Gustavsborg PRE

Alla inlägg under mars 2010

Av Ann-Britt - 20 mars 2010 18:23

Fy attans vilken blaskig dag. Nästan depressionsmässig! Kenneth har varit i Stockholm, på årsmöte med PRE-föreningen. Han sitter med i styrelsen och fick ägna dagen åt att åka fram och tillbaka till den stora staden.


Jag har genomlidit regn och åter regn och det är faktiskt nästan synd om oss i nordvästra Skåne idag. Hästarna fick komma in tidig eftermiddag. Som tur är så var det varmt i alla fall.


Idag är Sunshine Tour slut i Spanien och jag fick sms från Gunilla att deras Jeque kom 6:a i finalen idag. Det var väldigt nära poängställning på de första hästarna.

Jag tycker det är trevligt att PRE klarat sig så bra bland alla holländare, tyskar och andra halvblodsvarianter. PRE får annars utstå så mycket spott och spe i dressyrvärlden. Men nu var de med och slogs om topplaceringarna.


  


Den här killen har gjort väldigt bra ifrån sig på tävlingarna och vi hoppas han ska bli pappa till några föl hos oss. Han är halvbror till Gotardo, som vi ju varit mycket nöjda med och förstås kvalificerad att lämna semin, "Reproductor Calificado" som det heter.


De som uppnått denna nivån är friröntgade, får göra ridprov på avelsgodkännandet och går igenom allmänt mycket hårdare krav än basnivån.


Basnivån uppnår de flesta om de bara är höga nog och inte har för tunna ben. Fallen mankam är diskvalificerande, men det är låga krav på denna första nivå.

Det är ett misstag många gör, som köper avelshingst i Spanien, att de tror att hästen är fantastisk bara för att den är avelsgodkänd. Så är icke fallet tyvärr.

De flesta hästar visas för godkännande, men det innebär inte att man skulle använda dem i avel för det.

Jag blev lite upprörd när jag tittade i den svenska hingstkatalogen och läser det ena stolliga utlåtandet efter det andra. Många falska förhoppningar ges må jag säga. Det tryckta ordet har en viss makt och då ska det väl också vara med sanningen överensstämmande? Jag hoppas att kunskaperna hos de svenska stoägarna höjs med tiden.


Jag har länge önskat ett etiskt råd i avelsföreningen. Avel är att föra rasen framåt, det andra kallas bara betäckning. Nu är jag ute och riskerar lynchning igen antar jag??

ANNONS
Av Ann-Britt - 19 mars 2010 16:28


Har ni sett "Spanien runt-On the road again", med Gwyneth Paltrow och hennes kompisar? Annars kan jag klart rekommendera det. De är fyra härliga typer, som traggar på varandra och äter sig igenom Spanien. Underbart gaggiga och de äter som lastbilschaffisar trots att damerna ser ut att väga högst 45 kg. Bittman från New York Times är en go typ och GP, som hon kallas, riktigt avslappad och cool.Willie Nelson gör en spansk variant av sången On the road again, men här är den vanliga.


Våren fortsätter sitt intåg och imorgon är det väl vårdagjämning oavsett om man har snö kvar eller ej?
ANNONS
Av Ann-Britt - 18 mars 2010 16:00

  


"Videkissarna" börjar komma fram. Vi hade 12 grader varmt i eftermiddags och då var det inte ens sol. Det kändes helt konstigt när det var så varmt.


    


Lite bättre tur med vintergäcken idag.


  


Första krokusen som jag sett i år hos oss. Den växer rakt upp genom en stor maffig gödselbit, som fredagsgänget matade rabatterna med i höstas.


Småkillarna går i samma hage igen och lyckan var ofantligt stor imorse. Rombo och Capitano tjöt av glädje när de såg Aciano och rusade, skrikandes, genom hagen och slängde sig på Aciano. Det var liksom en klump med ben som sprattlade och vilda tjut hördes från klumpen.

De står annars snällt kvar när vi tagit av grimman och så får de en bit morot, men imorse var det nästan omöjligt att få dem att stå så pass still att vi ens fick av grimmorna. Morot struntade de blankt i!


Sedan kom tant Dula ut och då övade sig Capitano på hingstgnägget. Han är dödsförälskad i Dula och han rusade upp och körde sitt mest imponerande hingstmanér. Kan väl inte säga att hon blev särskilt imponerad alls, men hon tittade i alla fall på honom och det verkade han nöjd med. Sedan fortsatte han att leka. Ja, de små liven.Av Ann-Britt - 17 mars 2010 16:27

  


Jag försökte fota vintergäcken men den gäckade mig och ville inte ha någon fin skärpa alls. Det får bli ett nytt försök imorgon. Det bara sprutar upp lökblad överallt nu. Jag måste lägga ut något illaluktande så inte rådjuren klämmer i sig allt vad som finns i våra rabatter. Vi har haft 7 grader varmt, men en kall vind så det blev inget solbadande.


