Gustavsborg PRE

Alla inlägg under februari 2009

Av Ann-Britt - 9 februari 2009 16:38

Det var tre helt nya ryttare på kursen och en ny fotryttare.
Vi gick därför igenom en del av grunderna i den akademiska ridningen och det är nyttigt med lite repetition för de som varit med tidigare. Man upptäcker alltid nya saker, beroende på var man själv är i sin utbildning/utveckling.

En viktig sak när man kommer till en kurs är att tänka på "Vill vi visa upp oss" eller "Vill vi lära oss något".
Hanna säger alltid en massa kloka saker, som gör att man får tänka till lite på vad man egentligen håller på med och vilket förhållningssätt man har till livet och hästen.

Andra tankeväckande saker var:

Hur blir jag en god pedagog för min häst eller för de jag vill undervisa?

Hur håller jag mig själv smidig i kroppen? (Min magdans är bra)

Hur motiverar jag mig själv?

Hur hanterar jag olika situationer?

Hur är jag intressant för hästen?

Vi gick igenom de olika grundstenarna och de är

1 Longering (ej i motionssyfte utan som formgivning)

2 Vid hand-arbete

3 Samarbete - med hästen och andra personer

4 Ridning, steg I

5 Ridning, steg II

6 Lång tygel (ej tömkörning)

7 Jag själv som person (mycket om personlighetsutveckling)

8 Historia

9 Filosofi

och 10 som tillkommit nu och det är Biomekanik. Bent forskar mycket om hur hästen rör sig och har öven gjort en DVD som visar rörelserna korrekt utförda. Vi tittar så mycket på bilder/foton av hästar som rör sig fel. Vi sitter ofta och klagar på alla som rider fel osv, men det viktiga är ju att titta på det som är rätt! Det är det som ska fastna i våra hjärnor!!

Som ni ser är det mycket vi går igenom under en helg och detta här ovan är bara från en teorilektion på lördagen. Puh...

De nya eleverna fick presentera sig och sina hästar och berätta om förväntningarna på kursen.

Lilla Frida, som ni ser på fotot med hennes nyfunna kärlek Nils, jobbade jättefint och lät sig föras av Magnus, både vid hand ocxh på lång tygel. Det ska bli spännande att följa deras arbete.

Eva, som håller på att rehabilitera sin häst efter en längre tids sjukdom, fick säkert också många tips om hur hon ska bygga upp Sandy.

Nils, den pampiga pållen, han kämpar på med galopp och nu även början till piaff. Helena kämpar ännu värre....Det är en mäktig häst och han kräver sin kvinna.

Ida red för Bent i januari och fick ytterligare tips av Hanna och hon har också påbörjat piaffarbetet.

Pia är på mycket god väg med sin härliga islänning och de är ett så amitiöst par. Mycket trevlig häst!

Tove hade med sig två hästar och hennes son fick vara med på söndagen och rida med vapen på unghästen. Han ska iväg på riddarläger till sommaren och de behövde lite tips och råd hur de ska träna hästen.

Jag tror att alla gick hem och var mycket nöjda med sina två dagar.

Det är alltid en varm stämning på kurserna och jag tycker att alla vågar vara sig själva här.


Av Ann-Britt - 9 februari 2009 16:30

Nu ska vi se om jag kan få till receptet på soppan från kursen igår.

Jättesnabb att laga och jag tror hysat nyttig också.

500 gr frysta majskorn

2 gula lökar

1 1/2 liter hönsbuljong

1-2 msk indisk curry, typ tandoori

1-2 msk vanlig curry

1-2 tsk gurkmeja (för färgens skull)

1 brk creme fraiche, 2 dl (fet variant)

1/2 purjo att "strössla" över soppan

Fräsk löken mjuk, utan att den blir brynt, i olja (neutral smak) och blanda i curryn så den också blir fräst.

Tillsätt majs och hälften av buljongen och låt koka några minuter. Blanda i creme fraichen. Kör med stavmixer. Blanda i resten av buljongen.

Smaka av om du vill ha mer kryddor och ev salt i soppan.

Värm upp på nytt.

Strö rå purjolök över innan du serverar.

Mat
Av Ann-Britt - 8 februari 2009 21:24

Ibland spelar storleken ingen roll. Det var kärlek vid första ögonkastet mellan Frida och Nils!

Imorgon kommer sopprecept och referat från kursen.

Av Ann-Britt - 7 februari 2009 11:34

Nu rullar kursen på och vi har precis haft en intressant teorilektion. Det är för en gångs skull en karl med. Mycket trevligt! Han har en shettis med sig, som han normalt kör. Det ska bli spännande att se hur de kommer att träna den lilla fina damen.
Vi har även en fotfolks-karl här. Så nu får vi hoppas att de sprider detta och fler män vågar sig in i den Akademiska världen.

På måndag ska jag försöka göra ett sammandrag av helgen och skriva ner lite kloka ord från Hannas teorilektioner.
Det brukar bli många filosofiska frågor som väcks under en kurshelg.

