Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 26 oktober 2009

Måndag....

Av Ann-Britt - 26 oktober 2009 13:30

  

Vår fina björk som egentligen är på tok för stor för sitt eget bästa. Kenneth hotar varje år med att den ska huggas ner om det blir kallt och fruset i marken. Annars har vi sönder hela gräsmattan. Nu blir det aldrig så kallt och för min del gör det inget. Jag tycker den är fin. Men visst, den är lite dominerande. Hur som helst om den blir nerhuggen har vi björkved för flera år framåt.

Våra småknoddar är för roliga. Varje morgon kör Rombo och Aciano igång när de blir utsläppta. Står på bakbenen och springer och jagar varandra. Men det är bara uppvärmning för Rombos riktiga kamp. Favoritkompisen är Capitano. Så Rombo stretchar och värmer upp med Aciano medan vi hämtar nästa gäng. När Capitano kommer blir det full rulle. De ligger på knä och biter i varandra, står på bakbenen, hoppar och far. Det är en fröjd att titta på dem. Ju äldre de blir ju vildare blir förstås lekarna.

Sedan kan man provhoppa lite på mamma tycker Rombo, men mamma bara promenerar iväg. Lätt irriterad över sonens fasoner.

Alla föl verkar ha samma utvecklingsmönster och nu har vi börjat vänja oss vi vad som komma skall. Just nu är vi inne i en väldigt lugn period. De flesta går lugnt och fint till och från hagen. Runt två-tre månader brukar hingstarna testa vad som händer om man studsar fram och tar en litet snabb tugga på den som håller i grimskaftet. Det brukar inte bli så bra...hm. De ger upp försöken ganska snart. 

Sedan brukar de testa vad som händer om man helt plötsligt tvärnitar, så axeln dras lite lätt ur led på den som är grimskaftshållare. Inte heller så bra, men svårare att förutse för oss människor. 

Rombo har en period nu där han spelar envis åsna som ska stå kvar på stället. Inte heller så kul för mamma och mig. 

Aguilas ungar har alltid en period på ca två veckor där de testar vad som händer om man vägrar komma för att få grimma på. Mamma står snällt vid grinden och väntar och väntar och väntar. Fruktansvärt tålamodsprövande, men det är bara att ta sig igenom. Grimman ska på och de ska lära sig att komma till grinden och stå still där. Nu vet vi att det kommer med alla hennes ungar och då är det lättare att tackla humöret (på oss alltså). Två veckor sedan är det klart.

Alla våra hästar kommer snällt och ställer upp sig i tur och ordning för insläpp. Det underlättar väldigt mycket. Vi tar dem i rangordning (högst rang först in) och det är tryggt för hästarna. Inget bråk och stök. Samma gör vi vid utsläpp. De som är ranghögst kommer ut sist. Annars är det lätt att det blir bråk vid grinden om man släpper ranglåg häst sist.


 
 
skogsfrua på dal

skogsfrua på dal

26 oktober 2009 17:16

Det vore synd och skam att ta bort den vackra björken! Göm motorsågen;) Det går fort att såga ner men det tar många många år för ett träd att växa sig så högt och grant.
Det är noga med köordningen också med hästar, bekvämt sätt att slussa in på som också jag använt mig av när vi hade fyra ston med föl.

http://barasaras.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Ann-Britt

26 oktober 2009 18:22

Ja, det gäller att ha rutiner som underlättar vardagen.

 
Teija

Teija

26 oktober 2009 19:48

Jättefin björk. Det är så speciellt med träd, inte vill man ta ned dem!
Vi har två liknande björkar på vår tomt. Finns nog någon bild på min blogg, de är underbara.
Det gäller att vara klok med djuren. Kul att läsa om hur ni gör, har inte så stor koll!
Ha en fin kväll:D

http://varannandag.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ylle

27 oktober 2009 05:40

Ja den björken var då sannerligen värd att spara!
Duktiga hästar, så klokt att ta hänsyn till rangordningen, allt blir ju så mycket lättare då!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards