Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 13 mars 2009

Avelsvärdering

Av Ann-Britt - 13 mars 2009 15:49

Imorgon ska vi avelsvärdera Alissa. Den spanska delegaten som sköter värderingen anländer ikväll och vi ska hämta upp henne vid flygplatsen i Ängelholm. Hon bor på hotell i Helsingborg och vi ska försöka hitta en restaurang som har köket öppet efter kl 21-22. Helsingborg är inte Spanien precis där man inte går ut förrän efter 22.

Det kommer ca 10 hästar hit för avelsvärdering. Det är en ganska ointressant tillställning. Hästarna står i stallgången och blir mätta och ibland vill delegaten även se dem i skritt och trav. Allt är klart på 10-15 minuter.
Ett sto ska vara minst 150 cm och en hingst 153 cm i mankhöjd. Man mäter också knä, bålomfång och lite annat. Men det är inte poängbedömning nu längre och gångarterna bedöms inte.

Det som är diskvalificerande är fallen mankam, testikelfel eller att hästen är för liten. Vill man har mer kvalitet på bedömningen måste man gå till nästa steg "Reproductor Calificado" då ska hästen bl a friröntgas, spermakvaliteten kollas och stoets reproduktionsorgan kollas. Stoet ska också vara dräktigt eller ha fått ett föl.
Det är tribunal på tre personer som gör dennna bedömning och det är en ganska kostsam historia. Den görs i nuläget inte utanför Spanien.

Vill man ta semin till ett PRE-sto måste hingsten vara "Reproductor Calificado". Det är väldigt bra att det finns kvalitetskoll, eftersom en hingst kan får så många avkommor. Speciellt om semin används. Det kan bli många föl av dålig kvalitet som hinner födas om det inte finns en spärr någonstans.

Det ska bli trevligt att se så många PRE imorgon och det kommer ett gäng ända från Göteborg.
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24
25
26 27 28 29
30 31
<<< Mars 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se