Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 21 april 2010

Avmaskning

Av Ann-Britt - 21 april 2010 10:43

Lite tips från coachen...

Visst ni att på vissa ställen i Skåne lär lilla blodmasken ha blivit resistent mot Ivermectin-preparat?

Våra unghästar hade förra året blodmask och jag fick råd om en diger avmaskningsplan som jag följde till punkt och pricka. Med Ivermectin!!

I år gjorde jag om träckprovsanalysen och det var fortfarande lika högt värde, 1300. Inte kul alls, men hästen/hästarna har varit i prima skick hela tiden ändå. Blanka och fina och inget har synts på dem utanpå. Men det äcklar mig att det kryper runt en massa parasiter i deras magar.

Frågade då vår nya veterinär och fick veta detta om resistensen.

Nu har jag maskat om med Banminth och så får vi se vad det gör.

De äldre hästarna hade O parasiter och det är skönt att de är immuna. All idé alltså att skicka träckprov på unga individer och inte bara maska rutinmässigt.

Samma gäller sto som ska föla. Det är klokt att kolla dem. Har de ingen mask behöver man inte avmaska när de fölat. Men om de har, så är det inte så käckt när fölet börjar äta mammas bajs och det kryllar av parasiter. Urk...  


Skruttebus (ja han har inte riktigt växt i sitt namn än) går med grimma ut till hagen och har gjort så i tre dagar. Han upptäckte en helt ny värld när grimman kom på. Det är så lustigt att det blir så varje gång med fölen. De kan inte gå framåt och nya saker upptäcks som kan vara farliga osv, osv.

Vi brukar börja med att ha grimma på ut till hagen och sedan utökar vi efter någon vecka med grimma in till stallet också. Han är verkligen duktig att sätta grimma på. Står helt stilla och är inte det minsta rädd. Ibland är de helt stolliga när de känner grimman runt nosen, men inte Bailarino inte. Han blir väl lik sina bröder som också varit/är coola killar.

Vi har grimma på och sedan håller vi med en arm runt fölets rygg och har handen i sadelgjordsläget. Konstigt nog förstår de framåtdrivande hjälper redan som föl. Det går inte att styra dem med grimman då får de panik. Efter ett par gånger-veckor (beorende på individ) så kan det de hela. Drar man i huvudet så kan det sluta illa, med föl som går omkull t ex. Det är många reflexer och instinkter som ska styras om. Som ni förstår är det betydligt enklare att göra detta med en 1 vecka gammalt föl än en 2-3 månaders unge. Det underlättar också vid lastning om de redan är vana med grimma. Redan vid 1 vecka är de urstarka egentligen och kvicka.


 
ANNONS
 
ylle

ylle

21 april 2010 14:24

Cydectin då? Lär ta ALLT inkl vissa stadier av ägg o vilande larver....

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

21 april 2010 14:26

Stämmer bra det. Men man behöver ju inte ta till större kanoner än vad som krävs. Då har man till slut inget kvar. Så Cydectin är nästa steg om inte Banminth tar eländena.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
Mägi

Mägi

21 april 2010 17:03

Usch, har oxå hört om detta. Har faktiskt tänkt att jag skulle skicka in träckprov trots avmaskning i oktober/höstas och nu i februari, uppfödare av en av mina töser avmaskar ej sina årsföl så jag avmaskade enbart henne i hennes hage..bättre än inte alls på vetrinärs inrådan. Så LITE orolig har jag allt varit! Men hon har varit pigg, haft god pälsglans/kvalite´ alltid så jag har tänkt att allt varit i sin ordning ändå. NU ska jag verkligen skicka iväg prover på båda så jag vet! Den andra tösen som jag haft längre hade blodmaskar i höstas syntes klart och tydligt efter avmaskning....

http://www.descarada-de-fenix.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29
30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se