Gustavsborg PRE

Alla inlägg under november 2009

Av Ann-Britt - 21 november 2009 13:42

Underbart och ännu mer vårkänsla idag. Varmt och gott i solen.

Jag går och njuter av vår fint räfsade gräsmatta, inte ett ruttet äpple så långt ögat når och det tackar jag "fredagsgänget" för. Rabatterna är fina och täckta med svart härlig gödsel, som är fullsmockad med mask. Ummmm, vår hårda lerjord njuter.

ANNONS
Av Ann-Britt - 20 november 2009 16:57

Vilken underbar dag! Solen har strålat och tänk så mycket lättare allt blir. Vi hade vårt fredagsgäng här, från daglig verksamhet, och det har varit trädgårdsarbete som gällt. Det var så roligt med sällskap och solsken så jag fick kraft att rensa ogräs i vår runda rabatt. Fredagsgänget hämtade välbrunnen gödsel och la ut i flera rabatter. Fåglarna kvittrade och det var allt så vi fick lite vårkänslor. Det kändes mer som februari/mars än november.

Micke har blivit en hejare på att köra fyrhjuling och han sladdade ridhusbanan.


Vi hade besök av två Agriarepresentanter i förmiddags. En av damerna är Rotarykollega med Kenneth. Trevlig pratstund och vi fick lite ny och intressant information.


Totilas har gjort det igen. Han vann med drygt 79%, 10% över 2:an i tävlingen.


  
Grabben på fotot är orsaken till att vi började med PRE. Halvblod efter Flyinge Flamingo och så fullständigt omöjlig emellanåt att vi bara ville ha något annan ras än just halvblod. Där ser man, man ska inte gå efter utseendet. För snygg var han, även om det kokte över i hjärnan då och då.

  

Han är 19 år på bilderna och levde hela livet med en egen image av att han var 4 år och hingst, eller möjligen nykastrerad valack. Han blev i alla fall aldrig över 5-6 år tyckte han och alla "tjejerna" i stallet höll med honom. De var galna i honom och Figaro kunde slänga sig i väggen så länge gammelgubben levde. De brunstade som inför en unghingst och Mandingo myste.

Vi skulle köpa en trygg läromästare eftersom vi var nybörjare på ridning. Vi hade en gammal trevlig halvblodsvalack, men han var kroniskt halt. Vi hade sett ut en häst och så kom en bekant och tyckte att vi skulle titta på hennes Mandingo, som var till salu. Trots alla varningar från en god vän köpte vi denna, allt annat än trygga läromästare. Men kära nån så mycket vi fick lära oss! Vissa kunskaper kunde jag till och med tänka mig att vara utan. Han stannade hos oss i 10 år, innan han fick vandra till de gröna ängarna. Där lever han säkert dj-ul med Sankte Per, eller vad han heter för hästarna.


Jag önskar er en riktigt trevlig fredagskväll!


ANNONS
Av Ann-Britt - 19 november 2009 11:59

Stoföl är TRÅKIGA tycker Capitano. Han försöker få igång Futura, men hon vill INTE och till slut går mamma emellan. Men Rombo är inte sen att ta upp kampen.

Capitano och Rombo skriker av glädje varje morgon när vi släpper ut och de galopperar varandra tillmötes och slänger sig på varandra och bits och stångas.Att vattnet sprutar runt benen på dem spelar ingen roll alls. 

Av Ann-Britt - 18 november 2009 17:37

Googles översättningsprogram får till det ibland. Detta är en översättning om en häst på en holländsk hemsida. Häng med om ni kan: 


XX är verkligen en marmor i bottle''''horse. Yacinta berättat mig denna metafor för hästar: En marmor passar i en flaska och marmor i en flaska som du enkelt kan stanna om du håller honom precis ovanför flaskhalsen. 100% garanti att bollen går över flaskan. Vill ha en meter bort från marmor i flaskan kasta, det är 99% chans att löpa parallellt. Du tränar faktiskt hästar så att bollen går alltid på flaska. En XX är verkligen en häst med bollen bredvid flaskan ska du gå, eftersom han får kort i huvudet. Detta innebär att hans träning varje dag bör struktureras så att det alltid 100% chans att lyckas. Poängen är att XX 100% kan utföra den övning, så hans förtroende varje dag kan öka och deras förtroende för ryttaren.

  

Högsta prioritet i utbildningen av XX är fortfarande avslappnad i kroppen och mellan öronen. Alltså ingen lust övningar ", men många långvariga låg och underhållning. Jag är inte säker på att han kommer att glömma alla övningar och jag är säker på att han snart kommer att vara himlens stjärnor rida. Jag vill att han senare, i några månader, från spänning till avkoppling kan komma utan spänningar.

