Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 6 april 2009

Förberedelser inför fölning

Av Ann-Britt - 6 april 2009 15:05

Nu är kameran uppriggad i stallet vid Ninfas box. Vi har inte börjat vaka än. Hon är ju beräknad den 18:e, så vi hoppas få ytterligare några nätters sömn.

Jag köpte en jättebra nappflaska förra året och vi fick använding av den dessutom. I Nordpost katalog hittade jag denna mycket bra sak. De flesta nappflaskor kräver att fölet/kalven/lammet suger, men denna funkar så att om man trycker på nappen så sprutar det ut mjölk. Mycket bra! Om ett föl är svagt och inte vill dricka, så är det förstås också vanligt att sugreflexen är svag och då är den här nappen perfekt. Det är ett stort handtag i flaskan så man kan stå bakom fölets rumpa och ha fölet vänt mot juvret så att de förknippar mamman med mjölken.

Nobleza föddes en vecka tidigt, vilket ju i och för sig inte spelar någon större roll. Men hon hade inte en susning om vad man skulle göra med mammas tuttar. Hon ställde sig vid juvret utan att suga. Hon buffade och grejade, men sög inte. Ni som haft föl och vet att råmjölken är livsviktig och att man bara har några timmar på sig, vet ju hur svettigt det blir när fölet inte dricker.

Vi fick mjölka ur och nappa henne. Estela var förstföderska, men så duktig, och stod tålmodigt och lät mig dra och böka med hennes spända juver.

Hålet i flaskan är så stort att man kan mjölka direkt ner i den och får man sedan i fölet lite mjölk så brukar det lösa sig. Så även i detta fallet. När hon fick smak på mjölken så började hon aktivt söka och efter ett par timmar även att suga.
Tusan så svettig man är då! Fölet ångar av värme, boxen är dyblöt, man själv genomtrött av nattvak och allt är rörigt.
Det smakar rysligt gott med en kopp och en macka sedan! Och inte minst en dusch...

 
 
Ingen bild

Ingegerd

7 april 2009 08:19

Jag kan faktiskt leva mig in i det Du beskriver. Jag har ju fött upp hundar och vet verkligen hur svårt det är då valpen inte orkar eller fattar hur den ska dia. Här är det stora djur så säkert väldigt fysiskt ansträngande. Bra att Du hittade hjälpmedel som ska funka nu! Det här blir verkligen något att få följa, underbart!

 
skogsfrun på dal

skogsfrun på dal

7 april 2009 14:03

Jag minns min* första fölning -ett islandsföl. Jag hade uppsikt över hagen från fönstret och laddat med steril sax, bomull och jodopax. När det beger sig kommer grannen rusande i trätofflorna, hinner fram före mig och skär av navelsträngen med en smutsig slidkniv. Joo det gick bra det med;)
Flaskmatning har jag tack å lov aldrig behövt ta till men det är ju bra att det finns grejer.

http://www.barasaras.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Ann-Britt

7 april 2009 18:36

Flaskan behövdes bara en timma eller så, som tur var. Men då var den livsnödvändig.
Jag skulle vilja se din min när grannen dundrar in och skär...Varför skar han förresten? Den lossnar alldeles utmärkt av sig själv. Ja, bäst av sig själv.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6
7
8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25
26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Skapa flashcards