Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 21 mars 2010

Reproductor Calificado

Av Ann-Britt - 21 mars 2010 15:37

Jag fick någon fråga på kvalificerade hingstar och röntgen i förra inläggets kommentarer. Hästarna friröntgas från nedärvningsbara defekter, dvs lösa benbitar. Ryggproblem är en "annan femma".

Fertiliteten kollas också. Det är många PRE-hingstar vars sperma inte tål kylning och än mindre frysning. Är de kvalificerade måste man kunna tillhandahålla fryst sperma.

Ston ska antingen ha haft föl eller vara dräktiga när de visas.

Tyvärr är kostnaden alltför stor utanför Spanien att bekosta en kvalifikation av ett sto, tycker jag. Det kommer att kosta 30-40 000:- och de pengarna får man aldrig tillbaka på att sälja föl/avkommor. Tråkigt, men det måste trots allt finnas en ekonomi i verksamheten.

En hingst däremot kan ju få in dessa pengar ganska snabbt och jag tycker att det är ett måste om man vill tillhandahålla kvalitet. Idag finns inte möjligheten i Sverige, men jag hoppas det kommer snart.

Det finns 2 kvalificerade hingstar idag i Sverige, vad jag vet (rätta mig om jag har fel och det gör ni nog...) och det är Armas Veleño och Quarzo.


http://www.ancce.es/panelc_apw/spaw/uploads/files/Trc/reglamento_trc09.pdf

Här hittar ni reglementet för TRC på ANCCE:s hemsida.


  


Här är en gammal goding, Pregonero, som Aguila har bland sina förfäder. Han är en av de riktigt stora hingstarna i Spanien. Långt före tiden med semin, jättelika "kreatur" eller kvalificeringar.


Jag måste få oja mig över att alla vill ha så stora hästar idag. Jag skulle aldrig betäcka med en hingst som är 170-175 cm. PRE har alltid varit en liten häst och jag personligen tror inte att de kommer att hålla för att bli så stora. Nu är det så att avkommorna i Sverige blir större än spanskfödda, pga goda uppväxtförhållanden antagligen. Vårt stuteri har små ston, 154-156, och väljer inga stora hingstar och ändå ser vi t ex Azora som är knappt 2 år och redan 155 cm i mankhöjd. Alltså större än sin mamma. Hon blir antagligen 160 som vuxen och det tycker jag är stort för ett sto.


Morfologiska cirkusen är också en "modemässa". Ibland ska de vara stora, ibland bruna eller svarta osv. Högst godtyckligt enligt mig. Ridproven är alldeles för enkla för hingstarna och säger inte mycket om kvaliteten. Visst är det roligt att visa sin häst och jättekul när det går bra, men en riktigt rättvisande kvalitetsstämpel tycker jag inte att det är.


Men så besvärlig jag var idag då... Men jag brinner för PRE och vill inte se hela rasen få dåligt rykte av en vilda västern mentalitet där man tjänar snabba pengar på mediokra hästar.


Vill du satsa på ett avelsto, så köp det bästa du någonsin har råd med och räkna sedan med att det tar två-tre generationer innan du kunnat förädla och förbättra hennes gener och kunna säga att "nu har vi lyckats i vårt avelsarbete". Det finns inga snabba cash i avel. Speciellt inte om du har ett sto!

 
ANNONS
 
Ingen bild

Kryddan

21 mars 2010 17:18

Nu finns det en till, Övrarps stuteri har köpt Inco som nu bor i Skåne.
Det här med en hög mankhöjd stämmer inte alltid med verkligheten. Ibland så gör det såklart det men oftast så har folk lagt på minst 5 cm på hästarna för att det räknas som finare. Att en PRE är 5 cm större att rida än sin mankhöjd är en annan sak.
Jösses, nu blir jag nog snart riktigt impopulär...
Jag tycker att det är roligt att du skriver vad du tycker, MERA!!
Kram, Kryddan

 
Ann-Britt

Ann-Britt

21 mars 2010 18:20

Hej och tack för informationen. Han ser ju fin ut. Jo, det finns de som är sådär abnormt stora, men visst mäts de ofta till mer än vad de är i verkligheten. Jag tycker vår "lilla" Aguila är alldeles lagom stor att sitta på och hon är 154.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

elin

22 mars 2010 08:58

Hej
Jag har följt din blogg ett tag eftersom jag är avelsintresserad i stort och funderar på att betäcka 2 av mina ston i vår, de är dock av annan ras än PRE. Jag är allmänt avelsintresserad och vill gärna läsa mer om dina tankar och synpunkter som stoägare och uppfödare. mvh/elin

 
ylle

ylle

22 mars 2010 10:22

Hej Du Ann-Britt, jag tycker verkligen att det hedrar Dig att Du värnar om PRE-rasens ursprungliga rasdrag! Jag har alltid sett den rasen som en något mindre, ädel men kompakt, helt fantastiskt vacker häst! Att falla för halvblodvärldens modenyck om att få fram stooooora mastodonthästar är väl ingenting som är önskvärt? Föööör stora hästar har väl ofta svårt att samla sig, är mindre ridbara och brukar inte alltid hålla heller.. en bekant kallar dem inte helt utan anledning för "haltblod"..... Så håll fast vid era ideal och det kommer att visa sig i längden att det är riktigt!!!! Heja!

http://ponnyflickornasblogg.bloggplatsen.se

 
Ann-Britt

Ann-Britt

22 mars 2010 12:25

Tack för stöttning! Det är ju ingen som lynchat mig än...
Välkommen till Elin. Kul att du lämnade en kommentar. Visst är det väl så att all avel av kvalitet har samma tänk oavsett om det är hästar eller marsvin. Att vi har olika ras du och jag gör alltså inget.

http://www.gustavsborgpre.bloggplatsen.se

 
Nina

Nina

22 mars 2010 14:20

Ja, vad bra information! Fortsätt så här. Blir så glad när jag läser att du värnar om PRE-rasens drag. Jag har köpt en PRE för att jag vill ha en liten, smidig, ädel, vacker och kompakt häst. Det där med färgen är dock lite svårare för mig, jag vill bara ha skimmlar ;) mest bara för att kunna se alla vita hår som fastnar överallt.

Vill veta mer! Fortsätt skriva!

http://www.dorado.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3 4 5 6 7
8 9
10
11 12 13
14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se