Gustavsborg PRE

Direktlänk till inlägg 24 februari 2009

Föl och kalvar

Av Ann-Britt - 24 februari 2009 16:37

Några timmar efter att jag skrivit mitt inlägg om vår fölhantering, damp Lantbruksmagasinet ner i postlådan. Där var en artikel om avvänjning av kalvar. Genom omfattande forskning!! har man kommit fram till att kalvar som får dia växer snabbare och mår bättre. Är det inte fantastiskt? De kunde ju sparat en massa forskningspengar genom att läsa min lilla blogg. Jo, nu har man kommit fram till att kalvar som får dia inte suger på andra kalvar (nähä, så märkligt?) juverhälsan blir bättre hos korna, de hade högre vikt än de som inte fått dia och de var mer aktiva.
Dessutom mjölkade de mer som vuxna.
Ibland blir man väl lite konfunderad över att sunda förnuftet inte är värt något utan att allt måste forskas på?

Nu är det vetenskapligt bevisat att det är bättre att snutta på mamma än på en gummi-amma.

Dilemmat med att ha fölen hos mamman så länge som vi har är att vi måste ge kraftfoder i separat hink till stoet. De små bestarna lär sig snart att mamma är snäll och går undan om man buffar hårt nog och då blir det lite väl mycket mat till fölet.

Boxen ser ut som ett slagfält på morgonen när de är två hyfsat stora individer i den och det är inte så kul.

Men detta (kraftfoder och boxröra) är väl de enda nackdelar med att avskilja sent. Det går åt mer tid för oss helt enkelt. Men djuren mår bättre och då får vi ta oss den tiden.

Fotona är av Aguila och Viento 2007. Han är en dag gammal. Nu är jag fölsugen! Märks det? 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ann-Britt - 20 april 2016 20:15

Allt som allt tror jag att jag varit i ridhuset 7-8 gånger med Cassiopeia. Hon har gått från tämligen hysterisk till att kunna sittas på under dessa få gånger. I mitt tycke ganska fantastiskt. Idag har Ingrid stått i stigbygeln och vi gick några ...

Av Ann-Britt - 8 oktober 2015 21:53


Jag har nu en blogg på den här adressen:   https://gustavsborgcom.wordpress.com/     ...

Av Ann-Britt - 24 september 2015 10:29

Hur bekvämt som helst! Vi deltar i tävlingen Årets Svenska Måltidslitteratur 2015 som Måltidsakademiens BIblioteksstiftelse i Grythyttan utlyser varje år. 2013 deltog vi med vår första bok Året runt på Gustavsborg. Alla tävlingsbidrag finns med i mon...

Av Ann-Britt - 21 september 2015 09:33

Svalorna flyttar på samma datum varje år, nästan. Förrförra året den 12:e september, ifjol och i år den 14:e. Det blir så tyst när de lämnat och kvar står jag med all skit som ska skrubbas bort ;-) Nåväl de små mygg- och flugfångarna är väl värda en ...

Av Ann-Britt - 18 september 2015 14:30


Att visa sårbarhet/utsatthet är en utmaning för vår självbild, det vi tror på och känslan utmanar våra invanda mönster. Det vi kan fråga oss är vad är det som utmanas? Vad är vi rädda för? Vad måste kanske ändras för att acceptera denna insikt? Vår r...

Presentation

Fråga mig

22 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12
13
14
15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Följ bloggen

Följ Gustavsborg PRE med Blogkeen
Följ Gustavsborg PRE med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se