Gustavsborg PRE

Alla inlägg under november 2009

Av Ann-Britt - 11 november 2009 14:04

  

I måndags ringde Bjuvs Brukshundsklubb och undrade om de fick ha kurs i vårt ridhus på kvällen. Det ösregnade och ingen hade speciellt mycket lust att vada runt i mörker och dynga. De var förstås välkomna och de blev så nöjda att de återkommer de två sista gångerna på sin termin också.

Ikväll kommer ett valpkursgäng hit. Samma instruktör som var här i måndags. De kommer tillbaka sina sista gånger de med.

Kul att hundarna börjar hitta hit och kul med aktiviteter i veckan.

Vår ridhusbotten är ganska fast och människorna/ägarna tycker det är toppen. De har hyrt in sig hos andra med ridhus och då har botten varit djup och tung-gådd (mitt eget ord) och de har varit helt slut i benen.

Hundarna tycker det är toppen med alla nya dofter och de far runt som dammsugare varje gång de kommer.

Hoppas jag får ta några foton ikväll. 


På lördag kommer Carina Branderup och de blir 23 personer totalt. 8 Ryttare och resten är fotfolk. Full rulle nu ett tag!


Ricardo Reis drog så många intresserade att det blir två dagar med honom. Nyfikenheten på nya tränare är ju alltid stor. Förhoppningsvis blir det kvar en fast grupp på 8-10 stycken som vill fortsätta rida för honom. 


Sedan lugnar det ner sig på kursfronten över vintern. Första kursen blir 24-25 januari då Bent Branderup kommer.


ANNONS
Av Ann-Britt - 10 november 2009 13:45

Jag fick en utmaning att skriva 10 saker om mig själv och som jag sa tidigare så tycker jag att jag tjatar om mig själv hela tiden. Finns det 10 nya saker... Jag ska prova.


1.  Är skåning av födsel och ohejdad vana.

2.  Gillar inte stora spindlar,men låter dem leva ändå.

3.  Har avtal med myrorna att de får vara ifred om de håller sig i trädgården. Då lyfter jag ut dem ur huset och dödar ingen.

4.  Är fanatisk katt-lover sedan 7 år tillbaka.

5.  Började rida som 35-åring.

6.  Har femtioelva utbildningar. Marknadsekonom, litteraturvetare, skräddare/tillskärare och djurhomeopat bl a.

7.  Har varit tillsammans med min man i 34 år (där behövde jag en miniräknare)

8.  Har en mycket älskad dotter

9.  Ska hålla på med det jag gör nu ganska länge till (hästar, homeopati osv)

10. Tycker att hösten är en skön årstid, om det inte regnar hela tiden


Det blev nog inte så mycket nytt, men det var det jag kom på spontant. 


ANNONS
Av Ann-Britt - 9 november 2009 17:03

Nu ska jag bli av med en surdeg, receptet på bröden...

Dag 1, morgon

1 dl ljummet vatten blandas med

1/2 dl rågmjöl

1. Rör ihop i en glasburk som rymmer minst 1/2 liter. Lägg på locket, men skruva inte fast det. Låt stå varmt, 20-25 grader, i 3 dygn. Skaka försiktigt burken morgon och kväll.

Dag 4, morgon

1 dl ljummet vatten och

1 1/2 dl rågmjöl blandas i geggan från dag 1.

Dag 4, kväll

Surdegen ska nu ha vuxit en hel del. Häll ut allt utom 1/2 dl och fyll på med

1 dl ljummet vatten och

1 dl rågmjöl.

Har inte degen rest sig så vänta 10-12 timmar till.

Dag 5, morgon

Nu är degen klar om den liknar en chokladmousse i konsistensen.


Dags att baka bröden:


Dag 1, kväll

1 dl surdegsgrund

3 dl ljummet vatten

3 dl rågmjöl

Blanda allt och täck med plastfolie. Låt stå varmt över natten.

Dag 2, morgon

Surdegen från kvällen innan blandas med:

5 1/2 dl vatten

ca 18 dl mjöl (Jag tar numera minst 12 dl Manitoba Cream) Du kan ta graham eller rågmjöl för resten.

2 msk honung eller sirap om man vill

2 msk olivolja

1 msk salt (blandas i först efter 10 minuter)

kryddor, t ex 2 tsk kummin och 2 tsk anis 

Blanda allt (utom saltet) och kör 10 minuter på medelhastighet i assistent (eller knåda om du är stark). Använder du Manitoba Cream MÅSTE degen knådas totalt 15-20 minuer i maskin.

Blanda i saltet och kör 10 minuter till. Degen ska bli blank och det ska bildas strängar som tuggummi. Annars får du köra lite till.

Låt jäsa 5 timmar med plastfolie över bunken.

Baka ut bröd 2-3 stycken och låt jäsa 2 timmar till.

Sätt ugnen på 250 grader. Baka i 10 minuter och sänk sedan värmen till 200 grader. Baka ca 30 minuter till. Bröden ska vara 98 grader i innertemperatur.

Jag brukar slänga in lite vatten i ugnen för god skorpa.


Krångligt? Ja första gången, men sedan enkelt. Mjölet är A och O. Det blir barkbröd med för mycket grovt mjöl, i mitt tycke.