Av Ann-Britt - 6 februari 2009 14:37

Dagen går åt till kursförberedelser. Vi har kurs med Hanna Engström i helgen. Vi har lyxen att börja kl 10 imorgon och det är skönt.

Jag har ströat boxar, tvättat hinkar och krubbor med Virkon osv, osv. Har haft hjälp av Alexandra, som är ledig idag.

Nu ska jag försöka bestämma vad jag ska laga för mat till gänget i helgen och sedan åka och handla.

Jag tror att det blir lite asien-inspirerat med kyckling imorgon och kanske något med majs på söndag. Inga vegetarianer denna kurs.

Våra småtjejer är bättre idag. Nobleza är ute i princip hela dagarna och Azora promenerar vi med flera gånger om dagen. Släpper vi loss henne far hon iväg som ett skållat troll och det är inte så lyckat. Har ingen lust att få bakslag och behöva börja om igen.

Det är guld att ha ett ridhus! Alltid bra underlag, ingen halka, hyfsad temperatur, inget regn och ingen blåst. Härligt!

Av Ann-Britt - 6 februari 2009 11:42

Igår var det veckans motionspass som utfördes. Då räknar jag alltså inte timmarna i stallet som motion...

Jag och Alexandra dansar magdans på torsdagkvällarna. Väldans trevligt och roligt. Vi är ett gäng på ca femton damer i blandade åldrar och modeller, som rullar med våra magar och skrattar gott.

Det är härlig motion och det finns alltså tre olika magmuskelgrupper. Visste ni det? Har ni försökt hitta dem? Snart ser vi ut som Shakira, he, he.

Förra terminen hade vi avslutningsmiddag på en libanesisk restaurang i Helsingborg och givetvis dansade vi för de förtjusta (tror jag) matgästerna. Ett gäng tyckte att vi var toppen i alla fall. (Det var faktiskt både herrar och damer i det gänget). De var på semester i Skåne och undrade om skåningar alltid är så här spontana.

Av Ann-Britt - 5 februari 2009 16:05

Vi tog bort Amanda, vår drottning, och sedan blev vår lille Abbe överkörd på våren, året därpå. Huset blev fruktansvärt tomt utan en katt!
Alexandra, vår dotter, hittade Gucci på Kattjouren. Hennes husse hade blivit allergisk och Gucci sökte nytt hem.
Vi åkte ner till Malmö och hälsade på hennes mycket trevliga ägare och dagen därpå kom de upp till oss med Gucci. Hon var då 5 år. Inte lätt för en mycket bestämd och vuxen honkatt att byta hem...

Första dagarna låg hon under en säng och vågade sig inte fram och vi undrade vad vi gjort. Sedan blev Kenneth sjuk och låg parkerad i soffan några dagar. Då kröp Gucci fram ur gömstället och sakta så uppstod tycke mellan husse och katt.

Det var lite fram och tillbaka med hur mycket förtroende vi skulle få av henne. Hon följde mig överallt i huset och trädgården, men låg alltid hos Kenneth i soffan. Att klappa henne var inte nödvändigt, sa hon.

Sakta med säkert vann vi hennes hjärta och nu ligger hon alltid hos mig när jag sitter och läser eller tittar på TV. Hon är alltid med på kontoret och hon är en härlig personlighet.

Vi var vana vid våra stallkatter som är makalöst keliga och attackerar våra och kursdeltagares knä och njuter av att bli klappade. Men jag fick lära mig att respektera Gucci och hennes vilja och när jag väl fattat att hon bara var en annan typ av personlighet så har allt blivit mycket, mycket bra.

Varje kväll leker vi kurragömma och andra infantila saker tillsammans och har hysteriskt roligt. Om jag någon enstaka gång lyckas gömma mig och hon faktiskt inte vet var, så blir det helt stolligt. Hon blir helt till sig av glädje och förfäran över att matte, som annars klampar som en elefant, lyckats lura henne.

Hon älskar att bli borstad, som tur är med hennes päls. Det är husse som står för den servicen och det kan gärna utföras 3-4 gånger om dagen, om katten själv får bestämma.

Nu har hon levt med oss, eller rättare sagt vi har fått bo i hennes hus, i fyra år och vi hoppas få vara inneboende flera år till.

Av Ann-Britt - 4 februari 2009 19:51

Vilken lycka! Vi har fått tag på ett parti jättefin halm! Ni som har hästar och speciellt sto med föl eller som ska föla, vet hur viktigt det är med fin halm.

Tack Pia för tipset och tack till Edvard för halmen!

Vi har snart slut på vår "gamla" halm och vi har snålat och sparat genom att blanda med spån. Våra hästar har varit mindre lyckliga med lösningen och jag likaså. Har de halm har de alltid något litet projekt på gång. Spån är bara sååå tråkigt, tycker de.

Den här halmen är guldgul och luktar gott. Härligt att bädda med den imorgon.


Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards