta och resten mörkt rödbrun. Som Capitano alltså, precis som jag trodde.

Han är sanslöst go den lille och han är så självständig i hagen. Han går ensam och betar, 30 meter från de andra, så tar han en runda och sätter fart på tjejerna eller biter Futura i svansen och sedan är han nöjd med livet.

Han tycker mest om Futura. Hon är sådär lagom spännande storlek. Azora är inte så imponerad av honom och henne är han mer försiktig med. Klokt nog.


Läste i Ridsport att hösilage kan orsaka karies. Hm, inte helt oväntat. Alla som har hållit på med hösilage har väl märkt att naglarna blir helt uppmjukade och går sönder. Inte så konstigt att tänderna påverkas. Men om de fick halm efteråt så minskade risken betydligt. Puh, tur att vi använder det som strö. Värt att tänka på.


  


Bild från Holland, på ett Doblon-föl (Acianos pappa). Det är ett stuteri jag fått kontakt med, som också använder semin från vår leverantör.


Det var en artikel i Ridsport om svaga föl som vårdats på djursjukhus och en av de tre vanligaste orsakerna var förstoppning. Microlax, säger jag, är toppen. Det är rysligt onödigt med förstoppning på föl och så lätt att avhjälpa om man är uppmärksam. Håll koll på bebisbajs i boxen! Det syns tydligt för den är helt annorlunda stoets. Även när de blivit några månader gamla ser man klar skillnad. Vi fick problem med ett föl när han var 3-4 månader och jag ringde vetrinären för att få råd. Hon menade att jag inte kunde veta om han bajsat eller ej, men jag stod på mig och sa att det kunde jag visst det. Jag förstod att hon tyckte att jag var lite tramsig (inte den veterinär vi har idag) men jag gav i alla fall Microlax. Fick ge 2 eller kanske t o m 3 doser innan det hände något. Och då var det helt klart att jag hade haft rätt. Jag funderar på vad som hänt om jag inte lyssnat på mitt eget sunda förnuft?

Dyrt och smärtsamt för fölet helt i onödan.

Av Ann-Britt - 15 maj 2010 14:12

Kära nån vilken lunch vi blev bjudna på av Ingela. Jag ska hädanefter boka catering från Ingela när vi har kurs. Fast det kanske hon inte går med på...

Rackarns gott var det och vi tackar tusen gånger så mycket!


Den här lille pojken var på besök med matte och husse och köpte hästfoder. Både Kenneth och jag blev helt till oss och fick bära på valpen. Oh, vilken lycka att hålla det lilla livet i famnen. Vill haaaaaaaaa en sådan!


  


Mamma är nästan helt vit gårdshund och pappan röd amerikansk cockerspaniel. Och lilleman helt svart.

Av Ann-Britt - 15 maj 2010 11:04

Tusan vad det öser ner. Tar det aldrig slut? Om det hade varit lite varmt så hade kanske gräset fått fart, men nu är det rena höstkylan.


  


Jippi, vi får godis!


  


Finns det mer kvar i din hink?


Våra små sötnosar är lika glada varje gång (2 ggr/dag) när vi kommer med kraftfoder och hö. Det går inte åt speciellt mycket hö, men de får så att det alltid ligger lite kvar. Då vet vi att de får i sig det som de behöver.


Igår blev det fart på oss. Ingela ringde när vi precis var klara med mockningen och frågade om vi kunde ta emot dem på kurs (idag lördag). Ja men det är ju klart att vi får hjälpa till när det är utlovat ruskväder. Så vi satte igång med att ströa boxar, vattna ridhuset och städa lektionslokalen. Givetvis hade jag just slängt ner massor med halm i gången i gäststallet så den fick jag flytta ut i vår egen stalldel. Svettigt, men konditionsbefrämjande.

Idag är alla glada över att de har en varm lokal och ett torrt ridhus. Trevligt att ha gänget här för oss!!


Jag hann med lilla fasters 82-års dag också. Alexandra kom hit och jobbade med Bianca och Espera. Himla skönt med en numera återigen lite hästintresserad dotter.

Hon har jobbat Bianca vid hand några gånger och det har gått jättebra. Bianca är så lyhörd och gillar att jobba.

Lilla jag har ridit Espera. Tänk vilka muskler man inte vet att man har förrän man kommer upp på en häst, eller rättare sagt någon dag efter att man suttit av en häst...

Det var något år sedan jag satt på en kuse.


Vi har beställt semin till Ninfa och Estela. Spännande, nu ska de bara komma i brunst också. Det är ju inte så där himla upplyftande väder för reproduktion. Vi kör dem till stationen i nästa vecka och hoppas att de vaknar när de möter lilla ponnyhingsten där. Han finns där för att "reta upp" damerna. Stackars lilla han, som bara får nosa och sedan blir det aldrig mer än så.Av Ann-Britt - 12 maj 2010 11:44

Man säger i reklamen att Clas Ohlsson gör pojkar av män och jag tror att riddarspel har samma effekt, att döma av de här kommande bilderna. Det ser faktiskt himla kul ut. Kanske det är något för mig och Espera?


          


Vi tittade t o m på en clown och det minsann ett bra tag sedan sist. Trevlig miljö var det dessutom. "Kåntri o vestern", typ...


  


  


Grisen Kenneth, fast inte födesedagsgrisen för den Kenneth hade vi med oss och han slapp sitta i box. Han är mindre fet också, så jag ger kanske för lite pannkakor till honom?
Av Ann-Britt - 11 maj 2010 10:51

Lite till får ni tåla när det gäller min ilska över semin"dispensen".

Ni som har ett sto som blivit seminerat med svensk hingst kan titta på er språngsedel. Står det att det är semin?? Troligen inte, utan det står nästan garanterat "Monta Natural", dvs naturlig betäckning. Varför står det så om det är godkänt med semin från icke kvalificerade hingstar?

Jag är inte dummare än jag fattar att det förekommer ruffel och båg i Spanien. Givetvis, men det är väl inget som säger att det OK bara för att man fuskar i moderlandet. Ska vi tolerera korrumption bara för att det förekommer i andra länder osv, osv?

Egentligen ska alltså inte dessa föl bli inskrivna om man vill hårddra det hela och följa regelboken till punkt och pricka.

Att hålla på med avel är inget man blir rik på. Ridsport gjorde en uträkning för ett tag sedan och kom fram till 65 000:- för att ta fram ett föl och då var det räknat på ett ganska billigt, i inköp, halvblodssto. Nu gjorde man en ny beräkning i Avelsextra och kom fram till 35 000:- men då var det ren hobbybasis och med en timlön på 5:-. Idiotiskt. Detta förutsätter dessutom svarta pengar. Jag tror jag blir helt galen. När ska hästbranschen bli en bransch? Men 65 000:- ligger nära sanningen och det ska alltså höjas eftersom de flesta bra PRE-ston kostar mycket mer i inköp en det sto man använde i denna kalkyl.

Vår seminveterinär, som kan var lite härligt rå ibland, sa att svenska folket är ett "loppmarknadsfolk". Man ser det nästan som en heder att köpa billigt och helst skadat så man får lägga ner ännu mer pengar på att reparera och fixa. Medan man i andra länder är stolta över sina fina och dyra hästar och gärna visar upp dem.

Det kostar lika mycket i månaden att inackordera en skadad/sjuk häst som man köpt billigt, som det gör att inackordera en frisk och sund häst. Förhoppningsvis äger man hästen i 10-20 år och då blir inköpssumman ganska irrelevant.


Nu till något mindre ilsket. Bara vänta, snart ska jag ge mig på förmedlingsverksamheten också he, he.


Våren börjar anlända. Kylan har gjort att allt blommar länge och på en gång, så det är rätt fint i rabatterna.


    


Äntligen blommar fruktträden.


  


Skruttebus med barnvakten. Gräset lyser grönt, men det är förtvivlat kort och börjar redan ta slut. Hur ska sommaren bli? Igår kväll fick hingstarna ha hö igen i hagen.

En liten videosnutt utan något spring och bus utan bara lite spankulerande. Några kaniner skrämmer upp hästarna ett tag, men annars inget spännande. Sådär som det är en vanlig morgon.


Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3 4 5 6 7
8
9
10 11 12
13
14
15 16
17
18 19 20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se