Jag gjorde bullar med rågmjöl, linfrö, pumpakärnor och annat smått och gott och de har jag slängt. De liknade nödårsbröd. 


För att hålla surdegsgrunden igång ställer du burken i kylskåp och upprepar proceduren med att hälla ut lite och sedan och fylla på med lika delar mjöl/vatten (1/2-1 dl). Det börjar bubbla med en gång när du väl fått fart på grunden. Jag brukar hälla ut i ett dl-mått och sedan diska burken lite då och då för att hålla det fräscht.

Jag hörde ett radioprogram om surdeg och de gjorde det så himla krångligt, det var termometrar hit och dit och gud vet allt, och så svårt är det inte. 

Hoppas nu att jag inte glömt något...


Lycka till med brödbaket!Mat
Av Ann-Britt - 9 november 2009 13:36

Tja, vad tror ni? Har han hoppat kanske. Inte vidare bra som sångare heller...


Om man inte vill få den här rösten genom att "hoppa", så finns det andra knep... Snipp, snipp!


Av Ann-Britt - 9 november 2009 11:57

Den stora tröttheten slog mig i huvudet och nu har jag fallit ihop i soffan, efter lite stallarbete.

Det blev extra pyssel med våra hästar innan utsläpp. De hade roat sig kungligt igår med att gnugga in lera i pälsen. Så vackra, så vackra och dammiga.

Brödrecept är utlovat och kommer kanske under dagen, om jag lyckas dra mig upp i stående läge och hämta "kokboken".

Jag fick en bloggaward av Ponnyflickornas blogg. Jag skulle berätta 10 saker om mig själv, men jag tycker jag gör inget annat än berättar om mig själv. Ska se om jag kan komma på något nytt i frågan... Återkommer där också.

Av Ann-Britt - 8 november 2009 17:20

Sitter här helt ensam och njuter av ett glas vin innan jag ska påbörja farsdagmiddagen. Det blir alltid så tyst när alla åkt hem. Det känns som det slagit lock för öronen. Det har varit en supertrevlig kurs. Intensiv, men givande för alla känns det som. TACK till alla trevliga deltagare!

  

Raffi gjorde stora framsteg med sin häst och det var ett mycket nöjd ekipage som avslutade kursdagarna. Det ska bli spännande att följa er utveckling.

Igår kväll stal Lydia och hennes ponny mitt hjärta och även Toves och Hannas, tror jag. Hon var så himla läcker. Synd att det bara var vi tre kvar som tittade. Hon (ponnyn) väntade otåligt på att föregående ekipage skulle avsluta och sedan körde hon hela programmet, i fin form, med perfekt hals och hon blängde på oss precis som att "hur svårt var det här då, va?".

Vi skrattade gott och hon njöt av uppmärksamheten. Ni är för roliga ni två, Lydia! Kanonbra jobbat!!

Vi har tittat på delar av "If horses could speak" och det är en intressant DVD. Den förklarar pedagogiskt hur muskler och ligament jobbar och det är animerade bilder av hur hästen ser ut inuti.

http://www.equibooks.com/heuschmann.html

Den har blivit väldigt omdebatterad pga att han, lite osmart tycker jag, använder en ponny/häst i avskräckande syfte och visar ryttaren. Ryttaren har stämt honom. Jag hörde att DVD:n är ute på marknaden igen, med just den ryttaren bortklippt. OK, han vill starta en behövlig debatt, men det är synd om filmen försvinner pga detta inslag. Den är mycket nyttig att se. Den visar också vad som är ryggarbete och vad som är benarbete och skillnaden på när en häst arbetar över ryggen eller bara sprätter med benen.

Det är många gånger bara sprättande med ben vi ser på dressyrtävlingar, så visst är han obekväm för många. Jag hoppas att debatten ger effekt. Pengarna styr, som alltid och givetvis är han ett hot i dressyrvärlden.Av Ann-Britt - 8 november 2009 11:12

Lugnt och fint guidar Elise sin 4-åring i longering. Helena tittar på och håller sällskap.

  

Om ni tittat på videon i gårdagens inlägg så lägg märke till att, trots att han är den mest otekniska hoppryttare jag skådat, så drar han inte hästen i munnen och han avlastar på något märkligt sätt hästens rygg varje gång han dunsar ner. Han tar emot sig på manken. Titta får ni se. Kanske är det därför hästen verkar helt, nästan, obekymrad. Jag har sett värre ryttare som hänger hästarna i munnen osv.

Nej, nu åter till rödbetssoppan. Och Fars Dag är det också. Hej och hå!! Kenneth och Alexandra med pojkvän får åka till farfar och jag avslutar kursen här. Sedan blir det middag hos oss och firande av Alex "lille far". Middagen får jag fixa....Fisk av något slag blir det.

Av Ann-Britt - 7 november 2009 18:56

Jag fick tips om denna video och jag får nog säga att jag skrattade så jag pep, men egentligen borde man ju gråta för den stackars hästens skull. Fast hästen verkar fullständigt oberörd av idioten på ryggen. Den bara hoppar på, hästen alltså.

http://www.youtube.com/watch?v=opMiCyoRzYM


Idioter finns det gott om!! Tur inte vi hör till dem...

Ha en trevlig lördag. Jag tittar in hos mina bloggvänner efter helgen.Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se