 

XX är 5 månader har varit tvungen att "nyktra till", men han kommer slutligen att göra övergången från "ex-hingst" till "ruin". Han kommer alltid att förbli en tuff valack, typ av ADHD, men det temperament är bara bruten för dressyr.

 

Jaha, det var inte mycket vettigt, men väldigt roligt. Jag fick i alla fall klart för mig att översättningsprogram ska man inte använda sig av!

Av Ann-Britt - 18 november 2009 14:22

Nu får det vara nåck!Skrikandes Det vräker ner och storm inväntas. Alla pållarna kom in vid lunch och de tyckte de kunde fått gå in ett par timmar innan dessutom. Nu mår de i alla fall gott, med hö och lite varm Mash i magen. Jag tror de har förlåtit oss.

  

Vår fine Eddie, inkrupen i hyllan i sadelkammaren. Perfekt sätt att spendera en sådan här dag. Vi saknar dig Eddie!

  

Detta är Polly, vår hovslagares hund. Mycket trevlig krabat. Pigg, glad och positiv i alla väder, förutom när matte har satt på henne täcke. Fy, vad det är onödigt...


Jag undrar om vårt valpgäng kommer ikväll? Det är stormvarning utfärdad för kvällen. 

  

Detta är lilla Amorosa en varm sommardag 2006. Inte behöver vi pusta på grund av nästan värmeslag idag inte.

Av Ann-Britt - 17 november 2009 18:34

Nej, blekt blondin är jag väl inte, men slingor i håret har jag fått idag. Jag envisades mycket, mycket länge med att inte färglägga mig utan vara mitt naturliga jag. Men, jag har gett upp nu. Det räcker att hela världen har en grå mössa på sig, så nu är jag trefärgad och mycket fattigare och gladare.

Jag blir snart tokig på vädret. Det har vräkt ner regn i natt och nu börjar det ta på krafterna. Hagarna är forfarande gansk OK, men grannens åker har flera swimmingpölar. Allt är som invirat i grått töcken och det blir liksom ingen ordning på ljuset.

  

Detta väder skulle vi få ha ett par månader till på året.


Vovvarna har intagit ridhuset och har Rallylydnad.


Jag har läst intressanta och oroande artiklar om PRE och vart vi är på väg med dagens ganska usla avelsarbete (eller vad man nu ska kalla det; betäckningsarbete snarare). Ja, inte vi här på gården, utan i största allmänhet. Jag har funderat mycket på det själv och nu har jag fått lite mer vatten på min kvarn efter att ha läst dessa artiklar. Ska försöka stava mig igenom dem och delge er inom kort.

Det har kommit in så många dåliga hästar till Sverige. Det är kris över hela Europa och Spanien är mycket hårt drabbat. Givetvis säljer många stuterier ut och då förstås inte sina bästa hästar, utan de hästar som de inte vill ha själv. Tyvärr är det många som åker ner och tror sig göra bra affärer. Nu mer än någonsin gäller det att ha bra kontakter och goda kunskaper om rasen, annars är det som att be om att bli lurad. Hästhandlarna köper upp för billiga pengar, ibland slakthästar, och när hästarna vandrat från hästhandlare till hästhandlare och sedan transporterats hit så har man betalat många, många gånger mer än vad hästen är värd. Det fina kapet man tror sig göra är i realiteten en mycket dyr affär.

Har man en god kontakt med ett stuteri och kan köpa direkt från den uppfödaren så finns det givetvis fortfarande möjlighet att köpa bra hästar, men det är fler dåliga än bra till salu. Det är den bittra sanningen.

Men som med de flesta andra kriser blir det en utgallring, som kanske är bra när det är över. Förhoppningsvis tänker man lite óch betäcker inte allt som finns i stallet, oavsett kvalitet. Har man 500 hästar kanske man ska ta en funderare om alla 500 verkligen är bra avelsmaterial. Jag blir inte imponerade av dessa gigantiska maskinerier. Det blir mer fabrik än stuteri.

Det vore väl synd om girigheten skulle få förstöra en så fantastisk ras som PRE?


Av Ann-Britt - 16 november 2009 16:34

Ikväll är det lydnadsträning i ridhuset. Förra veckan visades klicker-träning och den här glada jycken visade alla sina talanger. Den verkade tycka att det var buskul.

  

Vi som tittade på hade nog lika kul. Makalöst så kvicktänkt den var när den försökte räkna ut vad matte ville ha gjort.

Tre kvällar denna veckan blir det hundbesök. Rallylydnad imorgon och valpar på onsdag.

Av Ann-Britt - 16 november 2009 13:46

Det var ingen mening och gå ut för det skulle snart börja regna igen. Dagen inleddes med lite solsken, men tji fick vi. Som tur var kom Femina i postlådan och soffan står ju torrt och fint. Borde jobba, men kan faktiskt ta det ikväll istället. Det får bli lunch och tidning först.

Hoppas ni har bättre väder än vi!

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se