Alla pållar mår finfint. Aciano hade ingen hovböld eller annat konstigt och är i princip redo för ett ordentligt slagsmål nu, säger han. Han har tröttnat på att gå med mamma i ensam hage. Han hade trampat bort en bit vägg och så var det en liten grusinpackning. Som tur är verkar han vara den pipiga typen och sa ifrån med en gång. Det är bra det. Vissa hästar är så tåliga att de nästan är döende innan de säger att de har ont.


Pratade med vår hästtransportör idag och nu trodde han att han kunde hämta Espera i nästa vecka. Det ska bli så spännande att få hit henne. Hoppas nu bara att hon inte far illa på vägen. Ibland ser de förfärliga ut när de kommer fram och har gått ner massor i vikt. Men hon är ju ung och frisk så det bör gå bra.Av Ann-Britt - 16 mars 2010 14:25

Mmmmm, så härligt med sol!!! Jag satt på några tomma höpåsar, lutad mot stallväggen som var varm som ett element, och bara njöt. Hästarna mumsade sitt lunchhö och livet kändes lätt att leva.

Vintergäcken blommar förresten.

Nej, nu vill jag inte vara inne.


Fick de fina höpåshållarna med budbil idag så nu ska jag bygga ihop en sådan där meckapär och prova.


Dags att skicka in ansökan om seminimport till Jordbruksverket. Den hingst som vi funderar på till damerna i år har placerat sig mycket bra på Sunshine Tour. Jag ska ta mig igenom listorna och rapporterar senare. Det var 75 sidor... 3 veckors tävling blir ju en del siffror.Lite music. Jag har undvikit allt vad Melodifestival heter, men fick tips om denna idag av Alex. Vill man inte lyssna så kan man ju sätta ner volymen och bara sitta och glo på honom he, he.

Av Ann-Britt - 15 mars 2010 13:17


Oh så gottigt det är ute!!!! Vi fikade vid stallgaveln igår morse (typ kl 10) och ute på gårdsplanen idag. Kissekatterna är med och underhåller oss. Det ingår i deras arbetsbeskrivning säger de. De måste dessutom smaka av våra mackor och kakor också så de inte är förgiftade.


Tiger har skrivit sin beskrivning själv och i den ingår att ta ut hästarna, köra in hösilagebalar och packa höpåsar. Att allt tar minst dubbelt så lång tid när han är med, men det bekymrar inte honom det minsta.


Ett nytt Simon's cat inslag behövdes idag.


På fölfronten lite nytt för Ninfas juver har nu börjat ändra form och hon börjar så smått fylla i igen. Oh, nu är det snart dags. Kameran ska upp nu i dagarna, men det är ett par veckor kvar till vaknätterna. Ninfa brukar vara ca 5 dagar tidig, fast i år hoppas jag hon kniper lite så värmen hinner infinna sig. Men hon har haft otrolig tur varje år för när hon har fått sin lille har vårvärmen brakat igång. Trots att det var 20 mars när hon fick sitt första föl hos oss.
Av Ann-Britt - 13 mars 2010 17:41

Dottern hjälpte mig att installera högtalare till datorn. Och vet ni va?? Man skulle sätta upp volymen på datorn så funkade det sååå mycket bättre. Ja, ni som följt mig i teknikens virvlar vet ju... Say no more, som det heter på utrikiska.

  

Så nu ska det "diggas" när jag jobbar.


Varför inte en spansk danslektion såhär på lördagskvällen? Den äldre kvinnan är väl läcker?


Av Ann-Britt - 13 mars 2010 15:54


Jag bjuder på Divine, svenska operadivor.


Aciano med mamma har fått vara inne idag. Det kanske inte blir en hovböld, men han har slagit av en bit av hovväggen vid trakten och det kan ju räcka för att det ska göra ont. Vi får väl se om någon dag. Jag la om med Animalintex igår natt och gör så inatt också. Det brukar öppna upp om det är en böld någonstans.


Jag är ändå glad att det inte var värre än så. När man ser hur de leker så befarar jag ibland att de ska bryta benen av varandra. Aciano och Capitano kan stå precis rakt upp på bakbenen och så lägger de frambenen om varandras halsar. Ja kära hjärtanes vilka buskillar.


Kenneth har varit på jobb i Stockholm och är på hemväg nu med tåget. Jag får nog åka och handla lite gott som vi kan äta ikväll. Alexandra har hållit mig sällskap i eftermiddag och hjälpt mig i stallet.


Ha en god lördag.

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se